در روز عرضه اولیه، ارزش فارس کمتر از 19 هزار میلیارد تومان بود و تنها حدود 1.1 درصد از آن عرضه شد؛ چیزی حدود 197 میلیارد تومان.
آن زمان، این رقم برای نقدینگی که در بورس وجود داشت، بسیار سنگین بود و بورس به سختی آن را هضم کرد؛ به طوری صف خرید آن تنها یک روز پس از عرضه اولیه دوام آورد و پس از آن قیمت دو روز منفی شد؛ البته بماند که از روز چهارم، به مدت 12 روز مجددا صف خرید شکل گرفت.
هفت سال پس از عرضه اولیه فارس، سهام شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا) در بورس عرضه اولیه شد. با ارزش 68.8 هزار میلیارد تومان. این بار در روز عرضه اولیه 5.7 هزار میلیارد تومان سهم عرضه شد، یعنی حدودا 28 برابر عرضه اولیه فارس. چهارشنبه گذشته، جدا از 5.7 هزار میلیارد تومان پولی که صرف خرید شستا شد، بیش از 8.2 هزار میلیارد تومان هم در سایر نمادها معامله انجام شد.
جدا از مقایسه ارزش معاملات دو عرضه اولیه که به فاصله 7 سال انجام شده اند، ارزش معاملات سایر نمادها هم نکات جالب توجهی دارد. به عنوان مثال روز گذشته در نماد «سمگا» بیش از صد میلیارد تومان سهام جابجا شده است. یا در نماد «وایران» بیش از 94 میلیارد تومان معامله ثبت شده است. هر دو این نمادها، از نمادهای متوسط (نه کوچک و نه بزرگ) بازار سهام هستند که ارزش معامله هر کدام از آنها در یک روز عادی، به اندازه نیمی از ارزش معامله غول بازار سهام [فارس] در روز عرضه اولیه بوده است. این نشان میدهد نقدینگی در بورس به شکل وحشتناکی افزایش یافته است.
این روزها ارزش معاملات تنها ده نماد، از ارزش معاملات تمام نمادهای بورس و فرابورس در دو سه سال ابتدای دهه 90 بیشتر است و همین نقدینگی است که شاخص کل را هر روز بالاتر میبرد.
43 43
نظر شما