آمار داوطبان کنکور سال 94 نسبت به سال 93 تعداد 150هزار و 625نفر یعنی 14.60درصد کمتر است.

طهورا شهبازی: صف داوطلبان کنکور سراسری سال ۹۴ هم مانند ۶سال قبل از خود کاهش داشت. تعداد داوطلبان کنکور سراسری سال ۹۴ در مجموع به 880هزار و 756نفر می رسید که در مجموع 58.83درصد ثبت‌نام کنندگان زن و 41.17درصد مرد بودند. همچنین از مجموع ثبت‌نام کنندگان تعداد 181هزار و 846نفر در گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی، 498هزار و 822نفر در گروه علوم تجربی، 182هزار و 239نفر در گروه علوم انسانی، 10هزار و 868نفر در گروه هنر و 6981نفر در گروه زبان‌های خارجه ثبت نام کردند.

با توجه به اینکه در آزمون سال 93، یک میلیون و 31هزار و 381نفر ثبت‌نام کرده بودند آمار سال 94 نسبت به سال 93 تعداد 150هزار و 625نفر یعنی 14.60درصد کمتر است. این در حالی است که تلاش هایبرخی از نمایندگان مجلس در سال های گذشته برای حذف کنکور هرچند بی نتیجه ماند اما حالا کاهش انصراف های داوطلبان از کنکور سراسری، خود به خود هدف برداشتن کنکور را محقق کرده است.



با توجه به نمودار بالا هر ساله از جمعیت داوطلبان کنکور سراسری کسر شده است. بیشترین رقم مربوط به سال ۱۳۹۱ است که یک میلیون و ۲۸۶هزار و ۸۱۳داوطلب کنکور سراسری ثبت نام کرده بودند. بعد از آن و در سال ۱۳۹۰ با کاهش ۱۵۰هزار نفر داوطلبان روبه رو بوده در حالی که تعداد آنها به یک میلیون و ۱۳۲هزار و ۹۸۰نفر می رسد. تعداد داوطلبان هر ساله با فاصله تقریبا ۱۰۰هزار تایی نسبت به سال قبل از خود کاهش داشته اند تا اینکه در سال ۹۴ رکورد جدیدی زده شده و رقم داوطلبان کنکور سراسری شش رقمی می شود و به ۸۸۰هزار و ۷۵۶نفر می رسد.

حذف نامحسوس کنکور سراسری

آنچه در دولت های نهم و دهم گذشته بود، خبر از حذف کنکور می داد. به طوری که بر اساس قانون حذف کنکور که در سال 86 اعلام شد، قرار بود کنکور تا سال 90 مطلقا حذف شود. سال 92 قانون توسط مجلس شورای اسلامی اصلاح و چند تکلیف بر عهده سازمان سنجش و آموزش و پرورش گذاشته شد. پس از آن نیز شورای سنجش و پذیرش تشکیل شد که تاثیر 25 درصد قطعی سوابق تحصیلی را مصوب کرد .

علی لاریجانی رییس مجلس ابتدای مجلس نهم در مورد برگزاری کنکور سراسری گفته بود که باید کنکور حذف شود: «حذف کنکور عاملی در جهت بهبود طرح مدرک‌گاریی در کشور است. اگر مثل خیلی از کشورهای پیشرفته کنکور از آموزش عالی حذف شود، کسانی وارد دانشگاه خواهند شد که علاقه به تحصیل داشته و صرفاً به دلیل دریافت مدرک و گرفتن عنوان به دانشگاه نمی‌روند.»

اما تلاش های برخی نمایندگان مجلس بی نتیجه ماند و کنکور هیچ وقت حذف نشد. به مرور زمان اما آنچه نمود پیدا کرد حذف نامحسوس کنکور در میان داوطلبان کنکور سراسری بود. به طوری که هر سال با کاهش تعدادی از داوطلبان کنکور سراسری گویا هدف حذف کنکور بدون وضع هیچ قانونی خود به خود محقق می شود.

کیفیت گرایی جایگزین کمیت گرایی

شرکت در کنکور سراسری و کسب رتبه ای هر چند بالا در سال های گذشته آرزوی خیلی از داوطلبانی بود که پشت سد کنکور می ماندند. در حالی که امروزه با توجه به افزایش ظرفیت ها و دانشگاه های مختلف اعم از پیام نو ر، غیر انتفاعی و مجازی به ازای هر شرکت کننده یک صندلی خالی وجود دارد. اما آنچه کنکور سراسری حال حاضر را با چند سال گذشته متمایز می کند کیفیت گرا شدن داوطلبان است.داوطلبان شرکت در کنکورهای سراسری هدف خود را نه تنها کسب صندلی بلکه در دانشگاه های با کیفیت می بینند. رقابت داوطلبان کنکورهای سراسری در سال های اخیر بر سر کسب صندلی های با کیفیت در دانشگاه های مادر است.

رشد بی رویه دانشگاه پیام نور و ورشکستگی دانشگاه غیرانتفاعی

دولت های نهم و دهم جمعیت دانشجویان پیام نور را تا حدی بالا بردند که دانشگاه های غیر انتفاعی را به مرز ورشکستگی کشاندند. دانشگاه پیام نور که تا پایان برنامه چهارم توسعه باید به 450هزارنفر می رسید، جمعیت یک‌میلیون‌ و 50هزارنفری دانشجویان را به خود دیده بود. دانشجویان که به راحتی و بدون کنکور در دانشگاه های پیام نور پذیرفته می شدند عطای کنکور را به لقایش بخشیدند و بازار این دانشگاه را رونق دادند. اما چیزی نگذشت که مشخص شد رشد بی رویه این دانشگاه ها ضربه بزرگی به آموزش عالی زده و دانشگاه های غیر انتفاعی را به مرز ورشکستگی کشانده و آنها را با ۷۰درصد صندلی خالی مواجه کرده است.

احمد احمدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی این سیاست دولت های گذشته را رقابت با دانشگاه های غیر دولتی دیگر دانست و گفت: تا آنجایی که شنیده ام رییس جمهوری قبلی یک هزار میلیارد تومان به دانشگاه پیام نور داد تا دانشگاه آزاد اسلامی را از رونق بیندازند.

او گفت: در آن سال ها خرابی هایی در کشور پدید آمد که شاید اصلاح آن خرابی ها یک قرن طول بکشد و این دولت به قدری خرابی بوجود آورد که سال ها خواهد گذشت و شاید فقط بتوان دانشگاه ها را اصلاح کرد.

این استاد دانشگاه تهران در ادامه از پژوهشگران و اساتید دانشکده علوم اجتماعی این دانشگاه خواست تا با ارائه طرح ها و پروژه های پژوهشی به بررسی این مشکلات بپردازند و گفت: این مشکلات را بررسی کنید و ببینید چه بلایی بر سر دانشگاه آزاد، دانشگاه های علمی کاربردی و دانشگاه پیام نور آوردند .

رضا فرجی دانا وزیر علوم وقت نیز در مورد دانشگاه های پیام نورو رشد بی رویه آنها گفته بود: توسعه بی‌رویه پیام نور دانشگاه‌های غیرانتفاعی را به ورشکستگی‌ای کشاند.

یک سال پیش و در دوران وزارت رضا فرجی دانا بر وزارت علوم بود که توقف صدور مجوز جدید برای موسسات غیرانتفاعی کلید خورد. توسعه بی‌رویه و نامتوازن این موسسات در دولت محمود احمدی نژاد، خالی ماندن صندلی های دانشگاه ها و همچنین افت کیفیت آموزش عالی دلایل اصلی برای توقف صدور مجوز به دانشگاه های جدید عنوان شد. فرهادی نیز که از همان ابتدای وزارت بنا را بر توسعه کیفی دانشگاه ها گذاشته بود در این مورد راه وزیر پیش از خود را ادامه داد و بهمن ماه از توقف مجوز برای راه اندازی موسسات آموزش عالی غیر انتفاعی در راستای توسعه کیفی آموزش عالی، خبر داد.

۴۷۲۳۳

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۵:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    45 3
    خداکنه کمتربشه تا کسی سراغ کتاب تست نره این شرکت ها هم ورشکست بشن
  • یه مهندس ایرانی A1 ۰۵:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    41 2
    سال 81 که کنکور دادیم حدود 1.5 میلیون شرکت کننده که تو رشته ریاضی فکر می کنم بالای 500هزار نفر شرکت کننده داشت. حالا با آمار سال 94 مقایسه کنید تا ببینید چه بر سر جوان ها و چه بر سر ارزش علم تو این مملکت آووردن.
    • بی نام A1 ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
      34 3
      دقیقا من با رتبه 2000 منطقه 2برق شهر خودم قبول شدم بعد از دو سال هم چی از خوشحالی پر درآورده بودم که نگو .چند سال بعد ارشد بعد دکتری حالا هم به کار با ماهی 2 میلیون که هیچ نمی باهاش کرد و خیلی دیگر از دوستام دارن داخل خونه افسردگی شدید . واقعا مسولان سرتون را بالا بگیرید. آخر اون خوشحالی شد ناراحتی به عمر.
  • بی نام IR ۰۵:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    38 6
    کنکور اگر کنکور هم بود برای اون دهه شصتی بدبخت بود ان هم مخصوصا برای کسانی که اواسط این دهه به دنیا امدن.
  • رضا IR ۰۶:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    30 1
    در برخی از دانشگاهها رو هم که پول الکی میگیرن مدرک میدن بیرون رو هم ببندین خواهشا
  • بی نام RO ۰۶:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    48 5
    والا بهترین شغل برای دخترها پیدا کردن شوهر پولدار و برای پسرها داشتن بابای رانت خواره. درس برای چی بخونن؟ برای اینکه بیکار بمونن؟
  • سروش A1 ۰۶:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    21 0
    کاهش داوطلبان کنکور به گذشته بر می گردد بین سال های 68 تا 72 بیشترین تعداد موالید وجود داشته است
  • بی نام A1 ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    12 1
    آمار سال 94 شده هشتاذ و هشت هزار تصحیح کنید لطفا
  • ss IR ۰۷:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    16 1
    البته اینکه الان کیفیت گرایی هست قبلا نبوده کاملا اشتباه است. چون ما نیز که سال 86 کنکور دادیم صرف دنبال راهیابی به دانشگاه نبودیم و درس خوندیم که دانشگاه و رشته خوبی قبول شویم. متاسفانه پذیرش بیش از اندازه دانشجو در دولتهای نهم و دهم خیلی شرایط بدی بوجود آوده است برای مثال بنده همکلاسی دوره راهنمایی داشتم که همان موقع دو سه تا درس رو می افتاد و شهریور بزور قبول می شد ایشون دبیرستانو غیرانتفاعی خوند و دانشگاه آزاد رفت لیسانس گرفت. الان بعد از چهار سال از سربازی بیکاره و میگه باید استخدام شم. توقع بیخود ایجاد شده. ایشون اگه نمیرفت دانشگاه کذایی شاید الان یک نجر خوب، بنای خوب، بازی خوب و .... شده بود. خیانت شد به جامعه علمی کشور.
  • عطا IR ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    13 3
    وضع تحصیلات و کار مثل آدمی میماند که کله سر گنده ای بزرگ دارد با بدن لاغر و نهیف که حتی تحمل کله خودش را هم ندارد
  • بی نام A1 ۰۸:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    36 2
    همه فهمیدن که درس خونذن تو ایران به هیچ دردی نمی خوره.
  • بی نام A1 ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    19 4
    فکر می کنید کیفیت دانشگاه ازاد خیلی بهتر از پیام نوره؟ به جز انگشت شمار دانشگاه ازاد چند جا بقیه دانشگاه های ازاد از پیام نور بی امکانات تر و سطح پایینی دارند. در ضمن مگر سطح دانشگاه های سراسری خیلی بالاست؟ در بسیاری از رنکینگ های معتبر دانشگاهی جزو دانشگاه تهران و گهگاهی دانشگاه شریف هیچ دانشگاه سراسری در بین 500 دانشگاه اول دنیا نیست. یادم می اید یک دو سال پیش دانشگاه تهران در رنکینگ شانگهای تنها دانشگاهی بود که از ایران به رتبهر سیده بود انهم رتبه چهارصدو خرده ای.
  • بی نام IR ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    23 2
    بهتر کاهش داشته باشه این ازمون غیر استاندارد.
  • بی نام A1 ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    18 2
    کنکور فقط برای سهمیه ای ها واقا زاده ها خوب بود الان می بینید که چقدر لطمه زده به مردم چون دانشجو که با رانت وارد دانشگاه بشه میشه اقایون دکتر حالا که سرطان روده ی بزرگ را می گویند خانم هیچی نیست برو خونه .این هم وضع کشور
  • بی نام IR ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    29 0
    کاش بجای درس خوندن، خبر میخوندم که الان به این بدبختی نمی افتادم دانشگاه بدرد مفت نمیخوره
  • ایلام IR ۱۷:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۹
    28 1
    کنکور فایده نداره.والله من با رتبه زیر400در کنکور سراسری همچنان بعلت نداشتن پارتی بیکارم ولی5نفر از دوستانم که دانشگاه نرفتند بترتیب در دادگاه،تامین اجتماعی،آموزش وپرورش،مخابرات وبهزیستی استخدام شدند.باور کنید همیشه هم تجدید میاوردند و2نفر ازشون کلاس دهم مردود شدند.ولی خوب در ادارات کسیو داشتند
    • بی نام A1 ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۰
      23 0
      دقیقا همینه.بعد از استخدام هم که خیالشون بابت کار راحت شد میرن یه دانشگاه غیر انتفاعی راحت مدرک لیسانس و فوق لیسانس میگیرن.بهترین کار توی ایران اینه که بری با مدرک پایین حتی شده آبدارچی بشی و بعد از چند سال که رفتی یه مدرک گرفتی با تبدیل وضعیت با مدرک جدید یه پست خوب بگیری.