عراق در خلاء قدرت/آیا سرنوشت سوریه در انتظار عراق است؟

در روزهای گذشته با وجود اینکه دولت عراق اقداماتی را برای کم کردن تنش ها میان دولت و معترضان به انجام رساند، اما خیابان ها هنوز شاهد حضور مردم است.

مهسا مژدهی: در عراق هفته ای که گذشت پر از تنش و اتفاقات گوناگون بود. ماجرای پیدا کردن یک نخست وزیر هنوز در ابهام قرار دارد و معترضان گزینه هایی که دولت پیشنهاد می دهد را قبل ندارند . از سوی دیگر مجلس نمایندگان دست به تغییر قانون انتخابات زده که بر اساس آن دیگر احزاب نمی توانند با استفاده از شهرت و قدمت و وابستگی های قومی خود کرسی های مجلس را پر کنند. هنوز مشخص نیست که این موضوع تا چه اندازه بتواند دل معترضان را نرم کند. در ادامه پرونده ای از تحولات اخیر عراق را می خوانیم:

انتخاب نخست وزیر باز به کجا رسید؟

یک منبع در نهاد ریاست جمهوری عراق روز پنج‌شنبه گذشته اعلام کرد، رییس جمهوری این کشور تعیین نخست وزیر جدید را تا روز یکشنبه (یکم دی ماه) به تعویق خواهد افتاد. با  پایان این ضرب الاجل باز هم مشخص شد که انتخاب نخست وزیری در عراق به این سرعت امکان پذیر نیست. همچنین در پایان اذرماه معترضین  اسامی پنج نامزد برای تصدی نخست وزیری را اعلام کردند.  به گفته یک منبع پارلمانی عراقی  سه نام جدید برای اینکه عهده‌دار سمت نخست وزیری شوند، نامزد شده‌اند.این منبع به شبکه السومریه گفت : نام توفیق حمود الیاسری و علی عبدالامیر علاوی هم به عنوان نامزدهای تصدی نخست وزیری مطرح شده است.  از سوی دیگر در همان زمان فائق الشیخ علی از نمایندگان پارلمان عراق اعلام کرد نامزدی خود را برای تصدی نخست وزیری آینده از طریق درخواست رسمی که برای برهم صالح رئیس جمهور فرستاده اعلام کرد. با وجود اضافه شدن بر فهرست کسانی که تمایل دارند نخست وزیر عراق باشند، این کشور شاهد کناره گیری یک چهره مهم هم بود. روز چهارم دی ماه قصی السهیل از نامزدی برای تصدی پست نخست‌وزیری عراق انصراف داد.

بعد از انصراف قصی السهیل نام دیگری اعلام شد که اعتراضات را باز هم شعله ور کرد. به دنبال اعلام نامزدی «اسعد العیدانی» برای نخست وزیری عراق شماری از مردم بغداد و بصره در مخالفت با این موضوع دست به اعتراض زدند. فراکسیون «سازندگی» به دنبال ناکامی در معرفی "قصی السهیل" و اعتراضات مردمی در بغداد و چند شهر دیگر عراق روز چهارشنبه "اسعد العیدانی" استاندار پیشین بصره را به عنوان نامزد جدید معرفی کرد.

این حوادث در حالی رخ می دهند که مرجع عالی قدر شیعیان عراق خواهان انتخابات زودهنگام برای خروج از بحران فعلی در این کشور شده است. همچنین پایگاه اطلاع‌رسانی عتبه حسینیه، با بازنشر موضع قبلی مرجعیت عالی شیعیان در عراق درباره انتخاب نخست‌وزیر در سال 2018، از حمایت وی از گزینه پیشنهادی فراکسیون اکثریت پارلمان خبر داده است.

تجدید قوای داعش

نگرانی ها از بابت ظهور مجدد داعش از ماه گذشته تا به امروز خیلی بیشتر شده است. اوایل اذر ماه درگیری میان داعش و حشدالشعبی باعث شد تا نگاه ها دوباره به سمت این گروه برگردد. روز سی ام اذر هم یکبار دیگر چنین حملاتی در عراق تکرار شد و حشد شعبی عراق از ناکام ماندن عملیات داعش در جنوب موصل خبر داد. فرماندهی عملیات مشترک نیز یک فایل ویدیویی را منتشر کرد که جنگنده‌های اف - ۱۶ عراق مقرهای داعش را در رشته کوه‌های حمرین را هدف می‌گیرند.  حشد شعبی عراق همان زمان در بیانیه‌ای اعلام کرد: ‌تیپ هشت حشد شعبی به اطلاعاتی در خصوص حضور گروهک‌های داعش در جنوب موصل دست یافت که قصد داشتند عملیات تروریستی را انجام دهند.

حشد شعبی همچنین اعلام کرد: گروهی از تیپ هشت به سمت عناصر داعش حرکت کردند و با آنها وارد درگیری شدند، اعضای داعش مجبور شدند به مکانی نامشخص فرار کنند و عملیات آنها ناکام ماند.

به تازگی فرماندهان نیروهای کُرد عراق هشدار دادند گروه تروریستی مرحله تجدید قوای خود را به اتمام رسانده و ناآرامی‌های اخیر در این کشور، این منطقه را به بهشتی برای داعشی‌ها تبدیل کرده است. با گذشت دو سال از شکست گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه، شواهد موجود درخصوص سازماندهی مجدد نیروهای داعش در عراق رو به افزایش است. به نوشته پایگاه اینترنتی شبکه «بی‌بی‌سی»، «لاهور طالبانی» یک مقام ضدتروریسم کُرد عراق گفت، اکنون شبه‌نظامیان داعش مهارت بیش‌تری نسبت به قبل پیدا کرده‌اند و حتی از القاعده قوی‌تر شده‌اند. طالبانی گفت: «آن‌ها تکنیک‌ها و تاکتیک‌های بهتر و پول بیشتری در اختیار دارند. آن‌ها قادر هستند خودرو، سلاح، مواد غذایی و تجهیزات خریداری کنند. آن‌ها درک بهتری از تکنولوژی دارند. پاکسازی آن‌ها سخت‌تر شده است. آن‌ها مانند القاعده‌ای هستند که مواد نیروزا مصرف کرده است.»

دخالت دختر صدام

همچنین این هفته تظاهرکنندگان عراقی در میدان التحریر بغداد به اظهارات اخیر دختر صدام پاسخ دادند. به گزارش شبکه خبری سومریه‌نیوز، تظاهرکنندگان در میدان التحریر بغداد شعارهایی را علیه رغد صدام سر داده و جنایت‌های پدرش را به شدت محکوم کردند. تظاهرکنندگان همچنین تصاویر صدام و دخترش را لگدمال کردند. آن‌ها پلاکاردهایی را در دست داشتند که روی آن‌ها عبارت "دختر صدام خونریز لال شو" نوشته شده بود.

رغد اخیرا در جریان سخنرانی به مناسبت سیزدهمین سالروز اعدام پدرش صدام موضع خود را در مورد اعتراضات عراقی‌ها که همچنان ادامه دارند، اعلام کرد و مدعی شد: ما تقلایی نمی‌کنیم و بر موجی سوار نمی‌شویم، ما بخش مهمی از تاریخ عراق هستیم و اطمینان داریم که عراقی بهتر و پاک‌تر خواهیم ساخت و به زودی به اذن خدا به دشواری‌های این کشور پایان خواهیم داد و باید مرحله دیگری گه شایسته عراق بزرگ است، آغاز شود.

این در حالیست که  از ابتدای دی ماه اعتراضات در چند شهر عراق از جمله بغداد، بصره، نجف و کربلا افزایش یافت به طوریکه معترضان روز یکشنبه یکی از جاده‌های اصلی بصره را بستند. یک مقام امنیتی عراق در این مورد گفت که این جاده در مرکز استان از سوی معترضان با آتش زدن لاستیک و ایجاد مانع بسته شد.به گفته وی، شماری از تظاهرکنندگان این مسیر تجاری بزرگ را در مرکز بصره قطع کردند.
در همین حال، گزارش شده ناآرامی‌ها از عصر یکشنبه در میدان «الوثبه» بغداد گسترش یافته است.السومریة نیوز به نقل از یک مقام امنیتی اعلام کرد که ناآرامی‌های جدید در نزدیکی میدان الوثبه در مرکز بغداد رخ داده است.

همچنین روز سه شنبه مدیر اطلاعات نظامی عراق از بازداشت یک گروهک تروریستی در مرکز و جنوب عراق خبر داد که با گروه‌های خارجی در ارتباط بود. گروه اطلاع‌رسانی امنیتی در عراق اعلام کرد، هشت تن از نیروهای ارتش و پلیس در دو حادثه جداگانه کشته و زخمی شده‌اند.

