«قوت غالب» ایرانی‌ها از چه زمانی گران می‌شود؟

در حالی از سال ۹۳ تاکنون قیمت نان دولتی ثابت مانده، اما گزارش‌های میدانی حاکی از آن است که بسیاری از نانوایی‌ها از قیمت‌های مصوب عدول کرده و به بهانه‌های مختلف نان را با نرخ‌هایی بالاتر در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌دهند.

مریم فکری: ۵ سالی می‌شود که نان، رنگ قیمت جدید به خود نگرفته است؛ این در شرایطی است که هر کالا و محصولی این روزها در بازار دیده می‌شود، قیمتی کاملا متفاوت با ۵ سال قبل دارد. این موضوع منجر به این شده که در حال حاضر برخی نانوایان به‌دلیل افزایش هزینه‌های جانبی، دست به کوچک کردن و یا کاهش کیفیت نان‌ها بزنند. نانوایان می‌گویند: «توان تولید نان با قیمت‌های کنونی را ندارند، زیرا نمی‌توانند هزینه‌های کارگری، اجاره، آب، برق و گاز را پرداخت کنند. »

در این شرایط، تنور عرضه چند نرخی نان به خصوص سنگک و بربری نیز در مناطق و محله‌های مختلف داغ شده و برخی از نانوایان از نرخ مصوب عدول کرده‌اند؛ حتی اگر آردی که خریداری کرده‌اند، به صورت یارانه‌ای باشد.

مصوبه قیمت نان سنتی مربوط به سال ۱۳۹۳ است و تاکنون نرخ نان و آن مصوبه ثابت مانده است. براساس بخشنامه سال ۱۳۹۳ برای نانوایی‌های یارانه‌ای قیمت هر عدد نان لواش ۲۱۰ تومان، تافتون ۴۰۰ تومان، بربری ۷۰۰ تومان و سنگک ۸۰۰ تومان بوده است. اما قیمت‌هایی که در عمل در سطح شهر دیده می‌شود، این‌گونه است که قیمت نان ساده سنگک ۲۰۰۰ تومان، سنگک پرکنجد ۴۵۰۰ تومان، سنگک یک‌رو کنجد ۲۵۰۰ تومان، سنگک دورو کنجد ۳۰۰۰ تومان، سنگک سبزیجات ۳,۵۰۰ تومان و سنگک سبوس‌دار ۳۰۰۰ تومان، تافتون ۵۰۰ تا ۷۰۰ تومان، بربری بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان و لواش ۳۰۰ تومان به فروش می‌رسد.

طبق آمارها، تعداد فعلی واحدهای نانوایی کشور ۹۰ هزار واحد دارای پروانه بهره‌برداری و ۱۰ هزار نانوایی بدون پروانه بهره‌برداری است که از این تعداد، بیش از ۹ هزار واحد نانوایی در استان تهران فعال هستند.

البته بنا به گفته بیژن مقدم، مدیرعامل اتحادیه نانوایی‌های سنتی کشور، «افزایش قیمت نان مربوط به واحدهای آزادپز است که نزدیک ۲۰ درصد واحدهای نانوایی کشور را تشکیل می‌دهند و طبق قانون، واحدهای نانوایی آزادپز به‌دلیل خرید آرد آزاد مشمول نرخ‌گذاری مصوب نمی‌شوند و می‌توانند تولید خود را با یک حاشیه سود منطقی به دست مصرف‌کنندگان برسانند. »

وی متذکر شد: «۸۰ درصد واحدهای نانوایی سنتی کشور یارانه‌ای هستند و این واحدها اجازه هیچ افزایش قیمتی را بر روی نرخ نان ندارند. »

سناریوهای مطرح درباره قیمت نان
در حال حاضر اصلاح قیمت نان در دستور کار دولت قرار گرفته و گفته می‌شود ۳ سناریو تاکنون برای این منظور مطرح است. عباس تابش، رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان در گفت‌وگو با خبرگزاری خبرآنلاین در توضیح سناریوهای مطرح برای قیمت نان گفت: «بحث بررسی قیمت تمام شده تمام کالاها که نان نیز جزیی از جامعه کالایی است، به طور مستمر در سازمان حمایت، شورای آرد و نان و در سطح بالاتر، ستاد تنظیم بازار بررسی می‌شود. »

وی متذکر شد: «این بدان معنا نیست که قیمت نان تغییر خواهد کرد، اما ما سناریوهای مختلف قیمت تمام شده آرد، نان و گندم و به علاوه این‌که چگونه این کالاها به دست مشتری بررسی را داریم بررسی می‌کنیم و اگر تصمیمی گرفته شود، به اطلاع عموم مردم خواهیم رساند. »

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح می‌کند: «قیمت نان در دست بررسی است و سازمان حمایت بررسی‌های کارشناسی را انجام داده و سناریوهای مختلف را به شورای آرد و نان ابلاغ کرده و داریم بررسی می‌کنیم. »

