زهره نوروزپور: در یکی دو ماه اخیر منطقه خاورمیانه شاهد تحولات جدی بوده است. رفت آمدهای دیپلماتیک در یک ماه اخیر برای ایران بسیار حائز اهمیت بوده است که از میان آنها سفر بشار اسد به تهران، سفر برهم صالح به تهران، سفر رئیس جمهور کشورمان به عراق و در نهایت سفر عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق به تهران و دیدار وی با رهبر انقلاب که با بازتاب گسترده رسانه های خبری عراق و منطقه مواجه شد. چرا که آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب صراحتا به نخست وزیر عراق فرمودند:کاری کنید نظامیان آمریکایی هرچهزودتر از عراق خارجشوند . یک روز پس از گذشت این دیدار ترامپ سندی را امضا کرد که به موجب آن نیروی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست سیاه گروه های تروریستی قرار گرفت. اقدامی که بوی خشم و تلافی می دهد. چرا که ترامپ رئیس جمهور کشوری ابرقدرت بود که در شب کریسمس دزدانه وارد عراق شد!
برخی تحلیلگران معتقدند ایالات متحده برای سد نفوذ و قدرت ایران در منطقه این تصمیم را گرفته است. چرا که عراقی ها و سوری ها سردار قاسمی سلیمانی را برادر دینی خود خطاب می کنند. آیا واژه "برادر" به معنای تروریست است؟ در سال 2007 سنای آمریکا سردار قاسم سلیمانی را تحریم کرد. این در حالی است که او همچنان محبوب مردم ستم دیده عراق و سوریه است .
در همین حال موضوع مهم دیگری که درباره تصمیم نابخردانه ترامپ مطرح است انتخابات اسرائیل و دوره گردی نتانیاهو برای حمایت بیشتر است، به دنبال آن هدایای چشمگیری که تاکنون دریافت کرده است.در عین حال تلاش محور ترامپ- نتانیاهو در سالهای اخیر علیه ایران نشان داد که این دو می کوشند تا ضمن مقابه با ایران با تفکر مقاومت بعنوان محور تحولات خاورمیانه مقابله جدی کنند.
در کنار این مسائل، اقدام ترامپ علیه ایران از یک جنبه بسیار حائز اهمیت است. ایران با در راستای دیپلماسی مثبت منطقه ای و چندجانبه گرایی به ائتلاف های منطقه ای پیوسته است، اقدامی که در تاریخ کشورمان یک دستاورد بسیار مهم در امر دیپلماسی محسوب می شود (اینجا).
در ماه های اخیر تهران دو ائتلاف مهم،به منطقه و جهان مخابره کرد. یکی ائتلاف قطر، ایران و ترکیه ..(اینجا) دیگری حزب الله، عراق، سوریه و ایران که متعاقب آن هم نشست های نظامی برگزار شد و هم نشست های سیاسی امنیتی، این در حالی است که سعودی به حمایت آمریکا و اسرائیل به دنبال یک ائتلاف عربی گسترده علیه ایران است. با همه این احوال چشم ها همچنان به انتخابات اسرائیل است. هزینه های هنگفتی که ترامپ بابت این انتخابات می پردازد به چه قیمتی تمام می شود؟
صابر گل عنبری کارشناس جهان عرب در این باره در کانال تلگرامی خود نوشت: هدف فوری و آنی این اقدام ترامپ و تیم "نئوکانی" وی با انتخابات بیست و یکمین دوره کنست اسرائیل مرتبط است. این تصمیم یک روز مانده به این انتخابات اتخاذ شده و در واقع آخرین برگ برندهای است که ترامپ در اختیار بنیامین نتانیاهو برای پیروزی در این انتخابات قرار میدهد. وی در تبلیغات انتخاباتی خود تصمیمات و اقدامات ترامپ علیه ایران را مدیون تلاشهای خود دانسته و به احتمال زیاد این تصمیم امروز ترامپ هم به محض صدورش، این سخنان نتانیاهو را در اذهان رایدهندگان اسرائیلی تداعی کرده است.
وقتی این گونه چنین تصمیمی علیه بخشی از نیروهای مسلح یک کشور اتخاذ میشود، هیچ بعید نیست که در آینده، آمریکا آن را به کلیه نیروهای مسلح ایران تعمیم دهد و حتی فراتر از آن هم رفته و کلیت دولت را هم در لیست تحریمها قرار دهد.
تصمیم امروز آمریکا علیه سپاه میتواند همچون تروریستی اعلام کردن سپاه قدس در سال 2007 صرفا در حد یک تصمیم با پیامدهای جزئی همچون محدود کردن سفر مقامات نظامی سپاه به کشورهای همپیمان در منطقه و غیره بماند و هم میتواند یک نوع مقدمهسازی برای ورود به فازی خطرناکتر در تقابل با ایران باشد که میتواند تا حدودی هم رنگ و بوی نظامی به خود بگیرد.
به هر حال، دونالد ترامپ فعلا روی دور تند تصمیمگیریهای خطرناک و جنجالی است، از واگذاری قدس و جولان به اسرائیل گرفته تا تروریستی نامیدن سپاه پاسداران و غیره. از این رو، هیچ اقدام و تصمیم دیگری از سوی وی به ویژه در دو سال مانده به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر 2020 دور از ذهن نیست.
سردبیر مجله سیاسی «پولیتیکس فرست» معتقد است که تصمیم آمریکا درباره تروریستی نامیدن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مصرف داخلی دارد و کاخ سفید امیدوار است افکار عمومی در داخل این کشور را قانع کند که ایران یک کشور حامی تروریسم است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی به خبرگزاری ایرنا گفته است: 'این تصادفی نیست که چند هفته قبل نیز انگلیس تمام حزبالله را یک سازمان تروریستی اعلام کرد.' وی این رفتار را همکاری بین آمریکا و انگلیس دانست که سعی دارند هرگونه انتقاد از رژیم صهیونیستی را ساکت کند.
پاپادوپولوس تروریستی نامیدن سپاه را ' زمینهسازی از سوی آمریکا و انگلیس برای اجرای نوعی عملیات علیه ایران ' توصیف کرد که نه لزوماً نظامی بلکه میتواند اجرای یک فشار علیه اقتصاد ایران باشد.
وی افزود: شاید در مدت شش ماه تا یک سال دیگر، آمریکا بتواند مردم این کشور را قانع کند که ایران حامی تروریسم است و بهاینترتیب به نظر میرسد انگلیس و آمریکا در حال آماده کردن افکار عمومی داخلی برای عملیات علیه ایران هستند که میتواند نوعی از تحریمهای بسیار سخت باشد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، تحلیلگران دیگر معتقدند که اقدام ترامپ به معنای جنگ نیست. بلکه تنها یک عمل سیاسی است. اما برخی دیگر تبعات اقتصادی این مساله را نیز مطرح کرده اند و معتقدند که فعالیت سپاه چه اقتصادی چه نظامی به شدت به بن بست خواهد خورد. اما موهبتی که داشت این بود که احتمالا آمریکا باید سودای تغییر رژیم در ایران را از سر دور کند چراکه اقدامات او یکی پس از دیگری مردم ایران را متحد تر از گذشته می کند، وقت آن است که بار دیگر مردم با اتحاد و همدلی به حمایت از مقامات نظامی و سربازان وطنمان صف آرایی کنند. مسولین کشور، مقامات لشگری وکشوری تا حد ممکن جلوی تبعات این اقدام را بگیرند. شرایط منطقه به نحوی است که ممکن است کشورمان از لحاظ امنیتی در خطر جدی قرار بگیرد لذا پیش بینی و تدارک اقدامات بهنگام از طرف تمامی اجزای حاکمیت ضرورت دارد.
49310
نظر شما