۴۱ نفر
۳ دی ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۸

حق با زنان است

محمود اسعدی
حق با زنان است

عنوان «حق با زنان است» بوی فمنیستی می­دهد و البته برای بانوان پرجاذبه است.

در روزگاری که سخن­ ها و حرف ها و نکته­ های بدیع، آموزنده و راه­گشا در محاق بی اعتنایی رسانه ­های زرد و سبک و کم محتوا رفته ­اند و کمتر سخنی در شبکه­ های مجازی جای درنگ و تأمل می­ یابد، «جلب توجه» مخاطب، هدف اصلی اغلب نویسندگان و متفکران و هنرمندان قرار می­ گیرد. شم نام­گذاری مقالات، برنامه­ های تلویزیونی، کتاب­ ها و فیلم­ ها و حتی مشاغل و رشته­ های مختلف در رویکرد مردم بسیار مؤثر بوده و هست.
اکنون با وفور اطلاعات و ماشین­ های چاپ و تکثیر، ضرورت نام­گذاری درست بیش از گذشته است. در جامعه­ شناسی فرهنگی مبحث نام­گذاری انسان­ ها، گروه­ ها و نهادها گسترده است که در جای خود قابل طرح است، اما می­توان اشاره کرد که نام و فامیل اشخاص مبنای قضاوت و هسته اصلی انگاره­ سازی شخصیت­ ها تلقی می­شود. نکته ­ای که به میزان اهمیت آن چندان پرداخته نمی­ شود. «حق با زنان است» عنوان نخستین مقاله استاد محمدابراهیم باستانی پاریزی فرزند حاج آخوند پاریزی که سرشت وسرنوشت او را تعیین کرد: در تیرماه سال 1321 (1924 م) سال­های بحبوحه جنگ جهانی اول که ترک تحصیل هم کرده بودم، روزنامه بیداری کرمان مقاله­ ای از مرحوم اسماعیل مرتضوی برازجانی در انتقاد از زنان منتشر شده بود که من جواب نوشتم و بدون اینکه تصور بکنم که قابل چاپ است فرستادم و اتفاقا آن­را چاپ کردند. تحت عنوان «تقصیر با مردان است نه زن­ها» و دفاع کرده بودم از زنان که اگر مردان توقعات بی­خودی از زنان نداشتند، زنان غیر از آن­گونه رفتار می­کردند که می­کنند و شاهد مثال از حضرت زهرا (س) آورده بودم. نخستین مقاله من است که شصت و چندسال پیش چاپ شده است.

باستانی پاریزی اولین کتابش را با عنوان «پیغمبر دزدان» در سال 1334 درحالی که دانشجوی دانشسرای مقدماتی کرمان است منتشر می­کند. این کتاب شرح­نامه ­های طنزگونه شیخ محمدحسن زیدآبادی است. بعدها مجموعه ­های «هفت» مثل خاتون هفت قلعه، آسیای هفت سنگ، نای هفت بند، اژدهای هفت سر، کوچه هفت پیج، زیر این هفت آسمان و سنگ هفتم انتشار می­یابد. خود می ­گوید: وقتی این هفت ها تمام شد دیدم ته­ مانده­ بعضی مقاله ­ها می­تواند یک کتاب دیگر بشود. حروف­چینی ­ها را نشان ایرج افشار دادم و گفتم نمی­دانم اسم این کتاب را چه بگذارم. افشار گفت: ای، یک اسم هشلهفی روی آن بگذار. من فورا حرف او را چاقیدم و اسم کتاب را گذاشتم هشت­الهفت. هم کتاب هشتم است هم کلمه هفت دارد هم یک اسم هشلهفی هست که به هرحال چهارتا خواننده دارد.

باستانی پاریزی دوستانی خوب و باسواد داشت و حشر و نشر با آن­ها ذوق و شوق را افزون می­کرد. او طنزآمیز و جذاب سخن می­گفت و این شاید به دلیل آمیختگی صمیمی با مردم کوچه و خیابان و شهر محل تولد خود یعنی کرمان است. اگر آثار متنوع، متفاوت و نکته دار او نه فقط در سطح استان کرمان بلکه در اقصای ایران و برخی مناطق جهان دیده و خوانده می­ شود. به دلیل بومی­ بودن و توجه خاص به زیست بوم او بوده است. نکته­ ای که محققان کشور اگر رعایت کنند ما آثار ماندگاری از همه شهرها، روستاها و طبقات مردم کشور خواهیم داشت که می­تواند کالاهایی فرهنگی برای دیگر ملل باشد. باستانی پاریزی به عنوان مورخ و نویسنده ­ای زبردست، مشاهده­ گر برجسته ­ای بود که قوه تشخیص و درک بالایی از رفتارهای اجتماعی داشت. او به خصوص در کتاب «سنگ هفت قلم» و در مقاله «زن و جنگ» و «نای هفت بند» به تفصیل به تاثیر و تاثرات جامعه ­شناختی بانوان در اجتماع و نقش زنان در تاریخ پرداخته است. اما مهمترین خصلت او توانایی جذب مخاطب در نام­گذاری مطالب ست و جلب توجه و چگونگی سخن گفتن و نوشتن به گونه ­ای است که خاص و عام بفهمند، نکته ­ای که اکنون مشکل اساسی اغلب نخبگان است.

کد خبر 1334580

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =