نسل انسان ویژگی‌هایی دارد که به عقیده برخی باعث انقراض بشریت خواهد شد. به گفته کریستیان دی‌دوو، برنده جایزه نوبل زیست‌شناسی، برای جلوگیری از این اتفاق باید راهی برای غلبه بر این ویژگی‌ها پیدا کرد.

ما (انسان) موفق‌ترین گونه جانوری این سیاره هستیم، اما شما فکر می‌کنید که ما نهایتا هزینه این موفقیت را خواهیم پرداخت. چرا؟
هزینه موفقیت ما فرسودگی منابع طبیعی بوده که منجر به بحران‌های انرژی، تغییرات آب و هوایی، آلودگی و تخریب زیستگاه ما شده است. اگر شما منابع طبیعی را از پای در آورید، چیزی برای فرزندان شما باقی نمی‌ماند. اگر ما به همین منوال ادامه دهیم، نوع بشر با شرایط وحشتناکی روبه‌رو خواهد شد؛ البته اگر منقرض نشود.

شما فکر می‌کنید که انتخاب طبیعی بر ضد ما عمل می‌کند. چطور؟
زیرا هیچ‌گونه آینده نگری وجود ندارد. انتخاب طبیعی منجر به ویژگی‌هایی، مانند نهادینه شدن خودپرستی گروهی در ژن‌های ما شده است. چنین چیزی برای شرایطی که اجداد ما در آن زندگی می‌کردند سودمند بود، اما امروزه به سم مهلکی برای ما بدل شده است. چیزی که می‌تواند به ما کمک کند تا منابع طبیعی را حفظ کنیم، خصوصیات ژنتیکی است که به ما اجازه دهد حال را فدای آینده نماییم. شما برای فدا کردن چیزهای سودمند یا کاربردی حال حاضر به خاطر چیزهایی که ممکن است در آینده مهم باشد، نیاز به دانش و معرفت دارید. انتخاب طبیعی چنین کاری را انجام نمی‌دهد، بلکه فقط به آنچه در حال اتفاق می‌افتد توجه می‌کند. انتخاب طبیعی هیچگاه نواده‌های شما را در نظر نمی‌گیرد.

شما این کوته‌نگری را «گناه اصلی» نامیده‌اید. چرا چنین اصطلاحی را انتخاب کرده‌اید؟
من اعتقاد دارم که خالق هستی با شناخت خودخواهی ذاتی طبیعت بشر، اسطوره گناه اصلی (نخستین گناه آدم و حوا در خوردن میوه ممنوعه که باعث اخراج آنها از بهشت شد) را آفرید. من یک مبلغ مذهبی و مفسر دین نیستم، بلکه این فقط نظر شخصی من است.

چطور بشریت می‌تواند بر این گناه اصلی غلبه کند؟
ما باید بر ضد انتخاب طبیعی عمل کنیم و به صورت فعالانه، به مخالفت با بخشی از کلیدی‌ترین خصایص ژنتیکی خود بپردازیم.

یکی از راه‌حل‌های پیشنهادی شما کنترل جمعیت است، اما آیا این پیشنهاد کمی غیراخلاقی نیست؟
این یک حساب دو دو تا چهار تا است. اگر شما می‌خواهید این سیاره کماکان برای تمام افرادی که در آن زندگی می‌کنند قابل سکونت باشد، باید تعداد ساکنان آن را محدود کنید. حیوانات شکارچی این کار را با کشتن اعضای پیر یا مریض گله خود انجام می‌دهند، اما من فکر نمی‌کنم که این روش برای محدود کردن جمعیت انسان خیلی اخلاقی باشد. تنها راه‌حلی که باقی می‌ماند،کنترل تولد است. ما به روش‌های علمی، کاربردی و اخلاقی کنترل جمعیت دسترسی داریم. بنابراین من فکر می‌کنم که اخلاقی‌ترین راه برای کاهش جمعیت انسان، همین کنترل جمعیت باشد.

شما همچنین از مدافعان اعطای قدرت بیشتر به زنان هستید. چرا؟
به عنوان یک زیست‌شناس، من فکر می‌کنم که زنان سلطه‌جویی کمتری نسبت به مردان دارند. همچنین آنها نقش مهم‌تری را در آموزش کودکان و کمک به آنان برای غلبه بر صفات موروثی‌شان ایفاء می‌کنند.

آیا شما نسبت به آینده بشر خوش‌بین هستید؟
خوش‌بین من خیلی محتاطانه است. من سعی می‌کنم خوش‌بین باشم، چون ترجیح می‌دهم برای نسل جوان پیام‌آور امید باشم و به آنها بگویم: «شما می‌توانید در این خصوص کاری انجام دهید.» اما در حال حاضر، شواهد چندانی برای رخ دادن چنین اتفاقی وجود ندارد.

منبع: نیوساینتیست -ترجمه: محمود حاج زمان

50

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 133675

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =