استان سیستان و بلوچستان با شرایط اقلیمی و جغرافیایی خاص، مستعد بروز برخی حوادث پیشبینی نشده است و در واقع خط مقدم انواع اسیب هایی است که ممکن است از کشورهای همسایه وارد شود.
اخیرا وقوع بارندگیهای سیلآسا در کشور پاکستان موجب بروز دو بیماری وبا و مالاریا در استان شده و مشکلاتی را به وجود آورده است که خوشبختانه با کسب تجربه از حوادث قبلی و رفع مشکلات، زیرساخت ها برای رفع به موقع حوادث احتمالی فراهم شده است. به طوریکه با پیشبینی کارشناسان مبنی بر خطر بروز وبا در این منطقه، اقدامات پیشگیرانه و کنترلی خوب و مناسبی توسط دستگاه های ذیربط از جمله سامانه بهداشت و درمان استان صورت پذیرفت.
شاید تا کنون موارد مشکوکی از بیماری وبا دیده شده باشد اما تا آزمایش ها به درستی و کامل انجام نشود نمی توانیم اماری در این باره ارائه کنیم.
همچنین با توجه به وقوع سیل در پاکستان و شیوع بیماریهای عفونی، احتمال دارد این بیماری به صورت پنهانی توسط افرادی که در نقاط مرزی در حال تردد هستند به سیستان و بلوچستان وارد شود. لذا باید به درستی از مرزها مراقبت کرد و افراد را در زمان ورود و خروج آزمایش کرد .
و چون اقدام به موقع برای درمان بیمار بسیار اهمیت دارد، لذا ما نیرو های پزشکی ، اداره ها و سازمان ها را برای این امر تجهیز کرده ایم.
البته به دلیل اب آشامیدنی غیر بهداشتی در استان، بیماری روده ای وبا از قبل هم در موارد نا محدودی گزارش شده بود که حضور اتباع پاکستانی می تواند این مورد را تشدید کند.
بیماری مالاریا هم که از بیماری های شایع در استان است، با اقدامات موثر وزارت بهداشت تا حد فراوانی کاهش یافته بود اما پاکستانی ها این بیماری را تشدید کردند.
به نظر من باید به مردم در زمینه راه های انتقال بیماری وبا آموزش داد و از همه مهمتر این که برای تامین اب اشامیدنی سالم اعتباراتی در نظر گرفت، چون ما در این استان مشکل طرح جامع ابرسانی را داریم و اگر منابع اب تامین نشود انتقال بیماری های روده ای هم وجود خواهد داشت و این ارتباطی به حضور پاکستانی ها ندارد.
اب اشامیدنی روستاهای حاشیه مرزی هم مشکل دارند و300 شبکه اب خودگران که سال هاست در این نواحی وجود دارد اکنون بسیار فرسوده هستند و نیاز به بازسازی دارند. متاسفانه 700 روستا در استان فاقد شبکه آب شرب هستند و به صورت سیار به آنها آبرسانی میشود، لذا آلودگی رودخانه یا قنات به میکروب وبا میتواند منجر به ابتلای ساکنان چند روستا به بیماری وبا شود که البته آموزش های لازم به ساکنان این روستاها ارائه شده است.
البته باید ، اقدامات پیشگیرانه مانند کنترل آب های سطحی و افرادی که بر اثر سیل از پاکستان به مرز ایران وارد می شوند، هم ادامه یابد.
بیماری مالاریا هم در 10 سال اخیر در استان وجود داشت که با اقدامات موثر وزارت بهداشت تا حد فراوانی کاهش یافته بود اما پاکستانی ها این بیماری را تشدید کردند.
باید به گونه ای عمل کرد که با مشاهده تنها یک مورد بیماری، فرد آلوده سریعاً برای مداوا به مراکز درمانی و بیمارستانها منتقل شود.
توجه به شیوع بیماریهای عفونی، قاچاق دام نیز شرایط نگرانکنندهای دارد که باید مسوولان بر مرز نظارت بیشتری داشته باشند. بنابراین باید ضمن کنترل نوار مرزی، قرنطینههای دامی نیز افزایش یابد تا دام سالم وارد کشور شود.
بر این اساس شناسایی به موقع تمامی اتباع غیرمجاز و انجام بررسیهای بهداشتی و انجام اقدامات درمانی، آمادهباش پرسنل مراکز بهداشتی درمانی به ویژه در مناطق مرزی، تدابیر لازم و اقدامات آموزشی از قبیل جلسات تجدید مباحث مقابله با بیماریهای انگلی و عفونی از جمله مصوبات جلسه ستاد مقابله با بیماریهای انگلی و عفونی در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان است.
* معاون سلامت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
نظر شما