تابش افزود: «اگر در جمیع جهات نیاز به تغییر قیمت باشد، به طور قطع اعلام می‌شود و تا این لحظه هیچ تصمیمی برای تغییر قیمت گرفته نشده و تمام عرضه‌کنندگان نان مکلف هستند براساس مصوبات موجود عمل می‌کنند. »

وی با ذکر این نکته که با نانوایی‌هایی که افزایش قیمت داشتند، حتما برخورد می‌شود، عنوان کرد: «گزارش‌هایی در این خصوص داشته‌ایم و پرونده‌ها به تغزیرات ارسال شده است. »

مدیرعامل سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان تصریح کرد: «در حال حاضر همه نانوایی‌های موجود در سطح کشور به یک طریقی یارانه می‌گیرند و مکلف هستند براساس مصوبات عمل کنند. »

نهایی شدن قیمت نان تا یک ماه دیگر
حسین مدرس‌خیابانی، قائم مقام وزیر صنعت در امور بازرگان نیز هفته گذشته در نشست خبری عنوان کرد: «قیمت نان در برنامه‌ریزی‌هایی در استان‌ها و در جلساتی با حضور استاندار تعیین می‌شود و در یک ماه آینده نیز در تهران قیمت، نهایی و تعیین می‌شود. »

وی همچنین از تدوین سناریوهای اصلاح قیمت نان از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت خبر داد و گفت: «سناریوهای مختلفی تدوین شده تا چرخه گندم، آرد و نان کشور اصلاح قیمت شود؛ البته این اصلاح نرخ به نوعی صورت خواهد پذیرفت که مصرف‌کننده دچار شوک قیمتی نشود. »

عباس قبادی، معاون بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز درباره قیمت نان اعلام کرد «به زودی با هماهنگی وزارت کشور برای تنظیم بازار این کالا از رییس‌جمهور دستورات لازم را می‌گیریم. »

وی در همایش معاونین امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان‌ها عنوان کرد: «قیمت مصوب سبوس ۱۲۵۰ تومان است، با همین قیمت که مصوبه تنظیم بازار است جلو می‌رویم.»

۲۲۳۲۲۵

کد خبر 1285993

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    44 1
    زندگی مردم سخت میشه
  • IR ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    38 0
    حالا نان را بی خیال بشین
  • RU ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    37 0
    نان را گران نکنید
    • IR ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
      34 1
      سرکار خانم نویسنده، بی زحمت یه سر برای خرید نان بیرون بروید، میبینید که گران شده است. نان تافتون که 600 بود دیرو خریدم 700. نان سنگک ساده که 1500 بود ، چند روز قبل خریدم 2000،
  • IR ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    1 60
    شما از کجا نان می‌خری اینقدر گرون؟ والا سر کوچه ما آزادش اینقدر نیست. اینترنتی نخر تا اینقدر گرون برات در نیاد.
  • IR ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    23 0
    در مشهد از امروز شده . سنگک 1200 تومانی شد 1500 تومان
  • IR ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    26 0
    نظارت کنید قاچاق نشود . بعد هم گران نکنید
  • حسین IR ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    24 0
    مگه باید اینم گران بشه ؟
  • IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    18 0
    تازه گران شده
  • irani IR ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    35 0
    در یکسال گذشته قیمت نان سنگگ به طور نامحسوس افزایش داشته ،یعنی با کم کردن وزن خمیر و اضافه کردن آرد ذرت به نان ،تافتون 100 تومن گران شده ،بربری و لواش هم همینطور،بعدا شما چطور مدعی شده اید که از سال 93 قیمت نان افزایش نداشتیم؟؟؟شاید شما نان خرید نمیکنید؟؟؟
  • مجتبی IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    32 0
    یه نون خالی میخوردیم اونم ازمون بگیرید
  • IR ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    22 0
    چرا باید گرون بشه؟
  • IR ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    15 1
    وقتی اختیار دست فروشنده بی انصاف باشد طبیعی است هرروزشاهد کاهش کیفیت وکوچک شدن قرض نان باشیم چراقیمت نان را عددی اعلام می کنید؟درهمه جای دنیا همه کالاهای خوراکی را براساس وزن خالص ارائه میدهند نه حجم وشکل آن.بیائید برای یکبار هم که شده نانوا را وادار کنید نان را جلوی مشتری وزن و به وی تحویل دهد، کنترل یعنی این نه نان دانه ای.
  • CA ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    3 23
    بالاخره باید گرون بشه دیگه
  • IR ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    8 0
    این هم میشه بنزین. تصویب نمیشه
  • IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    22 0
    آخرش اینه: نان گران می شود، کیفیتش هم بهتر نمی شود، اندازه اش هم بزرگتر نمی شود، دیگه نیاز به زمینه چینی شما نداره برای گرونیش!
  • IR ۱۷:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    7 0
    نان همین الان هم خارج از نرخ مصوب و بسیار گران است. دیگر جای گرانتر شدن ندارد.
  • US ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    9 1
    تو رو خدا گرون نکنید نون رو
  • US ۱۸:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    6 2
    به نظرم نباید گرون بشه
  • IR ۲۲:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۲
    13 0
    ای بابا هنوز منتظریم. گرونی بنزین و نون و ...

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین