دولت علت تاخیر در ارائه لایحه بودجه 90 را انتظار برای تصویب نهایی قانون برنامه پنجم اعلام کرده بود که دلیل غیرقابل قبولی است. چرا که اساسا چنین ضرورتی برای ارائه لایحه بودجه وجود نداشت و دولت میتوانست همچون سال گذشته که لایحه بودجه را فارغ از برنامه پنجم به مجلس ارائه کرده بود، این لایحه را به مجلس بیاورد و زمان بندی قانونی را رعایت کند.
اما تاخیر دولت، مجلس را با مشکلاتی روبرو کرده است. بر اساس ماده 216 آییننامه داخلی مجلس، نمایندگان مجلس از زمان چاپ و توزیع لایحه بودجه سالیانه کل کشوتا مدت ده روز مىتوانند پیشنهادهاى خود را به کمیسیونهاى تخصصى مجلس تقدیم نمایند. پس از آن کمیسیونهاى تخصصى موظفند حداکثر تا پانزده روز پس از چاپ و توزیع لایحه، گزارش خود را به کمیسیون تلفیق تقدیم نمایند. این کمیسیون نیز موظف است حداکثر ظرف مدت پانزده روز پس از پایان مهلت گزارش کمیسیون تخصصی، ضمن رسیدگى به گزارش کمیسیونهاى تخصصى گزارش نهایى خود راتنظیم وبه مجلس شوراى اسلامى تقدیم نماید. البته مهلت رسیدگی کمیسیون تلفیق حداکثر تا پانزده روز با موافقت هیأت رئیسه قابل تمدید است. سپس در جلسه علنى، پس از رسیدگى به کلیات بودجه و تصویب آن، به پیشنهادهاى مربوط به درآمدها و سایر منابع تامین اعتبار بودجه عمومى دولت رسیدگى و سقف آن بهتصویب خواهد رسید.
تاخیر دولت منجر شد که مجلس در استفاده از مهلتهای قانونی خود برای بررسی لایحه بودجه 90، دچار مضییقاتی شود. به همین دلیل اگرچه در حال حاضر کمیسیونهای تخصصی نظرات خود را به تلفیق ارائه دادهاند اما این کمیسیون همچنان مشغول بررسی آن در مهلت قانونی خویش است. این کمیسیون میتواند از حداکثر فرصت 15 روزه خود برای بررسی بودجه 90 استفاده کند. با توجه بهر روند بررسی این لایحه در کمیسیون مذکور، به نظر نمیرسد که کمیسیون تلفیق گزارشش را به این زودی به صحن علنی ارائه دهد. چرا که بررسی پیشنهادات نمایندگان و کمیسیونها عملا زمان زیادی را میبرد و بررسی کارشناسی بودجه مانع از عدم بررسی این پیشنهادات میشود.
در صورتی که کمیسیون تلفیق موفق نشود در روزهای باقیمانده تا پایان هفته، گزارشش از بررسی بودجه 90 را به صحن علنی عرضه کند، ممکن است طرحی در مجلس ارائه شود که مجوز استفاده از اعتبارات جاری در سقف مقررات دوماه اول سال گذشته را تا پایان اردیبهشت ماه سال آینده به دولت بدهد. البته اگر دولت ارادهای برای ارائه لایحه بودجه چند دوازدهم داشته باشد، میتواند چنین لایحهای را به مجلس بیاورد.
گزارش کمیسیون تلفیق هر زمان که به مجلس ارائه شود، نمایندگان ناگزیر از بررسی آن خواهند بود و صحن علنی به جز تعطیلات رسمی، میتواند تشکیل جلسه دهد. از این رو اگر گزارش کمیسیون تلفیق تا قبل از نوروز ارائه شود، مجلس میتواند به جز تعطیلات رسمی، به بررسی این لایحه بپردازد.
عضو هیات رئیسه مجلس و کمیسیون تلفیق
/111
نظر شما