محمد علی مهتدی

عماد نجار: هر چقدر به هفدهم خرداد نزدیک می‌شویم لبنان بیشتر از گذشته در رسانه‌ها پررنگ می‌شود و نگاه‌ها به سمت عروس خاورمیانه پر طمع‌تر می‌شود. کشوری که همه گروه‌ها و جریان‌های سیاسی قدرتمند منطقه به آن نظر دارند و تحولات آن خواسته و ناخواسته سیاستمداران بزرگ را به خود معطوف می‌سازد.

در این بین آنچه سبب شده تا حساسیت این انتخابات روز به روز بالاتر رود افزایش رو به ازدیاد محبوبیت و جایگاه اجتماعی و سیاسی حزب‌الله‌ لبنان در این کشور است که بیش از همه اسرائیل و آمریکا را نگران و ناراحت ساخته، به گونه‌ای که حتی روزنامه‌های اسرائیلی نیز به آن اشاره کرده و حتی از مقامات خود می‌خواهند که برای جلوگیری از آن کاری کنند. این سرنوشت‌ساز بودن انتخابات لبنان از این جهت است که قدرت گرفتن بیشتر حزب‌الله‌ لبنان همه معادلات موجود را به ضرر اسرائیل و به نفع ایران و سوریه تغییر خواهد داد.

خبر در گفت‌وگو با دکتر مهتدی کارشناس‌ارشد مسائل خاورمیانه، انتخابات لبنان را ارزیابی کرده است.

 انتخابات لبنان قراراست 17 خرداد ماه جاری برگزار شود. این انتخابات نیز مانند خیلی از انتخابات‌های دیگر است اما چرا همه توجهات را به خود جلب کرده؟
اینکه آمریکا و اسرائیل و حتی کشورهای منطقه از جمله عربستان، امارات و مصر توجه ویژه‌ای به این انتخابات از خود نشان می‌دهند به این دلیل است که احتمال پیروزی محور مقاومت روز به روز بیشتر می‌شود و این موضوع سبب می‌شود تا این انتخابات برای آنها بسیار با اهمیت جلوه کند. در واقع احتمال پیروزی محور مقاومت یا ائتلاف مقاومت در روز هفدهم خرداد بسیار زیاد شده و این کشورها را همانطور که حساس کرده بسیار نگران نیز کرده است.  

این نگرانی‌ها برخی از کشورها را به دخالت در انتخابات ترغیب کرده است. این دخالت‌ها تاکنون در چه سطحی بوده است؟
لابی‌های گسترده آمریکایی‌ها با همفکران و متحدانشان در لبنان و تلاش برای متحد کردن جبهه مخالف مقاومت که نمونه بارز آن سفر چندین مقام بلندپایه آمریکایی در طول چندماه گذشته به لبنان بود که همین چند روز پیش نیز با حضور بایدن معاون اول رئیس‌جمهور آمریکا تکمیل شد. آنها همه سعی خود را می‌کنندکه دست‌کم اگر نمی‌توانند از محبوبیت و اقتدار حزب‌الله‌ بکاهند در میان جبهه هشت مارس و 14 مارس تفرقه و اختلاف را به حداقل برسانند.سوای از آمریکا و اسرائیل، چند کشور عربی به ویژه مصر و عربستان سعودی نیز تمام توان خود را برای به نتیجه نرسیدن این انتخابات به نفع حزب‌الله‌ به کار گرفته‌اند. عربستان سعودی میلیاردها دلار پول در این انتخابات هزینه کرده است.

اخیراً مجله اشپیگل در گزارشی و یا مصری‌ها با ایراد اتهاماتی به حزب‌الله‌ مسائلی را در خصوص جریان مقاومت مطرح کردند آیا اینهاتلاش‌هایی هماهنگ برای تضعیف موقعیت حزب‌الله‌ نیست؟
قطعاً چنین است. وقتی عربستان میلیاردها دلار پول خرج می‌کند تا حزب‌الله‌ در انتخابات پیروز نشود و یا معاون رئیس‌جمهور آمریکا شخصاً برای تقویت موضع جریان مخالف به منطقه می‌آید نمی‌توان باور نداشت که این حرکت‌ها نیز در راستای تبلیغات منفی علیه حزب‌الله‌ نباشد. همه این حمله‌های تبلیغاتی نیز به دلیل موفقیت نظامی و اجتماعی و مردمی حزب‌الله‌ در داخل و خارج از لبنان است. آنها برای به خطر انداختن این موقعیت از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کنند و برای خدشه‌دار کردن چهره حزب‌الله‌ و مقاومت هرکاری خواهند کرد.

این دخالت‌ها چقدر می‌تواند موضع حزب‌الله‌ را تضعیف کند
ملت لبنان نشان داده‌اند که پول و زور تأثیر کمی روی خط مشی فکری آنها می‌گذارد و آنها به واقع به حزب‌الله‌ علاقمند هستند و حاضر نیستند با آمریکا و کشورهای مخالف حزب‌الله‌ معامله کنند. به همین دلیل اگر این انتخابات سالم برگزار شود و دخالت‌ها از همین حد فراتر نرود و جنبه تقلب و دخالت در تغییر آرا به خود نگیرد، به طور حتم محور مقاومت، اکثریت کرسی‌های پارلمان را به دست خواهد آورد و در دولت آینده هم در اکثریت خواهد بود.

موضع رقیب را چگونه پیش‌بینی می‌کنید
اختلاف بین دو گروه 8 مارس و 14 مارس اندک خواهد بود و نهایتاً 2 تا 5 کرسی بین آنها فاصله خواهد افتاد.

احتمال تقلب را چقدر می‌دانید؟
به هر صورت با توجه به اهمیت این انتخابات و دخالت قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی بایستی دید که در آخرین روزهای مانده به انتخابات چه اتفاقاتی می‌افتد تا سرنوشت این انتخابات روشن شود.

دیروز 25 ماه مه و سالروز آزاد‌سازی جنوب لبنان از اشغال رژیم صهیونیستی بود، ارزیابی کنونی شما از شرایط کنونی حزب‌الله‌ لبنان پس از گذشت 9 سال از پیروزی حزب‌الله‌ در سال 2000 چیست؟
در این فاصله چه از سوی نیروهای داخلی و چه از سوی نیروهای منطقه‌ای برای خلع سلاح مقاومت، تلاش‌های زیادی صورت گرفت البته این تلاشها به نتیجه‌ای نرسید و در حال حاضر مقاومت و حزب‌الله‌ هم از نظر قدرت نظامی در برابر حملات احتمالی اسرائیل و هم از نظر محبوبیت مردمی چه در داخل و چه در خارج لبنان وضعیت بسیار خوبی دارد.

برخی بر این باورند که خروج اسرائیل در سال 2000 از جنوب لبنان به منظور سلب مشروعیت از سلاح مقاومت بوده است؟
از آنجایی که اسرائیل به شدت زیر ضربات مقاومت بود تصور کرد که با خروج از لبنان دیگر مقاومت نیازی به حفظ سلاح نخواهد داشت و نیروهای داخلی برای خلع سلاح حزب‌الله‌ فشار خواهند آورد که البته چنین هم شد اما هشدار‌های حزب‌الله‌ درباره اسرائیل دقیق‌تر از نظرات کارشناسان و تحلیلگران درآمد و ما دیدیم که اسرائیل در سال 2006 دوباره به لبنان حمله کرد و اینجا بود که همگان بر مشروعیت حفظ سلاح حزب‌الله‌ اذعان کردند.

حزب‌الله‌ بر این باور است که اسرائیل بازهم ممکن است به لبنان حمله کند؟
این به ماهیت تجاوزگری و خودکامگی ذاتی اسرائیل باز می‌گردد. خطر تجاوز اسرائیل همیشه وجود دارد و از این رو حزب‌الله‌ اعلام کرد تا زمانی که این تهدید وجود دارد مقاومت هم سلاح خود را حفظ خواهد و حضور آن در کنار ارتش لبنان ضروری است.

کد خبر 9196

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین