-
واکنش مردم به آغاز عملیات بیتالمقدس
تاریخ ایرانمردم همگی اطراف روزنامه فوقالعاده امروز جمع شده بودند که در صفحه اول آن نوشتهشده بود: این پیروزی، نهایی است، آخرین حمله است و همه مردم آن را تأیید میکردند.
-
عکس/ مظفرالدینشاه در میان استقبالکنندگان مجار در بوداپست
تاریخ ایرانکالسکه شاه وارد خیابانهای بوداپست مجارستان شده و مجارها به استقبال او آمدهاند.
-
عکس/ تهران عصر قاجار؛ از باغ فردوس تا مغازه خواربارفروشی
تاریخ ایراناین عکسهای دوران قاجار را که اکنون بیش از صد سال از ثبت شدن آنها میگذرد، میتوان بارها و بارها تماشا کرد و هر بار چیزهای تازهای در آنها دید...
-
انتشار برای نخستینبار
نقشه قدیمی از خلیج پارس در راهنمای کشتیرانی بریتانیا را ببینید
تاریخ ایرانبهمناسبت روز ملی خلیج پارس، نسخه باکیفیتی از این نقشه برای نخستین بار در محیط اینترنت منتشر می شود.
-
ماجرای یک دیدار تاریخی؛
آقای قاضی جلوی امام بلند نشدند و هیچ هم تعارف نکردند که جایی بنشینند!
تاریخ ایران... ما که سمت شاگردی امام را داشتیم خوشحال شدیم که در این ملاقات استاد ما (حضرت امام) در حوزه قم معرفی میشود. چون اگر شخصی مثل مرحوم قاضی ایشان را میپسندید برای ما خیلی مهم بود. روزی معین شد و امام تشریف آوردند ما هم در کتابخانه آقای قاضی نشسته بودیم.
-
انقلاب فرهنگی چگونه آغاز شد؟ + عکس
تاریخ ایران۱۵ خرداد ۱۳۵۹ دانشگاههای کشور تعطیل شد تا پروژه تغییر نظام آموزش عالی با عنوان انقلاب فرهنگی آغاز شود،
-
بازخوانی واکنشها به مقاله «مذاکره مستقیم»
آن روزها که برای عطاءالله مهاجرانی «محشر کبری شد»!
تاریخ ایرانروزنامه اطلاعات در اردیبهشت ۱۳۶۹ در صفحه دوم خود طی یادداشتی با عنوان «مذاکره مستقیم» به قلم عطاءالله مهاجرانی فضای سیاسی مطبوعاتی کشور را شگفتزده کرد. مهاجرانی که از آن روزها با عبارت «محشر کبری شد» یاد میکند، مقاله را در واکنش به موضع جیمز بیکر وزیر خارجه وقت آمریکا که گفته بود: «آمریکا آماده است با مقامات ایرانی مستقیما مذاکره نماید» نوشته بود.
-
نگاهی به «تاریخ خلیجفارس»
بنادر جنوب ایران در یک قرن پیش، به روایت یکی از اهالی
تاریخ ایرانمحمدحسین سعادت بوشهری (۱۲۴۴ ش نجف - ۱۳۱۴ ش شیراز) پژوهشگر تاریخ، از پیشگامان آموزش و پرورش مدرن در جنوب ایران و نخستین نماینده لار و بندر لنگه در مجلس شورای ملی بود. او بنیانگذار مدرسه سعادت در بوشهر است.
-
پسر ناصرالدینشاه: همراهانم ناصرالدوله را به خاک سیاه نشاندند!
تاریخ ایران... او هم الحق پای دنیاداری و تملق را به جایی گذاشت که من خود تصدیق میکنم دست هیچکس در تمام خلقت [در تملق] به او نمیرسد؛ از روی تملق حتی پای تازیها را ماچ میکرد!
-
روزنوشت دهم اردیبهشت سال ۱۳۸۱؛
خاطرات هاشمی: از اقدامات شاه بحرین تعریف کردم
تاریخ ایرانصبیه مرحوم حاج آقا مهدی تهرانی، همراه دخترش و چند نفر دیگر آمدند. وضع دانشکده الهیات دانشگاه آزاد اسلامی واحد قلهک را گفتند و خواستار حمایت بیشتر من شدند... قبلا جمعی از اساتید آمده بودند و از اعمال نفوذ ایشان شکایت داشتند...
-
«سیری در تاریخ بیگانههراسی» در گفتوگو با امیر میرحاج
غیرخودیها در آمریکا از آغاز تا امروز
تاریخ ایرانملتی که سهپنجم از تمام مهاجرتهای جهان به آن ختم میشوند، هربار یک گروه از مهاجران را بیگانه میخواند و پس از مدتی به سراغ گروه دیگر میرفت.
-
اولین سرود ملی ایران را چه کسی ساخت؟/ از قطعه موسیقیدان فرانسوی تا سرودی که از دل ارتش قزاق بیرون آمد
تاریخ ایران«سلام شاهی» که در سال ۱۲۵۲ خورشیدی... برای ناصرالدینشاه ساخته شد، نخستین قطعه رسمی به عنوان سرود ملی در ایران محسوب میشود.
-
عکس/ استقبال مردم ارومیه از احمدشاه قاجار
تاریخ ایراناین عکس در حدود سالهای ۱۲۸۹-۱۲۹۰ خورشیدی انداخته شده است.
-
بیمارستان شهید رجایی ۵۱ ساله شد
مرکز قلب تهران چقدر خرج برداشت؟/ گزارشی از مراسم افتتاح در نیم قرن پیش
تاریخ ایرانبیمارستان در زمینی به وسعت ۱۱۵.۰۰۰ مترمربع در ضلع غربی خیابان پهلوی ساخته شده است... در حدود ۵۰.۰۰۰ مترمربع از محوطه بیمارستان زیر پوشش فضای سبز قرار دارد.
-
از مرمر تا سعدآباد
گفتوگو با خالق شگفتانگیزترین کاخهای ایران/ «بیش از هزار بار رضاشاه را ملاقات کردم»
تاریخ ایرانگنبد کاخ مرمر به تقلید از گنبد شیخ لطفالله ساخته شده است و برای اینکه بتوانم دقیقا طرح گنبد شیخ لطفالله را پیاده کنم، چند روز پابرهنه روی داربست بودم و خوشبختانه نتیجه کارم مورد توجه قرار گرفت.
-
روایت تیرباران بیژن جزنی و ۸ زندانی چپگرای دیگر در تپههای اوین!
تاریخ ایران۹ زندانی سیاسی در ۲۹ فروردین در تپههای اوین گلولهباران شدند اما روایت رسمی چیز دیگری بود.
-
حواشی سرپرست رادیو تلویزیون در ابتدای انقلاب
قطبزاده: نمیخواستند حرفهای گلسرخی را منتشر کنیم/ چهار بار مرا کشتهاند و چندین بار مامور چین و شوروی و آمریکا و اروپا کردهاند
تاریخ ایرانمن با هر پرستشی، جز پرستش خدا مخالفم و هر پرستشی جز پرستش خدا را شرکت میدانم... بحثی که ما درباره آن سرود [سرود ای ایران] کردیم این بود که گفتیم... متناسب با این انقلابی که مردم کردند نبود، و این هم در زمان رضاخان ساخته شده بود.
-
اولین جاده شمال؛ فکری که سرهنگ فرانسوی به سر ناصرالدینشاه انداخت
تاریخ ایرانیکی از وظایف مهم عضدالملک، اتمام ساخت راه لاریجان از هلامهسر تا آمل بود. «این راه باید به صورت خیابان پشتماهی، با ذغال و شن کوبیده شود و از دو طرف نهر و زهکش داشته باشد و درنهایت، خوب و محکم باشد.»
-
روزنوشت نهم اردیبهشت سال ۱۳۸۱؛
خاطرات هاشمی: کمال خرازی، در اجلاس عشقآباد غیرفعال بوده و دهندره میکرده!
تاریخ ایرانفرزند مرحوم [حیدرعلی] علیزاده که اخیرا در یک حادثه عجیبی کشته شده است، آمد... گفت، روز حادثه تلفنی از بیرون از خانه خواست که دسته چک و شناسنامه را آماده کنیم و درب خانه منتظر بمانیم. همراه رباینده رسیدند. به نحوی فهماند که بمب بر گردنش بستهاند و رفتند. پلیس را خبر کردیم.
-
عکس/ مظفرالدینشاه بازو در بازوی ملکه ایتالیا
تاریخ ایرانمکان این عکس کاخ کوئیرنیال رم است در مهمانی که به افتخار شاه ایران ترتیب داده شده بود.
