رضا دانشمندی: مهمان این هفته برنامه «این هفته» شبکه ای. بی. سی. نیوز آمریکا دریاسالار مایک مولن فرمانده ستاد مشترک ارتش آمریکا بوده است. خبرگزاریهای مختلف نیز به پوشش گزینشی اظهارات او پرداختند. ایهود باراک وزیر دفاع رژیم اسرائیل نیز از فضای به وجود آمده استفاده کرد و پیشگویی کرد که مذاکرات ایران و آمریکا بینتیجه خواهد بود و عجیبتر اینکه مدعی شد آمریکاییها هم به این امر پی بردهاند. این در حالی است که هفته گذشته اوباما پس از دیدار با نتانیاهو همچنان بر پیگیری دیپلماسی با ایران تأکید کرده و گفتوگو را اصل سیاست خارجی خود اعلام کرد.
خبرگزاری رویترز به نقل از رئیس ستاد مشترک نیروهای نظامی ایالات متحده نوشت که احتمالاً ایران بین یک تا سه سال با تسلیحات هستهای فاصله داد، و زمان برای دیپلماسی رو به اتمام است. برآورد مایک مولن فرمانده ستاد مشترک آمریکا با ارزیابی برخی از تحلیلگران مستقل انطباق دارد اما با اظهارات رسمی اخیر دولت ایالات متحده متفاوت است. بنابر گزارش رویترز مولن به برنامه «این هفته» شبکهای. بی. سی. نیوز آمریکا گفته است بیشتر ما معتقدیم «بسته به تصورات ما نسبت به وضعیت فعلی آنها، [ایران] بین یک تا سه سال زمان نیاز خواهد داشت. اما آنها دارند نزدیکتر میشوند و به این کار نیز ادامه میدهند».
بنابر گزارش رویترز، مولن گفته است «حمله نظامی علیه تأسیسات نظامی ایران» و نیز «یک ایران هستهای»، پیامدهای ناگواری در پی خواهد داشت. او میافزاید که پیامدهای ناخواسته حمله به ایران، به صورت غیر قابل باوری «جدی» خواهد بود. هفته گذشته مولن در کنگره برای توصیف سناریوی مشابهی، واژه «مصیبت بار» را بکار برد. مولن گفته است به همین خاطر گفتوگو بسیار با اهمیت است؛ «فکر میکنم ما باید چنین کنیم، در حالی که تمامی گزینهها را روی میز نگاه میداریم». رویترز اظهارات اواخر سال گذشته [شمسی] رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا را یادآوری کرده که گفته بود «آنها [ایران] نزدیک به مرحله ذخیره نیستند، آنها الان به تسلیحات نزدیک نشدهاند و زمان در اختیار داریم».
هنگامی که از مولن پرسیده شد که آیا از لحاظ نظامی ممکن است با هزینه قابل قبولی برنامه هستهای ایران را خاتمه داد، او پاسخی نداده است؛ «نمیتوانم حدس بزنم که چه کار میتوانیم انجام دهیم و چه کار نمیتوانیم انجام دهیم».
نظر شما