در آخرین اخبار از جستجوی تمساح در دریاچه چیتگر آمده است: سخنگوی سازمان آتش نشانی شهرداری تهران: « امروز اکیپهای ۳ و ۴ نفره را به دریاچه چیتگر اعزام کردیم. با پهپاد، قایق و نیروی پیاده سطح آب و اطراف دریاچه را بررسی کردیم و مورد خاصی مشاهده نشد. احتمالا بررسیهای ما چند روز دیگر ادامه داشته باشد. وسعت دریاچه زیاد است و اگر هم چنین چیزی باشد حیوان به راحتی خود را نشان نمیدهد و بررسیها ادامه دارد.» ( منبع: باشگاه خبرنگاران)
بله همانطور که عزیزان آتش نشان فرموده اند با توجه به وسعت دریاچه و امکان حرکت تمساح در صورت وجود، ردیابی آن بسیار سخت خواهد بود.
این مقوله کاملا دور از تخصص حقیر است ولیکن راه حلی ساده ای که در تشخیص خرابی و شناسایی ترک و خوردگی در لوله ها بارها برای تعیین آسیب پذیری آنها در مقابل زلزله استفاده کرده ام شاید در این شناسایی نیز مفید واقع باشد.
توصیه می کنم یک گوی از فولاد به قطر حدود نیم متر و تعبیه چهار حفره با دوربین سیل (کیپ و عایق) شده با شیشه در لایه بیرونی گوی همانند یک زیر دریایی کوچک تهیه و توسط آن زیر آب را عملا رویت و رصد نمایند.
بهتر است چندین گوی تهیه و از قایق ها درون دریاچه از روی قایق ها به صورت موازی و همزمان با توجه به شعاع دید دوربینها عمل گردد. چهار دوربین در چهار طرف گوی توسط سیم و یک انترفیس به لپ تاپ وصل و هر چهار تصویر بصورت هم زمان روی مانیتورها رویت شود. حرکت موازی و هم زمان تعدادی از این قایق ها و گوی و مانیتور کمک شایانی به امنیت برداشت های میدانی خواهد نمود.
ایجاد همزمان صوت زیر آب که برای تمساح تحریک آمیز باشد (مشورت با متخصص) می تواند مفید ارزیابی شود. نمونه ای از دوربین تک جهته که برای ارزیابی مشکلات لوله در ارزیابی آسیب پذیری مورد استفاده قرار گرفته است در تصویر های زیر نشان داده شده است، برای برداشت همزمان در درون یک دریاچه با شی ایی متحرک، حداقل ۴ دوربین در چهار جهت و بتعداد شعاع گستردگی محیط لازم است.
استفاده دوربین در داخل لوله
لوله و دوربین متحرکت در امتداد لوله
یادآور می شوم پهباد بدون وجود سنسور روی تمساح کارایی خاصی نخواهد داشت.
یک راه دیگر آوردن تمساحی دیگر و قرار دادن ان در قفس با غذا در داخل اب در دریاچه و مانیتور کردن محدوده ان می باشد. برای حصول به نتیجه مطمینتر و سریعتر انجام توام هر دو روش توصیه میشود و گرنه روش دوم همیشه جواب می دهد! .
* استاد نمونه کشور در مهندسی سازه، زلزله و مدیریت بحران و بنیانگذار مقاوم سازی و مدیریت بحران کشور
نظر شما