-
آقای هیچکاک! آیا از تاریکی میترسید؟
مصاحبه پری صابری با آلفرد هیچکاک
تاریخ ایرانهیچکاک: این طوق اسارت را شما به گردنم انداخته، مرا برای همیشه پابند نمودهاید! و مطمئنا حتی اگر روزی دست به تهیه فیلم «شاه پریون» بزنم همه دنبال جانی و نعش خواهید گشت!
-
عکس/ صادق خلخالی و آیتالله جنتی در یک تحصن
تاریخ ایراندر این عکس آیتالله احمد جنتی را به همراه جمعی دیگر از روحانیون ازجمله صادق خلخالی در تحصن بهمن ماه سال ۵۷ در دانشگاه تهران تماشا میکنید.
-
سیمین دانشور تا وقت بازنشستگیاش استاد تمام نشد!/ به جلال اجازه دخالت نمیداد
تاریخ ایرانسال بعدش هم با مردی که باری در اتوبوس شیراز کنار دستش نشسته بود و همسفر شده بودند ازدواج کرد، جلال آلاحمد. ازدواجی که علیرغم همه مخالفتها ۲۰ سال ادامه داشت، تا روز غروب جلال.
-
کتاب «نفت و زندگی»
نگاهی به وجه فراموششده تاریخ نفت
تاریخ ایراندر میان هیاهوی تاریخی، کمتر کسی به آن وجه از زندگی مردمانی توجه کرده است که حضور نفت، آرامآرام ریشههای سنتیشان را تکان داد و چهره شهرها و روستاهایشان را تغییر داد. این آثار دقیقاً همین بخش فراموششده تاریخ را روایت میکند.
-
چرا در اواخر دهه چهل آمار خودکشی در تهران بالا رفت؟
تاریخ ایراندر سال ۴۸ طبق آمار پزشکی قانونی و وزارت بهداری ۸۰ نفر از مردم تهران که بیشتر جوان بودهاند به وسایل مختلف خود را نابود کردهاند و در همین سال طبق آمار بیمارستان مسمومین ۲۲۵۰ نفر با قرص و داروی سمی خود را مسموم کردهاند که از این تعداد ۲۰۰۰ نفر دختران و پسران جوان بودهاند.
-
به مناسبت سالروز شهادت
شیرودی فریاد زد: هرکس عقبنشینی کند خودم او را میزنم
تاریخ ایرانبا اینکه گلوله از بدنه بالگرد عبور کرده و از پشت به کتف شیرودی اصابت کرد و از جلوی سینهاش بیرون آمد، او سعی داشت بالگرد را سالم به زمین بنشاند که موفق نشد و در شمال دشت ذهاب و در مقابل ارتفاعات کوره موش و در جلوی خط مقدم دشمن به زمین خورد.
-
یادگار عثمانیها در تهران که همچنان نامش زنده است
تاریخ ایرانسال ۱۳۰۰ قمری یکی از سفیران دولت عثمانی در تهران در خیابان فردوسی (باغ ایلخانی سابق) محلی برای سفارتخانه خود بنا کرد و تاریخ بنای سفارت تهران و باغ و عمارت مزبور را (که در خیابان شریعتی قرار دارد)، یکی از شعرای ترکزبان به فارسی چنین گفته است: سال هجری هزار و سیصد بود/ کاین بنا را به عون سبحانی/ امر سلطان حمیدخان روم/ ساخت فخری سعید عثمانی».
-
روزنوشت هشتم اردیبهشت سال ۱۳۸۱ ؛
خاطرات هاشمی: دستور پوتین برای رزمایش در دریای خزر، تحلیلهای گوناگون دارد
تاریخ ایرانآقای [احمد] میرمطهری، رئیس بورس تهران آمد. گزارش پیشرفت کار بورس را ارائه کرد و پیشنهاد تأسیس بورس فلزات، نفت و کشاورزی را داد. جایگاه بورس را غیرمناسب میداند؛ استمداد کرد.
-
عکس/ ناصرالدینشاه محو تماشای آکواریومی در لندن
تاریخ ایراندر این طرح ناصرالدینشاه در حال تماشای ماهی مرکب در آکواریوم کاخ کریستال لندن است
-
سه ماه پس از پیروزی انقلاب
ماجرای دستور یاسر عرفات برای ربودن شاه چه بود؟
تاریخ ایرانعرفات به گروه ویژه مورد بحث دستور داده است به هر ترتیبی که شده شاه مخلوع را بربایند و او را برای محاکمه و کیفر در ایران به این کشور بیاورند.