باراک اوباما چهل و چهارمین رئیسجمهوری ایالات متحده اوایل ماه آتی میلادی راهی مصر میشود. سفری تاریخی برای آنچه او در دوران رقابتهای انتخاباتی تلاش برای آشتی جهان با اسلام خوانده بود. بیش از یک دهه است که رهبران ایالات متحده تنها در مسیر افزایش تنش میان غرب و اسلام گام برداشتهاند.
کاخ سفید در توضیح علت انتخاب مصر به عنوان نخستین کشور عربی میزبان رئیسجمهور از این کشور با عنوان قلب جهان عرب نام برد. این عنوان شاید در شأن مصر باشد اما گویا ساکنان کاخ سفید فراموش کردهاند که مصر زادگاه افراطیون مسلمان نیز محسوب میشود.
باراک شاید در کشورهای غربی چهرهای محبوب باشد اما در جهان عرب هنوز بسیاری او را ادامه همان سیاستهای پیشین میدانند با زبانی چرب و نرمتر. شاید به همین دلیل باشد که قاهره از هماکنون خود را برای تأمین امنیت رئیسجمهوری امریکا مهیا میکند.
باراک اوباما از زمان حضور در رقابتهای انتخاباتی شعار آشتی مسلمانان با غرب را سر داد. شعاری که شاید در صد روز نخست ریاستجمهوریاش چندان جامه عمل به تن نکرده است اما تا حدودی وجهه کاخ سفید را نسبت به زمان ریاست جمهوری بوش تغییر داده است. پیش از این قرار بود اوباما در صد روز نخست حضور در کاخ سفید چند روزی را مهمان یک کشور عرب شود. منابع نزدیک به اوباما اما ادعا میکنند که انتخاب کشوری عرب برای این مهمانی کار چندان آسانی نبود.
اوباما در سفر به قاهره هم همان سخنانی را ایراد خواهد کرد که در پارلمان ترکیه گفت. قرار است اوباما تأکید کند که ایالات متحده در جنگ با تروریسم است و نه اسلام. رابرت گیتس سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید در این خصوص میگوید: این سفر به اوباما فرصتی میدهد تا دستان نیازمند یاری ما را به سمت کسانی دراز کند که شاید مذهبی متفاوت دارند اما دغدغههایشان با ما یکی است.
پس از مصر اوباما راهی آلمان میشود. فرانسه هم مقصد نهایی رئیسجمهوری آمریکا خواهد بود. گیتس تأکید کرد که باراک در این سفر به هیچ کشور خاورمیانهای دیگری سفر نخواهد کرد. نکته جالب اینجاست که اوباما تا نزدیکی اسرائیل میرود اما در تلآویو توقف نخواهد کرد. به نظر میرسد بحران میان اسرائیل و فلسطین از جمله محوریترین موضوعات مورد بحث اوباما و حسنی مبارک همتای مصریاش باشد.
نظر شما