بازار آماده دلار کم‌تر از ۱۰.۰۰۰ تومان می‌شود؟

بررسی آمارها نشان می دهد در یک هفته گذشته حدود ۷۰۰ تومان از قیمت دلار کاسته شده است.

امیرعباس آذرم‌وند: کاهش قیمت دلار در چند روز گذشته، از اتفاقاتی بوده که خبرهای اقتصادی زیادی را به خود معطوف کرده است.  قیمت دلار که سال گذشته و در فصل بهار تا حدود ۱۷ هزار تومان افزایش داشت و در میانه سال گذشته با ریزش ۶ هزار تومانی به حدود ۱۰ و ۱۱ هزار تومان نیز رسیده بود، دوباره از اواخر سال گذشته روند افزایشی به خود گرفت.

گرچه افزایش قیمتها هرگز قابل مقایسه با نوسانات ابتدای سال ۹۷ نبود ولی به هر حال قیمت دلار آمریکا را تا حدود ۱۵ هزار تومان افزایش داد. روز یکشنبه قیمت‌ها تا مرز ۱۲ هزار و ۱۰۰ تومان کاهش یافت که این سبب شده برخی انتظارات از تداوم کاهش قیمتها خبر می دهند اما برخی کارشناسان این روند را مقطعی می دانند.

در همین رابطه محمد تقی فیاضی، کارشناس اقتصادی، به خبرنگار خبرآنلاین گفت: در بازار ارز پس از محدودیتهایی که ایجاد شد، عملا امکان افزایش تقاضا از بین رفت. به بیان دیگر شکل دادن به بازارهای موازی، در کنار سخت‌تر شدن ثبت سفارش و محدود کردن ارز مسافران، سبب شد تا بازار ارز بخشی از تقاضای خود را از دست بدهد. این امر به معنای از دست رفتن بازار تعادلی و قیمت تعادلی است. در کنار این مساله، چند قیمتی شدن ارز در چند بازار موازی نیز عملا مانعی مهم برای یافتن قیمت واقعی است.

قیمتها به خودی خود علائمی هستند برای تولیدکننده و مصرف کننده، مساله اصلی نوسانات نابهنگام و سریع است که عملا موجب مشکلات می‌شود.

او با بیان اینکه قیمت تعادلی قیمتی حاصل از مناسبات بازار است ادامه داد: عاملی که نقش اصلی را در کنترل و کاهش قیمت ارز در ایران دارد، کنترل تقاضا است که به لحاظ فیزیکی دسترسی به ارز را محدود کرده است. از سوی دیگر چند برابر شدن قیمت‌ها در کوتاه مدت عملا کاهش تقاضای مردم را هم که با کاهش قدرت خرید مواجه شده بودند به همراه داشت که پایین آمدن آمار واردات ناشی از همین عامل است.

این کارشناس اقتصادی افزود: از دیگر عوامل می توان به افزایش قیمت سامانه نیمایی و اجبار دولت برای سوق دادن بخشی از تقاضای دلار چهار هزار و ۲۰۰ تومانی به سامانه نیما اشاره کرد. از سوی دیگر دستورالعمل بانک مرکزی در رابطه با صادرکنندگان هم عملا انگیزه عمده صادرکنندگان به ویژه پتروشیمی ها را برای عرضه ارز ناشی از صادرات افزایش داده است. به این اعتبار فکر می کنم سیاستهای بانک مرکزی تاثیر خوبی بر کاهش قیمت ها داشته ولی به هر روی محدودیتها فعلا بازار را کنترل می کنند.

فیاضی در رابطه با نقش کاهش قیمت ارز بر نرخ قیمت کالاها در کشور تاکید کرد: قیمتها به خودی خود علائمی هستند برای تولیدکننده و مصرف کننده، مساله اصلی نوسانات نابهنگام و سریع است که عملا موجب مشکلات می شود. ثبات نرخ به هر حال از تلاطم چه مثبت و چه منفی اثر بهتری خواهد داشت. با این همه چنانچه قیمتها به کاهش ادامه دهند و این روند تثبیت شود آن گاه می توان از کاهش قیمتها صحبت کرد.

وی در رابطه با تداوم کاهش قیمت ارز تصریح کرد: پول ملی ایران اغلب از راه تزریق پول نفت به شکل مصنوعی تقویت می شد که این امکان فعلا موجود نیست. از سوی دیگر رشد اقتصادی کشور هم برای دومین سال پی‌درپی منفی خواهد شد، از سوی دیگر احتمال کسری بودجه نیز وجود دارد که آن نیز عملا به چاپ پول و متعاقب آن کاهش ارزش پول ملی می انجامد، با این وصف چگونه می توان از تقویت پول ملی در میان مدت سخن گفت؟ من فکر می کنم نهایتا در کوتاه مدت و کمتر از یک سال آینده می توان به این شکل قیمت ها را اداره کرد و به ادامه مسیر کاهشی دلار کمک کرد اما پس از آن وضعیت دگرگون خواهد شد.

فیاضی در ادامه با اشاره به احتمال کاهش بیشتر نرخ دلار در بازارها تاکید کرد: با توجه به نوسانات شدید در کوتاه مدت و کنترل دستوری نرخ ارز طی این مدت در صورتی که از چرخه سرکوب دستوری قیمتها خارج نشویم بعید نیست ظرف دو تا سه سال آینده دوباره با جهش قیمت ارز مواجه شویم.

کاهش قیمت دلار، روزی ۱۰۰ تومان
هر عاملی که کاهش قیمت را موجب شده باشد در هفته گذشته قیمت دلار آمریکا را حدود ۷۰۰ تومان ارزان تر کرده است. نمودارها نشان می دهند طی روزهای ۲۰ تا ۲۴ تیرماه بیشترین کاهش قیمت دلار و رسیدن آن به مرز ۱۲ هزار تومانی ثبت شده است. به این اعتبار می توان گفت نرخ دلار در بازار تهران و ظرف یک روز گذشته به طور میانگین روزی ۱۰۰ تومان کاهش داشته است.

۲۲۶۲۲۸

کد خبر 1280009

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی IR ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    36 1
    قیمت دلار زیر 4000 تومان نیایداکثریت مردم قدرت خرید پیدا نمی کنند
  • IR ۱۹:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    38 0
    قیمت ها در ایران فقط متاثر از افزایش نرخ دلار هستند یعنی با کاهش نرخ ارز هیچ کاهش قیمتی در بازار حس نمی شود ولی برعکس با افزایش آن همه ی قیمت ها بشدت افزایش می یابند..!
  • آیس IR ۱۹:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    25 11
    وقتی دلار نیمایی ۱۱۵۰۰ت هست چطور ممکنه قیمت به زیر ۱۰۰۰۰ ت برسه..
    • IR ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
      0 0
      نگران نباش برمیگرده بالا
  • ناشناس IR ۲۱:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    18 2
    همین الان لشکر واسطه ها و دلالها میریزن کامنت میزارن که : من همین قیمت 10 هزار تا خریدارم یا قیمت تا 30 هزار تومان میره بالا یا اینکه ملت مواظب باشین میخان ارز شما را مفت از چنگتان در بیاورند . عامو برین دنبال یک لقمه نون حلال . قمار بازی کار خطرناکی است ها !!!!!
    • IR ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
      0 0
      باشه مراقبیم
  • IR ۲۱:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    0 0
    خسته شدیم والا از این الاکلنگ بازی
  • IR ۲۱:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    0 0
    اوضاع ترسناکه
  • CA ۲۲:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    12 1
    این کارشناس ها همیشه اعتقاد دارن قیمت دلار مصنوعی پایین نگه داشته شده، چه دلار هزار تومن باشه چه پانزده هزار تومن، این عده که بنظر نفعشون در اینه که قیمت دلار بالا بره همه نظریاتشون بر پایه افزایش نرخ دلاره.
    • IR ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
      0 0
      الان ملت می خرند تا دوباره برگرده بالا
  • IR ۲۳:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
    0 0
    یک تبلیغ فروش ملک در دبی در شبکه من و تو دیدم که با ریال صورت می گیره و می گه با ارسال رایگان ریال. چون به مسیرهای مالی آشنا نیستم نمی دونم کی و چرا داره این کار رو می کنه.
  • IR ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
    19 13
    ولی قیمتها آماده 2برابر شدن
  • رضا IR ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
    0 0
    با این سرعتی که دلار داره سقوط می کنه. بعید نیست تا اخر تیرماه قیمت دلار به 8000 تومان برسد
  • IR ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
    1 0
    اگر بعضی ها بگذارند میاد پایین
  • IR ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
    0 0
    این ارزونی دلار فایده ای هم داره برای ما
  • IR ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
    0 0
    چجوریه قیمتا میرن بالا ولی دلار داره میاد پایین؟؟؟؟!!!!
  • IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
    0 0
    تحریم ها که همچنان برقرار است و ترامپ هم کوتاه نمی آید سیل نقدینگی به بازار روان است تقاضاهای انباشته در همه بازارها مثل آب پشت سدها منتظر شکستن هستند تورم لحظه ای در حال افزایش است روابط با همسایگان ریسک سرمایه گذاری در ایران چرا باید دلار بیاید زیر ده هزار تومان
  • علی IR ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
    0 0
    ان بازاری که من میبینم اماده تعطیلیه
  • مهدی IR ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
    0 0
    وضعییت دگرگون میشود یعنی چه؟ یعنی دوباره افزایش و وووو
  • IR ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
    0 0
    نابود شدم اصلا از این ارزونی

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین