پیشرفت‌های علم و فناوری، دسترسی به نماهایی از جهان را امکان‌پذیر کرده که خیره‌کننده و گاه مسحورکننده هستند. تصاویری زیبا که هر کدام، می‌تواند خود، مانند یک اثر هنری به حساب بیاید.

بهنوش خرم‌روز: علم همیشه خشک و بی‌لطافت نیست. در واقع، در دل رشته‌های مختلف علمی، لابه‌لای آزمایش‌ها،‌ تصویربرداری‌ها، آزمون‌ها و الگوسازی‌ها، گاه تصاویر بی‌نظیری خلق می‌شوند که هر کدام مانند یک اثر هنری هستند. پاپ‌ساینس، چند تصویر را از دنیای علم انتخاب کرده که به توصیف خودش، خیره‌کننده هستند.

بازمانده ابرنواختر تیکو:‌ تلسکوپ فضایی اشعه ایکس چاندارا،‌ متعلق به ناسا، این تصاویر را از باقیمانده ابرنواختر تیکو گرفته است، یک ستاره کوتوله سفید منفجر شده که در فاصله حدود 13 هزار سال نوری از زمین قرار گرفته است. اشعه‌های ایکس کم‌انرژی که در این تصویر با رنگ قرمز نشان داده شده‌اند، توده‌های دودمانندی از غبار در حال گسترش را روشن کرده‌اند. اشعه‌های ایکس دارای انرژی بالاتری که به رنگ آبی نشان داده شده‌اند هم، موج انفجار حاصل از منفجر شدن این ستاره را نشان می‌دهند.

ریشه‌های آشوب و بی‌نظمی: این تصویر نشان می‌دهد که چه‌طور یک سیستم مکانیکی پایه می‌تواند هم نظم و هم بی‌نظمی را به وجود بیاورد. نقاطی که می‌بینید، ‌در واقع نقاطی روی یک طرح هستند که هر کدام زاویه (روی محور x) و سرعت (روی محور y) یک جسم چرخان فرضی را در یک لحظه واحد زمانی، نشان می‌دهند، مانند پره‌های هلیکوپتری که بدون اصطکاک و مقاومت هوا، در حال چرخیدن باشد. این نقشه،‌ نتیجه به دست آمده از 1000 آزمایش نمونه‌های فرضی است که در طول هر کدام، پره‌ها با زاویه و شتاب متفاوتی شروع به چرخیدن می‌کنند و خط سیر آن‌ها به مدت 100 ثانیه، هر ثانیه یک بار، نقشه‌برداری می‌شده است. با ادامه یافتن این فرایند، نقاط به تصویر کشیده شده،‌ ترکیب‌هایی را به وجود آوردند که در برخی مناطق، الگوهایی بسیار منظم تشکیل داده‌اند و در برخی دیگر، نقاطی که به طور تصادفی و بدون نظم پراکنده شده‌اند.
 

دانه‌‌های‌کوچک با جزییات زیاد: فیزیک‌دانان جمهوری چک این تصاویر اشعه ایکس با وضوح بسیار بالا از دانه‌های گیاهی (تصویر سمت چپ) را با استفاده از تشخیص‌گرهای نیمه‌رسانای فوق حساسی گرفته‌اند که می‌توانند هر فوتونی را که به آن‌ها برخورد می‌کند، ثبت کنند. پیشرفت‌های صورت گرفته در فناوری این تشخیص‌گرها، به دانشمندان اجازه می‌دهد که ساختار بافت‌های زنده را با جزییات تقریبا نامحدود، ‌بررسی کنند. تصویر سمت راست، ‌نمایی از همان دانه را نشان می‌دهد که توسط یک میکروسکوپ گرفته شده است.

یک گل سوسن ظریف: این تصویر را یک عکاس حرفه‌ای با استفاده از اشعه ایکس از یک گل سوسن گرفته است. در واقع، او ابتدا از سوسن به صورت دیجیتالی عکس گرفته و بعد، با تغییر عکس، ‌سعی کرده بخش‌های ظریف ساختار درونی گل را هم در تصویر نشان بدهد.
 

مراحل سقوط قطره آب: این تصویر، یک قطره آب را نشان می‌دهد که روی یک سطح آب‌گریز می‌پرد.


پلاسما در دل بطری:‌ این تصویر روبانی زیبا از پلاسما را نشان می‌دهد که البته عمر چندانی ندارد. این روبان، زمانی تشکیل می‌شود که حرارت بالا یا میدان الکتریکی قوی، الکترون‌ها را از مولکول‌های گاز جدا کند. آن‌وقت،‌ ماری از پلاسما روانه دهانه بطری می‌شود، درست مانند اتفاقی که در این تصویر شاهد آن هستید.

دیدهای مختلف به جهان هستی: این در واقع یک تصویرسازی برای نشان دادن نماهایی از جهان با مقیاس‌ها و فاصله‌های متفاوت است. تصویر از نمایی باز از قدیمی‌ترین و دوردست‌ترین کهکشان‌ها در بالا شروع می‌شود و در پایین‌ترین بخش خود، به حد عنبیه چشم انسان می‌رسد.
 

مغز رایانه: مهندسان آی.بی.ام برای ساخت نسل آینده پردازشگرها در حال الهام گرفتن از مغز میمون‌ها هستند. آن‌چه در این تصویر می‌بینید، بر پایه دیاگرام‌هایی به دست آمده که از ارتباط عصبی مغز نوعی میمون به نام ماکاکو تصویر شده و بخشی از تلاش‌های محققین برای فهمیدن نحوه سازمان‌دهی شبکه‌ای از هسته های پردازشگر مشابه مغز است. هر هسته، ‌بازنمایی از یک نقطه در طول حلقه است. هسته‌ها در 77 خوشه کوچک سازمان‌دهی می‌شوند، درست مانند 77 منطقه مهم موجود در مغز میمون ماکاکو. خطوط منحنی بین نودها، در واقع 300 هزار اتصال بین هسته‌ها را نشان می‌دهد.

 53272

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • paeezZz IR ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۶
    4 3
    بنظرم اون عکس نجومی که انتخاب شده خیلی هم خیره کننده نیس عکسهای بهتر ازاونم هست ومیشد انتخاب بشن ... درکل جالب بود مرسی