به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین؛ تابستانهای جنوب شرق ایران، هیچوقت برای زندگی افراد حساس مناسب نبوده است. دمای این منطقه بیشتر مواقع بالای ۴۳ درجه است و نشانهای از باران در آن وجود ندارد.
از سوی دیگر، وقتی در اواسط خرداد ماه بادهای ۱۲۰ روزه در این منطقه میوزد سرتاسر هوای آن پر از گردوخاک ومیشود. تا حدی که در چنین مواقعی به سربازهای آمریکایی در مرز افغانستان هشدارهایی داده میشود.
همه اینها برای پیش از بدتر شدن اوضاع است. در سالهای اخیر استان سیستان و بلوچستان با فجایع زیستمحیطی زیادی روبرو شده است. استانی که در میان ایرانیها معروف است که انبار غلات این کشور بوده و حالا یک خشکسالی شدید منجر به نابودی تالاب هامون شده و از سوی دیگر گرمتر شدن هوا باعث افزایش آمار تبخیر آبهای سطحی این منطقه هم شده است.
طوفانهای شن هم گستردهتر شدهاند و گاهی این استان در نیمی از سال درگیر این بحران است. به طوری که سال ۲۰۱۶ بخش بهداشت سازمان ملل، شهر زابل را به عنوان آلودهترین شهر جهان معرفی کرد. با غیرممکن شدن انجام کشاورزی زندگی در این منطقه هم بسیار سختتر شده. مسئولان هشدار دادهاند که این خطر وجود دارد تا این منطقه غیرقابل زندگی شود.
ناصر مقدسی مشاور ارشد سازمان محیطزیست ایران در این رابطه گفت: در یک سمت تالاب افغانستان سدها فراوانی ساخته و سمت دیگر هم این منطقه با خشکسالی شدیدی روبرو شده، این موضوع برای مردم مشکلات فراوانی به وجود آورده است.
نگرانیها ادامه دارد
زمانی اینجا آهو و پلنگ به دنبال غذا میگشتند، حالا آتشنشانان باید آتشسوزیهایی که هر از چند گاهی بخشی از آن را میسوزاند را خاموش کنند. براساس گزارشهای رسانههای داخلی زمستان قبلی سیستان و بلوچستان ۲۹ میلیمتر باران داشت، چیزی حدود یک سوم میانگینش.
به طور کلی ایران درگیر فشارهای تغییراقلیم و مدیریت ضعیف آب است، بخش زیادی از دریاچه ارومیه خشک شده و دیگر به ندرت آب در زاینده رود جاری میشود.
متخصصان هشدار دادهاند که شاید شرایط بدتر بشود. مسائل مربوط به تغییراقلیم منجر به ایجاد برخی ناآرامیهای اجتماعی در ایران شده و براساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۵ توسط دانشگاه «ام آی تی» انجام شده نشان میدهد که شاید تا چندین سال دیگر مناطقی در اطراف خلیجفارس برای زندگی انسان بیش از حد گرم باشند.
چالش منطقهای؟
اما اینجا بحران مربوط به آینده نیست، حالا هم برخی نگرانیها سیستان و بلوچستان را فراگرفته است. جمعیت زیادی از این استان مهاجرت کردهاند و به گفته یک نماینده مجلس پیشبینی شده که بیش از یک پنجم جمعیت ۲.۵میلیون نفری سیستان و بلوچستان به زودی این شهر را ترک خواهند کرد.
با بیکار شدن بسیاری از کشاورزان قاچاق موادمخدر و اعتیاد افزایش پیدا کرده است. به گفته سازمان ملل، سالانه حدود ۲۸میلیارد دلار مواد مخدر از مرز افغانستان وارد استان میشود. همین موضوع باعث افزایش فقر در منطقه شده، موضوعی که خود پیامدهای اجتماعی به همراه دارد، مثل افزایش آمار ازدواج کودکان.
در این میان، مسئولان ایران هم تاکید دارند که از خطر آگاه هستند.
مقدسی در این رابطه توضیح داد: میدانیم که نمیتوانیم به کشاورزی آزاد در مناطق خشک ادامه بدهیم. باید اقتصاد متنوعی برای افراد وابسته به طبیعت ایجاد کنیم.
منبع: نشنالجیوگرافیک/ مترجم: نیو صدر
۴۲۲۳۷
نظر شما