قارهای که توجه بسیاری از سرمایهگذاران جهان را به خود جلب کرده و منابع فراوان طبیعی و معدنی دارد، رشد اقتصادی بالایی را رکورد میزند.
اقتصاددانان میگویند آفتاب رونق و رشد اقتصادی از قارۀ آفریقا طلوع میکند. امسال تولید ناخالص داخلی آفریقا 4.8% و در سال 2014 به میزان 5.4% رشد خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از پایگاه اینترنتی ژورنال دونت، آفریقا در حال تبدیل شدن به مقصد اول سرمایهگذاران خارجی است. طبق گزارش منتشر شده از سوی سازمان ملل به رغم کاهش 18 درصدی در میزان سرمایهگذاریهای مستقیم خارجی در سطح جهانی، آفریقا همچنان مقصد اول سرمایهگذاران جهان بوده و هست. در سال 2012 میزان سرمایه گذاری خارجی در این قاره با افزایش 5.5% به 50 میلیارد دلار رسید.
جالب است بدانیم که قارۀ آفریقا کشورهایی با رشد اقتصادی بالا را در خود جای داده است، به خصوص آنهایی که پس از یک دوره دیکتاتوری، حکومت نظامیان و جنگهای طولانی سیر پویاییتر در برقراری دمکراسی دارند:
غنا؛ کشوری که آن را مدل دمکراسی آفریقای غربی میدانند، به لطف کشف منابع جدید نفتی بالاترین میزان رشد اقتصادی را تجربه میکند. رشد اقتصادی غنا در سال 2012، 7.9% بود.
در آفریقای شمالی نیز از سرگیری تولید نفت، سبب افزایش سرمایهگذاریهای خارجی شده است. تولید نفت لیبی در منطقه سرمایهگذاریهای خارجی در منطقه را به میزان 35% افزایش داده است.
سرمایهگذاریهای جدید معدنی در جمهوری دمکراتیک کنگو، سهم 10 میلیارد دلاری را در سرمایهگذاریهای خارجی در آفریقای مرکزی در سال 2012 داشت که 23% بیش از سال گذشته بود.
آفریقای شرقی نیز به دلیل افزایش فعالیتهای نفتی اوگاندا و تانزانیا بیشترین میزان رشد اقتصادی را تجربه کرده است و از 4.6 میلیارد دلار سال 2011 به 6.3 میلیارد دلار در سال 2012 رسیده بود.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از پایگاه اینترنتی دیپلووب، قارۀ آفریقا طی سالهای 2000-2011 به رغم بحران جهانی اقتصاد، رشد اقتصادی 5.1% داشت. در حالیکه این رقم برای سایر کشورهای 2.5% در سال 2009 بود.
نرخ تولید در دهۀ 2000، 2.7% و درصد جمعیت زیر خط فقر از 66% به 60% رسیده است. درصد مصرف کنندگانی که درآمد بیش از 5000 دلار دارند از 3.5% به 4.3% و نرخ تورم نیز در فاصلۀ 1990 تا 2000 از 22% به 8% رسیده است. بدهی دولتی از 81.9% تولید ناخالص داخلی به 59% و کسر بودجه دولتی نیز از 4.6% به 1.8% رسیده است. 500 شرکت اول و مهم آفریقا حجم معادلات خود را تقریباً 3 برابر کردهاند.(700 میلیارد دلار در سال 2010)
کشورهای آفریقایی بخش قابل توجهی از منابع طبیعی جهان را در اختیار دارند. 40% از منابع معدنی جهان در قارۀ آفریقا قرار دارد(کروم؛ کبالت، مس و..) از سویی بیش از 50% از منابع الماس و 15% از منابع طلای جهان در آفریقاست. آفریقا همچنین از معدود قارههایی است که تقریباً کل معادن پلاتین و پالادیوم را در خود جای داده است. این تمام ویژگیهای آفریقا نیست؛ قارۀ سیاه نزدیک به 60% از زمینهای بکر و دست نخورۀ حاصلخیز جهان در کنار منابع طبیعی و فسیلی را دارد.(8% از منابع ثابت شدۀ نفت و گاز جهان)
در نقشۀ ذیل ذخایر معدنی آفریقا در کشورهای مختلف را میبینید:
برای مشاهدۀ نقشه در ابعاد بزرگتر اینجا کلیک کنید
کشورهای آفریقایی امروز در میان پویاترین اقتصادهای جهان قرار دارند و این روند با کشف منابع طبیعی و فسیلی سیر پرسرعتی به خود گرفته است. به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از پایگاه اینترنتی روزنامۀ لوموند، فقر مطلق در آفریقا نیز سیر رو به کاهشی گرفته و اهداف برنامۀ هزارۀ سوم سازمان ملل نیز سرعت بیشتری یافته است. حتی کشورهای بسیار فقیر اروپایی اعم از مالاوی، سیرالئون و اتیوپی نیز به تازگی تلاش کردهاند که تا نابرابری در میزان حقوقها را کاهش دهند.
با این حال میلیونها آفریقایی از رشد اقتصادی برق آسای آفریقا منتفع نمیشوند. گفتنی است یک سوم از جمعیت بسیار فقیر جهان در آفریقا زندگی میکنند. این قاره از مشکلات عدیدهای رنج میبرد. آفریقا در کنار همۀ چالشهای اجتماعی، سالانه نزدیک به 200 میلیارد در سال در چارچوب فرارهای غیرقانونی سرمایه از دست میدهد و شفافیت مالی و اقتصادی در این قاره بسیار ضعیف است.
امروز آفریقا با 54 کشوری که دارای پتانسیلهای متفاوت اقتصادی و مالی هستند در کانون توجه سرمایهگذاری قدرتهای بزرگ جهان هستند؛ اما آفریقا هنوز راهکار منجسمی برای رهایی از فقر و منتفع کردن مردم از درآمدها ندارد.
در نقشۀ ذیل رشد اقتصادی کشورهای آفریقایی در سال جاری را میبینید:
برای مشاهدۀ نقشه در ابعاد بزرگتر اینجا کلیک کنید
3952
نظر شما