محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی در همایش سراسری بنگاههای صنعتی و معدنی کشور از تک رقمی شدن تورم تا پایان سال خبر داد و گفت: طبق آمار بخش تولیدی 88 درصد تسهیلات بانکی را در سال 87 از آن خود کرده است. وی افزود: تورم از 5/29 درصد در سال گذشته به 15/5 درصد در پایان فروردین ماه امسال کاهش یافته در پایان شهریورماه نیز این رقم به 15 درصد میرسد و در پایان سال تورم کشور یک رقمی خواهد شد.
وی تاکید کرد: سیستم بانکی در پایان سال گذشته 1875 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداختی در مقابل منابع 1743 هزار میلیارد تومان داشت. خالص تسهیلات نیز 1675 میلیارد تومان در مقابل منابع 1742 میلیارد تومان بود که پس از کنار گذاشتن سپردههای قانونی باید کل منابع را تسهیلات دهیم، ولی با توجه به اینکه صنایع ما طلب کمک بیشتری میکرد، زمینهسازیهای لازم برای مصرف قدری از این ذخایر انجام و 5/92 درصد کل منابع را بدون توجه به ذخایر قانونی تسهیلات دادیم.
بهمنی در ادامه با اشاره به اینکه آیا لازم است تمام نیازهای صنعت را سیستم بانکی پاسخگو باشد؟ تصریح کرد: بانکها در این زمینه کمبود خواهند داشت، بنابراین باید به فکر سرمایهگذاری خارجی به منظور افزایش تولید باشیم حدود 67 هزار میلیارد ریال در سه تا چهار ماه پایانی سال گذشته تزریق پولی داشتیم و همچنین 92 هزار میلیارد ریال منابع و وجوه سرگردان را جمعآوری کردیم و در مقابل به سیستم بانکی به صورت 9 درصدی خط اعتباری دادیم.
رئیس کل بانک مرکزی خاطر نشان کرد: نقدینگی کشور در پایان سال گذشته به 1/16 درصد رسیدو این در حالی است که این رقم قبلا 2/30 درصد بوده است.
بهمنی به بسته سیاستی در سال جاری برای کمک به تولید اشاره کرد و گفت: بانکها توجیه شدهاند که حق ندارند 70 درصد از تسهیلات خود را به بخش خدمات و واسطهگری ارائه دهند و باید حداقل 88 درصد از منابع خود را صرفاً برای تولید ارائه دهند که 25 درصد آن مربوط به بخش کشاورزی، 35 درصد اختصاصاً به بخش صنعت و 20 درصد به بخش احداث مسکن، 12 درصد در بخش خدمات و بازرگانی و 8 درصد در بخش صادرات اختصاص دهند.
وی با اشاره به سیاستهای این بانک گفت: ما سپردههای قانونی خود را به کف 10 درصد رساندهایم و 24 هزار میلیارد تومان منابعمان آزاد شده است که تصمیم گرفتیم آن را به بخش صنعت تزریق کنیم و هفته گذشته 20 هزار میلیارد تومان آن را به بانکها ابلاغ کردیم که در این میان 15هزار میلیارد تومان در اختیار بخش مسکن و 5 هزار میلیارد تومان به بخش صنعت اختصاص مییابد. بهمنی یادآور شد: استفاده از صندوقهای سرمایهگذاری برای حمایت از تولید از راهکارهای دیگر است. همچنین باید بانکهای دولتی افزایش سرمایه دهند که بتوانیم از این افزایش در تولید و صنعت استفاده کنیم. در این میان نیز لازم است بانکهای خصوصی را وادار به افزایش سرمایه کنیم و از کمک آنها در این زمینه استفاده کنیم.
وی خاطرنشان کرد: سال جاری با تدوین بسته سیاستی اجازه ندادیم بانکهای خصوصی و موسسات مالی بیش از 5/17 درصد به سپردهها سود دهند. همچنین بر اساس بسته سیاستی ما بایستی تا پایان آذرماه هیچ مؤسسه مالی اعتباری بدون مجوز وجود نداشته باشد که این موجب نظم در بازار پولی میشود. در حال حاضر 65 تا 70 درصد سود سیستم بانکی در دنیا از بخش خدمات است. بهمنی با اشاره به اینکه بانکهای تجارت، ملت، صادرات و رفاه کارگران را باید هر چه سریعتر به بخش خصوصی واگذار کنیم، گفت: با تمام مشکلات در سال گذشته توانستیم نرخ ارز را تا حدودی ثابت نگه داریم. نرخ دلار در سه سال گذشته بین یک تا 5/3 درصد رشد داشته و درمقابل پول ما ارزش بیشتری یافته است.
نظر شما