سعید نوایی: گزارش جدید محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که روز 15 خرداد منتشر شد علاوه بر اینکه دارای نکات تکراری گزارشهای قبلی بود خاطرنشان کرده است که فعالیتهای هستهای ایران انحراف نداشته است. او اعلام کرده است که هیچگونه شواهدی در انحراف مواد و فعالیتهای هستهای ایران به سوی اهداف نظامی مشاهد نشده و کماکان آژانس بدون هیچگونه مانعی به فعالیتهای راستیآزمایی خود ادامه میدهد.
در عین حال البرادعی در گزارش جدید خود از گسترش فعالیتهای هستهای ایران سخن گفته است و میگوید ایران برای رفع ابهامهای موجود همکاری نکرده و نمیتوان نظامی نبودن برنامه هستهای این کشور را تضمین کرد.
طبق گزارش البرادعی، ایران در سه ماه گذشته، هزار دستگاه سانتریفیوژ جدید را در تأسیسات اتمی نطنز برای غنی کردن اورانیوم به کار برده است.
در گزارش البرادعی آمده است که ایران بدون توجه به همه تلاشهایی که در طول شش سال گذشته برای مذاکره و حل اختلافات موجود انجام شده، در پایان ماه مه به غنیسازی اورانیوم در ۴ هزار و ۹۲۰ دستگاه سانتریفیوژ در نطنز ادامه داده است. این تعداد حدود هزار دستگاه بیشتر از تعدادی است که ایران در ماه فوریه اعلام کرده بود.
گزارش آژانس میگوید، کارشناسان فنی، ۲ هزار و ۳۰۱ دستگاه سانتریفیوژ دیگر نصب کردهاند که هنوز قابل استفاده نیستند. در گزارش دوپهلوی البرادعی آمده است: همه مواد هستهای در تأسیسات غنیسازی سوخت نطنز و همچنین همه زنجیرههای سانتریفیوژهای نصب شده، تحت نظارت دوربینها و بازرسان و کنترل آژانس قرار دارد و نتایج نمونهبرداریهای محیطی اخذ شده در کارخانه غنیسازی و کارخانه نیمهصنعتی غنیسازی سوخت نطنز، نشان میدهد که آن کارخانهها منطبق با آنچه ایران اظهار کرده است، فعالیت میکند (غنیسازی در کمتر از ٥ درصد، انجام میگیرد).
در همین حال باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، تلاش دارد به منظور پایان بخشیدن به اختلاف غرب و ایران درخصوص برنامه هستهای ایران، گفتوگوی مستقیم کشورش با ایران را امکانپذیر سازد. وی طی سخنرانی خود در دانشگاه قاهره در روز پنجشنبه 14 خرداد، بر حق تهران مبنی بر برخورداری از انرژی هستهای صلحآمیز تأکید کرد، اما گفت که با مسلح شدن این کشور به بمب هستهای مخالف است.
پرونده هستهای و انتخابات ایران
مسئله پرونده هستهای در روزهای اخیر به یکی از محورهای تبلیغاتی نامزدهای ریاست جمهوری تبدیل شده است به طوری که محمود احمدینژاد توافقات گذشته در این زمینه را ننگین میخواند و رقبای او آنچه که در گذشته انجام شده است را زمینهساز موفقیتهای کنونی میدانند. به نظر میرسد طرفهای دیگر این مسئله نیز منتظر مشخص شدن نتیجه انتخابات در ایران هستند تا شیوههای برخورد با ایران در این زمینه را بر این اساس تنظیم کنند. به عقیده برخی تحلیلگران، آینده مسیر هستهای ایران با توجه به روند انتخابات مشخص خواهد شد و صحبت کردن در این زمینه در شرایط کنونی نتیجهای نخواهد داشت.
به نظر میرسد که این مسئله در ایران نیز مورد توجه کاندیداها و هوادارانشان واقع شده و سیاستی که در این زمینه اتخاذ خواهند کرد در انتخاب آنان مؤثر واقع خواهد شد.
با ادامه انتقادات حامیان دولت فعلی به قراردادهای منعقد شده در دولت قبلی، مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام که ریاست آن بر عهده حسن روحانی است، با انتشار بیانیهای ضمن انتقاد شدید از رئیسجمهور جنبههایی از مذاکرات سعدآباد را تشریح کرد. مرکز تحقیقات نوشت: «گفتوگوهای سعدآباد نتیجهای جز تثبیت حقوق هستهای ایران نداشت و در حالی که تهران برای تعلیق کامل و الزامی تمامی فعالیتهای هستهای تحت فشار شدید بینالمللی بود، تعلیق موقت و داوطلبانه را به جامعه جهانی تحمیل کرد.»
این بیانیه با اشاره به نقل قولهای مکرر رهبر معظم انقلاب در حمایت و تأیید این روند، ابراز شگفتی کرد که چگونه کسانی این مذاکرات را ننگین میخوانند. با این وجود، مذاکرات هستهای در دوران خاتمی همچنان یکی از موضوعهای اصلی سخنرانیهای انتخاباتی احمدینژاد به شمار میرود. ظاهراً برنامهریزان ستادهای انتخاباتی رئیسجمهور طرح این مسئله را سودمند میدانند و قرار است فعالیتهای هستهای تا روز انتخابات یکی از محورهای مهم تبلیغات باشد.
نظر شما