به گزارش رسا، کتاب "نقش عقل در معرفت دینی از دیدگاه محمد غزالی و کی یرکگور" به تبیین و تحلیل دیدگاه محمد غزالی و کی یرکگور دو دانشمند مسلمان و مسیحی که در این موضوع نظریاتشان به هم نزدیک بوده پرداخته است. این کتاب توسط به قلم محمد داوود سخنور توسط مؤسسه بوستان کتاب منتشر شده است.
این نوشتار در پی آن است تا نحوه ارتباط عقل و دین را از نگاه دو دانشمند مسیحی و مسلمان، که هر دو نگرش ایمان گرایی داشته و در زندگی فیلسوفانه شان، موضع انتقادی به تفکر فلسفی انتزاعی داشتهاند، بررسی کند و وجود اختلاف و اشتراک دیدگاه های معرفتی یک مسلمان اشعری را با یک متکلم ایمانگرای مسیحی به نمایش بگذارد و نشان دهد دیدگاه های دو متفکری که هر دو دنبال حقیقت و یقیناند تا چه اندازه از مشابهت های فراوان برخوردار است. با این که یکی به فاصله زمانی هفتصد و پنجاه و هفت سال پس از دیگری می زیسته است و به رغم این که یکی در شرق عالم به سر می برده است و آن دیگری در غرب عالم و با وجود این که یکی مسلمان بوده است و دیگری مسیحی؛ ولی هیچ یک از این مسائل بر مشابهت ها و ساحت های نزدیک موجود در آن ها سایه نیفکنده است.
عناوین این کتاب بعد از مقدمه، چهار فصل «مباحث واژگانی (نقش عقل در معرفت دینی)»، «نقش عقل در معرفت دینی از دیدگاه غزالی»، «نقش عقل در معرفت دینی از دیدگاه کی یرکگور»، «مقایسه و تطبیق دیدگاههای غزالی و کی یرکگو در باب نقش عقل در معرفت دینی» و خاتمه را شامل می شود.
در بخشی از فصل چهارم این کتاب آمده است: «این که می توان غزالی و کی یرکگو را فیلسوف خواند یا خیر؟ خود بحثی جداگانه است که در جای خود سخن های زیادی در باب آن گفته شده است، ولی آنچه در زندگی آن ها قابل توجه است این است که هر دو در برابر فلسفه مشاء ایستاده و آن را گمراه کننده و کفر آمیز خوانده و می توان گفت خود الهام بخش نوع دیگری از فلسفه گردیده که نه بر پایه استدلال و نظر، بلکه بر پایه کشف و شهود قلبی استوار گشت. کی یرکگو نیز در برابر فلسفه هگل ایستاد و آن را بی اخلاقی زمانه و بی ایمانی عصر خود به شمار آورد و این خود منشأ فلسفه ای گردید که بعدا اگزیستانسیالیسم و فلسفه وجودی نامیده شد.
/62
نظر شما