بنابر گزارشات اخیر در رسانههای مختلف در مورد توزیع شیر در مدارس استانهای کمتر برخوردار، اختصاص بودجه جهت توزیع و همچنین مشکلات متعددی که در زمینه اجرایی شدن این موضوع وجود دارد اکنون که به اجرایی شدن این طرح نزدیک میشویم کارخانههای تولید فرآوردههای لبنی و و تولیدکنندگان این صنعت در هر استان درصدد هستند تا در طی مذاکرات خود با مسئولین آموزش و پرورش هر استان بتوانند به روند اجرایی شدن توزیع شیر در مدارس تسریع ببخشند. با اینهمه اما پیچیدگیهایی وجود دارد که برای اجرای درست و بهینه طرح توزیع شیر رایگان در مدارس باید به آن توجه داشت و این توجه را بیش از همه باید مدیران کل ادارات آموزش و پرورش استانها و همچنین نهادهای نظارتی که باید بر این طرح کمال نظارت را داشته باشند را میطلبد.
پدیده توزیع شیر در مدارس جهان به عنوان یک یارانه هدفمند از سوی دولتها به منظور "تامین نیازهای غذایی دانش آموزان در سنین رشد" و لاغیر انجام میشود. در این هدف متعالی برخی ملاحظات دیگر نیز نهفته است که هیچگاه نباید موجب فاصله گرفتن اهداف اصلی طرح گردد.
تجربه شیر در مدارس ایران در سنوات گذشته در برخی سالها دچار بدسلیقگیهایی شده است که به موجب آن نه تنها هدف اصلی این طرح؛ که همان رسانیدن مواد غذایی مورد نیاز دانش آموزان در سن رشد است محقق نشده بلکه علیرغم هزینههای طرح که به سختی توسط دولت تامین شده به بیراهه سوق داده شده است.
در برخی سالها با وجود تعیین قیمت کارشناسی توسط سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان به وزارت آموزش و پرورش شاهد بودیم که جهت بهرهبرداری بیشتر از منابع، از روش مناقصه قیمت برای انعقاد قرارداد با کارخانجات استفاده گردید و این در حالیست که مناقصه قیمت در اصل مناقصه کیفیت است.
قطعا در این روش کارخانجات پیشرفته و کیفیت محور در مناقصه جا مانده و درعوض واحدهای تولیدی که در رقابت منفی، قیمت پایینتری ارائه نموده و پیروز مناقصه شدهاند جهت جلوگیری از ضرر و زیان خود ناگزیر به تولید محصول بیکیفیت یا کمکیفیت شدند که در هرحال خسران اصلی متوجه دانشآموزان و مجریان طرح خواهد بود.
پیشنهاد میشود به جای مناقصه با ارزیابی کیفی تامینکنندگان و براساس سقف قیمت مصوب شده توسط دستگاههای نظارتی-بهداشتی، برترین کارخانجاتی که بهترین محصول کیفی را ارائه میدهند انتخاب شوند تا بهترین شیر در اختیار نوجوانان و نوباوگان این مرز و بوم در سنین رشد قرار گیرد تا حداقل نیازهای غذایی ایشان خصوصا در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته قرار گیرد و دست اندرکاران به خاطر بهره وری در منابع دچار بدسلیقگی نشوند تا به موجب آن هدف اصلی طرح تحت تاثیر قرار گیرد.
*کارشناس صنعت لبنیات
۴۷۲۳۳
نظر شما