این مسجد که بعد از ۶ سال کار در سال ۲۰۰۱ به اتمام رسید، ظرفیت ۲۰ هزار نمازگزار را داشته و بزرگترین مسجد کشور عمان به شمار میرود. مساحت مسجد حدود ۴۱۶,۰۰۰ متر مربع بوده و ورودی اصلی آن سه قوس بلند دارد که در راستای خطوط تیره سنگ مرمر کف قرار گرفته و به مناره اصلی مسجد منتهی میشود. مسجد به شکل مستطیل بنا شده که در هرگوشه آن چهار مناره، با ارتفاع ۴۵ متر قرار دارد و ۳۰۰ هزار تن ماسه سنگ در ساخت بنای مسجد به کار رفته است. سالن اصلی نماز، سالن مخصوص بانوان، کتابخانه و سالن سخنرانی، چهار بخش اصلی این مسجد را تشکیل میدهند.
این مسجد از معدود مساجد عمان است که غیرمسلمانان میتوانند از شنبه تا پنج شنبه هرهفته و از ساعت ۸ تا ۱۱ صبح از این مکان زیبا وباروح به صورت رایگان دیدن کنند. ورود به مسجد جامع سلطان قابوس به عنوان مکان سیاحتی ، از قوانین ویژه ای برخوردار بوده ، بطوریکه حجاب وسکوت و.. از مقررات آن است.
امکان رفتن به این مسجد در ساعاتی غیر از ساعت رسمی بازدید نیز وجود دارد، چراکه خیلی از گردشگران دوست دارند در زمان غروب خورشید یا شب از این سازه با عظمت عکس بگیرند، اما دیگر نمیتوانند به داخل سالنهای های آن گام نهند.
این مسجد بزرگترین فرش دستبافت ایرانی و عظیمترین لوستر کریستالی جهان را دارد، اما امارات و قطر برای اینکه از کشور عمان جا نمانند، بزرگتر از آن را ساخته و در مساجد تازه خود نصب کردند.
گفتنی است که أغلب هنرنمایی های این مسجد، از سوی هنرمندان ایرانی وبه ویژه اصفهانی ونیشابوری وکاشانی صورت گرفته است.
لوستر با شکوهی که در مرکز سالن نماز مردان آویزان است، ۱۴ متر طول و وزنی معادل ۵/۸ تن دارد. باورکردنی نیست که ۶۰۰ هزار کریستال درخشنده سواروسکی (Swarovski) و آبکاری طلای ۲۴ عیار داشته و ۴ سال برای ساخت آن وقت صرف شده است. قطعاً کلمات نمیتواند حق مطلب را در وصف زیبایی این مکان ادا کند.
در بدو ورود به ساختمان، وارد سالن نماز بانوان میشویم که ظرفیت ۷۵۰ نفر را دارد. سالنی نیز برای مردان ساخته شده است که ۶۶۰۰ نفر، میتوانند در آن نماز بخوانند.
جذابترین و شاخصترین ویژگی مسجد، فرش دستبافت ایرانی پهن شده در مسجد برای نمازگزاران است. این فرش یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون گره و ۲۱ تن وزن داشته و بافت آن چهار سال طول کشیده است. این فرش دومین فرش بزرگ جهان است. این شاهکار فرش دستبافت ایرانی با ۴۲۶۳ متر مربع در این سالن گسترده شده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید طرح این فرش ۲۴ تنی از نقشه گنبد مسجد شیخ لطف الله اصفهان و ترکیب طرح افشان شاه عباسی و سایر نگارههای تزیینی ایرانی و اسلامی الهام گرفته و برای بافت آن ۴ سال زمان صرف شده است. همتای زیبای این فرش نفیس را میتوان در سقف چوبی سالن دید که با نقوش عربی و خطاطی مزین شده است.
گنبد مسجد با ۳۴ متر ارتفاع در همین بخش ساخته شده و در مرکز این گنبد، لوستر معروف مسجد سلطان قابوس با ۱۱۲۲ لامپ قرار دارد که نور زیبای خود را به درون این گنبد میتاباند.
مسجد سلطان قابوس با موزاییکهای زیبا و رنگارنگی تزیین شده و مشخص نیست که چه تعداد سنگ در آن به کار رفته اما نتیجه کار بینهایت چشم نواز است. گردش در پیرامون فضا ودر راهروی بیرون مسجد ، خالی از لطف نیست، زیرا شاهد انواع آثار هنری موزاییک خواهید بود. کتابخانه این مسجد با عظمت دارای ۲۰ هزار جلد کتاب است که به طرز زیبایی قفسه آرایی گردیده است.
وضوخانه مسجد ، خود از شکوه خاصی برخوردار است. بخش دیگری از مسجد که سالن سخنرانی است برای برگزاری مراسمهای مختلف استفاده میشود که برای عموم آزاد است. بسیاری از سخنرانیهای اساتید مسلمان و غیر مسلمان به زبان انگلیسی و معمولاً با هدف تقویت گفتگوی بین ادیان انجام میشود، در این سال برگزار می گردد.
در یک جمله می توان چنین اظهار داشت ،مسجد جامع سلطان قابوس ،مشهورترین جاذبه مسقط است . دیدن یک نمونه خارقالعاده از معماری اسلامی و تجربه فضای معنوی مسجد، با روحانیتی ویژه که ساخته وپرداخته قرن کنونی است ،شگفتی فراوانی را در بیننده این فضا بوجود می آورد.
نظر شما