وضعیت فراکسیون اکثریت چه شد؟

روز سوم دی ماه  رئیس پارلمان عراق در نامه رسمی به رئیس‌جمهور این کشور فراکسیون البناء را به عنوان فراکسیون اکثریت تأیید کرد. به گزارش شبکه خبری اسکای نیوز، محمد الحلبوسی، رئیس پارلمان عراق در نامه رسمی به برهم صالح، رئیس‌جمهور این کشور فراکسیون ائتلاف البناء را به عنوان فراکسیون اکثریت تأیید کرد. اخیرا اختلافات عمیقی بین فراکسیون‌های سیاسی عراق درباره فراکسیون اکثریت پارلمانی به وجود آمده بود. برهم صالح چند بار از پارلمان خواسته بود فراکسیون اکثریت را مشخص کند تا این فراکسیون هرچه‌سریع‌تر نامزد پست نخست‌وزیری را معرفی کند. پیش از در شرایطی که معرفی نامزدی برای پست نخست وزیری عراق محور اعتراضات مردمی در این کشور بو هیئت رهبری ائتلاف القوی العراقیه (گروه‌های عراقی) در بغداد تشکیل جلسه داده و به اجماع آرا مصوب کرد که ائتلاف اللبناء نامزدی جدید برای نخست وزیری معرفی کند.

تصویب قانون انتخابات

با فشار معترضان و درخواست های برخی چهره های سیاسی و مذهبی در عراق مجلس نمایندگان عراق سه شنبه قانون جدید انتخابات این کشور مشتمل بر ۵۰ ماده قانونی را تصویب کرد. قانون انتخابات شامل ۵۰ ماده است که به صورت انفرادی با رعایت تسلسل به آن رای داده شد. وی خاطرنشان کرد برخی بندها در جریان رای گیری لغو شدند.

این قانون مشتمل بر 9 فصل است که در فصل اول به تعاریف و اهداف، فصل دوم به حق انتخاب، فصل سوم حق کاندید شدن، فصل چهارم حوزه های انتخابیه، فصل پنجم نظام انتخاباتی، فصل ششم ثبت نام رای دهندگان، فصل هفتم تبلیغات انتخاباتی، فصل هشتم احکام قضایی و فصل نهم به احکام عمومی و پایانی پرداخته شده است.

با وجود همه اقداماتی که سیاستمداران عراقی برای آرام کردن معترضان در پیش می گیرند، وضعیت کماکان در عراق بحرانی است.  به اعتقاد کارشناسان مهلت قانونی انتخاب نخست وزیر عراق عملا به پایان رسید اما جریان های سیاسی و نیز رئیس جمهوری عراق نتوانستند به یک جمع بندی مشترکی برای انتخاب یک نخست وزیر توافقی برسند. در طول دو ماه گذشته بر اثر تظاهرات خشونت امیز در عراق بیش از 18 میلیارد دلار خسارت به زیر ساختار های صنعتی واقتصادی عراق وارد شده است. عراق شرایط بحرانی سختی را پشت سر می گذارد واگر پارلمان،رئیس جمهوری و فراکسیونهای مجلس نتوانند به یک جمع بندی قابل قبولی برای تعیین نخست وزیر توافقی برسند سر نوشت سوریه در انتظار این کشور خواهد بود.

312 310

کد خبر 1335311

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ali IR ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
    0 30
    بنام خدا ]آمریکای جهانخوار و آدمخوار ، قلدر جهان است ! اگر به او حق و حساب ندهند ، نمی گذارد کسی راحت باشد !..... ژاپن و آلمان غربی به او حق و حساب دادند وبا اینکه 50 سال گرفتار بودند ، از لحاظ تکنولوژی خیلی خیلی پیشرفت کردند ! که پس از آزادی یشان ، هنوز تکنولوژی ی و اقتصاد بالائی دارند !. و ........
    • نام IR ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
      0 0
      داداش حالت خوب نیستا. ژاپن فاشیستی و آلمان نازی، دو کشور متجاوز بودند که امریکا ۵۰ سال اونا رو تحت نظر داشت که دوباره دست به غلط های دوباره نزنند. از طرفی امریکا تضمین کرد که ۵۰ سال اجازه نمیده که کشورهای چین و شوروی به هوس انتقام، به ژاپن حمله کنند. ژاپن و آلمان هم، تحت حمایت و نظارت امریکا، از یک ویرانی کامل، رسیدند به جایی که الان میبینی.
  • IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
    0 0
    اونی که نوشه ژاپن والمان به آمریکا باج دادن تاریخ رو نخونده آمریکا از اونها باج میگیره بعد از جنگ جهانی دوم زاپن والمان شدن نوکر حلقه بگوش آمریکا هنوز هم صنایع این دو کشور به شددت وابسته به امریکاست اصولا قدرت مانوری ندارن شریانهای حیاتی اقتصادشون دست آمریکاست . المان ذلیل وخوار ژاپن ذلیل تر