حال حنا خوب است، بزی که در رویان متولد شد و اولین بز شبیهسازی شده در ایران نام گرفت. پیش از این ایران گوسفند را هم شبیهسازی کرد و مدتی هست که به سراغ شبیهسازی گاو و تولید گاو تراریخته رفته است. حیوانات تراریخته کاربرد پزشکی دارند. دکتر محمدحسین نصر اصفهانی خبر از توقف پروژه شبیهسازی گاو داده است. دلیل هم چیزی نیست غیر از مشکلات مالی.
پروژه شبیهسازی گاو چرا متوقف شد؟
تحقیقات براساس آزمایش و خطا هزینه زیادی دارد. ما برای هر دام حدود پنج میلیون تومان هزینه میکردیم که هزینه گزافی است. ضمن اینکه بیشتر دامهایی که مورد استفاده ماست، از دامداریهای خصوصی است. به همین دلیل تصمیم گرفتیم به صورت موقت تحقیقات برای شبیهسازی گاوهای تراریخته را متوقف کنیم و بتوانیم بعد از تحقیقات موفق روی حیوانات کوچکتر، این پروژه را دوباره شروع کنیم.
مگر دولت بودجه این تحقیقات را تأمین نمیکند؟
میزان بودجهای که برای تحقیقات در ایران وجود دارد، نسبت به بودجه تحقیقات کشورهای پیشرفته کمتر است، ما باید نسبتی برای تحقیقات در نظر بگیریم. فعلاً قصد داریم روی گوسفند کار کنیم تا بعداً امکان تحقیق روی گاو بوجود بیاید.
تمام تحقیقات شبیهسازی گاو را متوقف کردهاید؟
نه، ما شبیهسازی را همچنان ادامه میدهیم، فقط بخش تراریخته را متوقف کرده ایم. چون میزان سقطها بالا بود، این بخش را متوقف کردیم. ما برای هر تولد باید 9 ماه وقت بگذاریم و این هزینه بر است. با این حال تلاشهایی برای شبیهسازی گاو داریم.
کی به نتیجه میرسد؟
فعلاً نمیخواهیم رسانهای شود. به نتیجه که رسیدحتماً اعلام میکنیم.
برای تولید یک حیوان تراریخته چه مرحلهای باید طی شود؟
اولین مرحله تولید جنین در آزمایشگاه و دومین مرحله انتقال جنین شبیه ساز و در نهایت تولد جنینی است که از نظر ژنتیکی قابلیت تولید شیر دارای پروتئین دارو جهت درمان بیماری سکته را داشته باشد.
از حیوانات تراریخته برای تولید چه دارویی استفاده میشود؟
هدف از تولید حیوانات تراریخته، رسیدن به دارویtPA است. این دارو برای درمان سکتههای مغزی و قلبی مورد استفاده قرار میگیرد به طوری که چنانچه این دارو بلافاصله پس از ایجاد سکته به انسان تزریق شود، موجب از بین رفتن سریع لختهها شده و بافتهای اطراف آن بر اثر نارسایی تغذیه از بین نخواهد رفت و جریان خون به حالت عادی باز خواهد گشت.
حال حنا چطور است؟
حنا هم بدون هیچ مشکلی زندگی میکند. همین چند روز پیش یک بزغاله آوردیم کنارش تا با همنوعش کمکم آشنا شود. تا چند هفته دیگر میخواهیم حنا را وارد گله کنیم تا با دنیای حیوانات آشنا شود.
چند وقت پیش دکتر گورابی از آمادگی رویان برای شبیهسازی گونههای در حال انقراض حیوانات وحشی حرف زده بود. اما دکتر کهرم که کارشناس محیط زیست هستند، میگفتند نمیتوان خوی وحشی گری مثل شکار و حفظ جان را به این حیوان آموزش داد.
عملاً در بعضی از حیوانات میشود این کار را کرد. اگر بتوانیم تعداد بعضی از این حیوانات را زیاد کنیم، میتوان خوی حیوانی را در آنها زنده کرد. میتوانیم کمکم آنها را کنار حیوان نوع خودش بگذاریم تا با خلق و خوی آنها و حتی شکار آشنا شود.
این اتفاق در دنیا سابقه دارد؟
بله، در دنیا توانستهاند برخی از حیوانات در حال انقراض را شبیهسازی کنند. حیوانی به نام مافلین را شبیهسازی کردهاند.
نظر شما