۰ نفر
۳ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۷:۴۶

مهدی کرباسیان

نظام مالی کشورها مشتمل بر بازارهای پول و سرمایه است. در کشورهای توسعه یافته عمده تمرکز نظام مالی بر بازار سرمایه، و در کشورهای در حال توسعه این تمرکز بر بازار پول قرار دارد. ایران نیز از این قاعده مستثنا نبوده و عمده کارکردهای نظام مالی کشور بر توسعه بازار پول شکل گرفته است. به نحویکه در پایان سال 1388 حجم نقدینگی در بازار پولی کشور بالغ بر 230 میلیارد دلار بوده ، در حالیکه ارزش بازار سرمایه کشور در تاریخ مذکور بالغ بر 65 میلیارد دلار بوده است.

از سویی دیگر علیرغم رشد ارزش بازار سرمایه کشور در سال­های اخیر که عمدتاً متأثر از ورود شرکت­های اصل چهل و چهار بوده است، نسبت ارزش معاملات به ارزش بازار کمتر از 50 درصد است در حالیکه در کشورهای پیشرفته این نسبت بیش از 3 مرتبه است، بدین معنا که سهام موجود در بازار بیش از سه مرتبه گردش می­کند. به عبارت دیگر بازار سرمایه کشور پس از گذشت سال­ها، جایگاه خود را به عنوان محور توسعه اقتصادی کشور نیافته است، حال آنکه با تصویب و اجرایی شدن قانون بازار اوراق بهادار کشور (مصوب آذرماه 1384) و قوانین مرتبط از جمله قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید و همچنین اصل چهل و چهار قانون اساسی، انتظار می­رود زمینه­های توسعه بازار سرمایه و استفاده از ظرفیت­های بالقوه موجود بیش از پیش فراهم گردد.

از جمله عوامل مؤثر بر رشد و توسعه بازارهای مالی، گسترش خصوصی­سازی می­باشد. بررسی­های صورت گرفته در کشورهای مختلف نشان داده است که سهام شرکت­های دولتی که در قالب طرح­های خصوصی­سازی واگذار می­گردند، مورد استقبال گسترده سرمایه­گذاران قرار می­گیرد. این امر موجب کسب سود مناسب از طریق خرید سهام این­گونه شرکت­ها، حجم معاملات بالای آنها و در نتیجه افزایش قدرت نقدشوندگی سهام (که از مهمترین اهداف بازار سرمایه است) می­گردد. همچنین با افزایش تعداد سهامداران و به تبع آن نظارت دقیق­تر بر فعالیت­های شرکت، موجبات شفافیت هر چه بیشتر را فراهم می­آورد. لازم به توضیح است که مطابق قانون بازار اوراق بهادار مصوب سال 1384، سازمان بورس و اوراق بهادار بر دو حوزه بازار اولیه و ثانویه اوراق بهادار نظارت داشته و همچنین طبق بند 18 ماده 7 این قانون، سازمان بورس و اوراق بهادار بر افشای اطلاعات با اهمیت از سوی شرکت های ثبت شده نزد این سازمان نظارت خواهد داشت، بدین ترتیب حسن اجرای وظایف سازمان مزبور بر افزایش شفافیت در بازار سرمایه کشور نقش بسزایی دارد.

یکی از مهمترین کارکردهای بازار سرمایه تجمیع سرمایه­ها و پس­اندازهای خرد در قالب یک سرمایه کلان، و واگذاری آن به اشخاص و یا شرکت­های نیازمند وجوه می­باشد (تأمین مالی). این کارکرد بازار سرمایه منجر به این می­گردد که سرمایه­های کوچکی که به خودی خود نمی­توان فعالیت اقتصادی قابل توجهی را با آنها به انجام رساند، وارد چرخه اقتصاد شده و با کمک به بخش­های تولیدی و خدماتی، باعث رشد تولید ناخالص داخلی کشور گردد.

از دیگر کارکردهای بازار سرمایه، می­توان به کشف قیمت اشاره نمود. چنانچه بپذیریم که بازار سرمایه، بازاری کارا بوده و سرمایه­گذاران با توجه به تحلیل­های صورت گرفته اقدام به خرید و فروش دارایی­های مالی خود می­نمایند، می­توان انتظار داشت که قیمت­های موجود در بازار به قیمت­های واقعی (ارزش ذاتی) بسیار نزدیک می­باشند و به بیان دیگر ارزشیابی عملکرد بنگاه­های اقتصادی از طریق بررسی روند تغییر ارزش بنگاه در بازار سرمایه انجام پذیرد.

علاوه بر کارکردهای ذکر شده، بازار سرمایه بستر مناسبی را جهت فروش دارایی­های مالی فراهم می­آورد یا به اصطلاح بازار سرمایه دارای خاصیت نقدشوندگی می­باشد. از جمله عوامل بسیار مهم در تصمیم­گیری­های سرمایه­گذاران برای انتخاب و خرید اوراق بهادار، قدرت نقدشوندگی آن است. کاهش هزینه­های معاملاتی را می­توان به عنوان کارکرد دیگر بازار سرمایه نام برد، به نحویکه خریداران و فروشندگان می­توانند در یک مکان (فیزیکی یا مجازی) یکدیگر را یافته و دارایی­های مالی مورد نظر خود را مبادله نمایند. همچنین بازار سرمایه با گردآوری اطلاعات شرکت­ها و انتشار آنها علاوه بر کمک به شفاف­سازی، هزینه­های کسب اطلاعات برای سرمایه­گذاران را نیز به میزان قابل توجهی کاهش می­دهد.

نظریه­ها و تجربه جهانی حاکی از آنست که میان توسعه بخش مالی اقتصاد و توسعه اقتصادی رابطه بسیار نزدیکی وجود دارد؛ چنانکه حجم بالای معاملات، قدرت نقدشوندگی بالا و تعداد قابل توجه سرمایه­گذاران در بورس­های کشورهایی با اقتصاد پیشرفته نیز مؤکد این رابطه است.

در سال­های اخیر بازارهای سرمایه توانسته­اند با ارائه ابزارهای مالی جدیدی نظیر اوراق مشتقه (شامل قراردادهای آتی، پیمان­های آتی، قرارداد اختیار معامله و قرارداد معاوضه) توجه تعداد بیشتری از سرمایه­گذاران را جلب نموده و به شفافیت، کارایی، کشف قیمت و مدیریت ریسک بیش از پیش کمک نمایند. بدین ترتیب ارتقای تعامل با اقتصاد جهانی، بهبود رقابت­پذیری اقتصاد و توانمندسازی بخش  غیردولتی و انضباط مالی مستلزم ارتقای کارایی بازارهای مالی از منظر کارایی اطلاعاتی، عملیاتی و تخصیصی بوده و از مهمترین پیش­زمینه­های توسعه اقتصادی کشور شفافیت و سلامت بازارهای مالی است.

معاون اسبق وزیر اقتصاد

کد خبر 125492

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مصطفی IR ۱۱:۵۷ - ۱۳۸۹/۱۱/۰۴
    0 0
    خیلی وقت بود که از شما خبری نبود وسکوت معنی داری در این سالها داشتید راستی از دوستان چه خبر شنیدم از آن ور آب بازگشته اند از حال ما نیز جویا باشید ملالی نیست جز بازگشت مجدد شما قطعاً در آینده ای نزدیک از شما خبرهای بیشتری خواهیم شنید

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین