۳۸ نفر
۲۸ آذر ۱۳۹۹ - ۰۷:۳۰
سیدالرئیس تورکستان و فلات ایران

سیر وقایع نشان‌دهنده آن است که وحدت ملی و میهن‌خواهی به اصلی‌ترین و ضروری‌ترین امر سیاسی معاصر ما تبدیل شده است.

ترکیه به مثابه خلف امپراطوری عثمانی که همواره در غیریتی جنگ‌طلبانه و رقابتی سرسختانه با حکومت‌های حاکم بر فلات ایران قرار داشته است، پا را از دعاوی فرهنگی بالاتر برده و به وضوح طرح سخنان تعرض‌طلبانه را در دستور کار خود قرار داده است.
اگر پیشتر مشاهیر فکری کشور ما را مصادره می‌کرد و در استانبول خانه فرهنگ فارابی افتتاح می‌کرد و برای خواجه نظام‌الملک همایش برگزار می‌کرد، اکنون به فکر مصادره سرزمین‌های ایرانی افتاده و قدم در راهی گذاشته که اگر روبروی آن ایستادگی نشود، به مقصد خوبی نخواهد رسید! نخستین‌بار در سرمقاله‌ای با عنوان «راهزنان سیاست‌نامه» در شماره نهم سیاست‌نامه بود که جواد طباطبایی خطر امپراطوری در حال تشکیل نوعثمانی را ذیل نقد برگزاری هزاره خواجه نظام‌الملک طوسی در ترکیه تذکر داد.

شعرخوانی رجب طیب اردوغان که در آن از جدایی در جان آذربایجان سخن رفته بود، مصداق محرز بلندپروازی او در این زمینه است. واقعیت این است که سیدالریٔیس تورکستان بیش از آنکه عامدانه تاریخ فلات ایران را نادیده گرفته باشد، جهل خود را به آرمان مصطفی کمال و جمهوری جدید ترکیه نشان داده است. بی‌پروایی اردوغان در سخن‌سرایی درباره جدایی دو سوی ارس، عبور از مرز ملی‌گرایی مکتب آتاتورکیسم و پیوستن به رویای پوسیده خلافت عثمانی است.

مصطفی کمال با علم به به این پوسیدگی بود که بنیان جمهوری ترکیه را گذاشت و اینک کسی میراث‌خوار او شده که راه و نام خصم او را پی‌گرفته است. آتاتورکی به اساس ایران آگاه بود و در یکی از مذاکرات خود با محمدعلی فروغی، شاهنامه را بنیان و اساس و سابقه‌ای برای ایران می‌دانست و همزمان وظیفه خود را دست وپا کردن یک بنیان و اساس و سابقه برای ترکیه متولد شده از مردار خلافت عثمانی معرفی می‌کرد. ترکیه به مثابه کشوری جدید، بی‌اساس، بی‌بنیاد و بی‌سابقه، شایسته دیکتاتورهای مصلحی چون مصطفی کمال است تا تاریخ دوره جدید خود را بسازد.

کسانی همچون اردوغان نه تنها توان دست‌وپاکردن این اساس را جهت ایجاد وحدت ملی ندارند، بلکه با بازگشتی به عثمانی‌گری، احیای امپراطوری مستبدانه‌ای را در سر می‌پرورانند که حوزه‌ای برای تامین منافع غیرعمومی باشد. مایه تاسف است که حاکمان جمهوری گویا آذربایجان که اجدادشان جز سلحشورترین جنگجویان ایرانی در مواجهه با زیاده‌خواهی عثمانی بوده‌اند، امروز پشت به اساس و بنیان و سابقه خود کرده و اجازه رجزخوانی یک نوعثمانی در آذربایجان، سرزمین آتش جاویدان داده‌اند. چه اردوغان بداند چه نداند و چه الهام‌ علی‌اف بخواهد چه نخواهد، پیوستن دو سوی ارس به یکدیگر، واقعیتی ایرانی است نه رویایی تورکی. بدین معنا که اگر بخواهد مرزی برداشته شود و اتصالی ایجاد شود، بازو باید به بدن بازگردد نه بدن به بازو.

* نویسنده و روزنامه‌نگار حوزه اندیشه

کد خبر 1467199

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • US ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۸
    55 52
    آقای زارع، قسمت های تحت اشغال ارمنستان موجب جدایی بخشی از خاک جمهوری آذربایجان از رود ارس شده بود و به احتمال قوی معنی شعر اردوغان را باید در این مضمون معنی کرد و نه به گونه ای دیگر. در مورد اتاتورک نیز توصیه می کنم شما که خبرنگار حوزه اندیشه هستید مطالعه خود را در این زمینه عمیق تر و وسیع تر کنید .
    • ایرانی IR ۲۲:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۸
      0 0
      تفسیرتان با رفتارهای اردوغان در عراق و سوریه و لیبی هم خوانی ندارد.ایشان مدت هاست نوعثمانی گری را در پیش گرفته است و اکنش دیرهنگام ایران به شعر خوانی اردوغان کمترین کار ممکن بود.
    • IR ۰۰:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۹
      0 0
      ارمنستان و جمهوری آذربایجان هر دو جزئی از ایران بودن و هستن خود ترکیه هم زمانی جزئی از ایران بوده شما تاریخ را مطالعه کنید سال تاسیس کبریت توکلی 1297 هست سال تاسیس ترکیه 1302 ترکیه امروزی حتی اتدازه کبریت توکلی هم قدمت نداره
  • IR ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۸
    39 44
    متن زیبایی بود. به نظر میرسه دوره اردوغان داره به پایان میرسه و اینها علایم زوال یه حاکم هست. وقتی دستش از سرزمین های سوریه کوتاه شد به فکر آذربایجان افتاد. زهی خیال باطل!
  • IR ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۸
    44 35
    درود بر شما ایرانی با غیرت .
  • جعفر IR ۱۹:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۸
    44 56
    خوزعبعلات خوبی بود
    • IR ۰۳:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۹
      0 1
      ولی فارسی تو خوب نیست پان تورچ عزیز
    • IR ۰۴:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۹
      0 0
      خزعبلات اون چيزي است كه تمام مفاخرت رو مثلا همسايه ها به تاراج ببره و دم نزني و اون بدتر متوليان امور بابت سياستهاي غلط فرهنگي هي راه به رقيب بدن و از طرف ديگه هي به استناد حال بد امروزت به خوردت بدهند چه تاريخي و چه مفاخري هميني كه الان هستي از اول بودي راستي اين كشور توسط ايراني اداره ميشه
  • IR ۲۱:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۸
    0 1
    تا زمانی که منافع ملی اهمیت نخست را در سیاست خارجی و داخلی نداشته باشد، وضع همین است: حتی کشورک‌هایی که عمری کمتر از من (35 ساله) دارند هم ادعاها خواهند کرد. بازگشت به منافع ملی و هویت ایرانی و سیاست خارجیِ درست عاملی است که اردوغان‌ها و ایران‌ستیزان را ناکام خواهد کرد. به امید خردمندی در سیاست.
  • محمد IR ۰۰:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۹
    2 0
    عدم آگاهی نویسنده بر تاریخ و فرهنگ حاکم بر ترکیه دلیل نگارش این متن سراسر مغرضانه و بی بنیاد است. خشم و کینه در تک تک واژگان این متن موج میزند. از باب پیشنهاد به ترکیه سفر کنید
  • IR ۰۱:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۹
    0 0
    آذربایجان دیار ـش پرستی نیست بلکه دیار خداپرستی و تشیع هست تشیع از این نقطه به شکل امروزی بپا خواست
  • IR ۰۲:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۹
    2 0
    ای بابا اردوغان از کجا میدونست خوندن دو بیت شعر از شاعری ایرانی به مذاق فارسستانیها وپشتونستانیها برخواهد خورد
  • IR ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۹
    0 0
    مشکل اینجاست که در مملکت ما خائنین به این آب و خاک هم کم نیستند متاسفانه
  • منور IR ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۹
    2 0
    اوج کم سوادی و عدم شناخت از واقعیت ها رو میشه در این مقاله دید. انچه میشه برداشت کرد اوج نفرت و کینه نسبت به ترکیه و اردوغان و اذربایجان است. وظیفه یک کارشناس تحلیل واقعیت های موجود است نه القای تفکرات پان ایرانیستی. زنده باد ایران زنده باد ایرانی
  • IR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۹
    1 0
    چقدر نویسنده یا غرض ورزی و توهین مقاله نوشته. واقعا خزبلات مضخرفی نوشتی!
  • شهروند IR ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۹
    0 0
    بزرگان آسمان شعر و ادب و هنر و ... به بشریت تعلق دارند، نه به سرزمین و خاک . حالا ابلهانی چون اردوغان نیز هر چه میخواهند یاوه سرایی کنند. این بزرگان به انسانیت و آدمیت بشر تعلق دارند نه به چند وجب خاک. خود ما ایرانی ها که در چنین مواقعی رگ تعصبمان حسابی ورم می کند چقدر این افتخارآفرینان رامی شناسیم و از دریای فضلشان استفاده میکنیم. اگر قدردان بودیم که وضعیت فرهنگی جامعه چنین نبود.
  • IR ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۹
    0 0
    اون قسمت خاطره از فروغی از همه بامزه تره. شدید ملانصرالدین و آش نذری.
  • IR ۰۰:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    1 0
    یه متن احساسی و حرفهای سطحی تکراری که به درد هیچ کاری نمی خورد.نویسنده اگر ترکیه را به دلیل انقلاب آتاترک فاقد تاریخ می داند و به راحتی یتاریخ 1200 ساله ترکان از زمان سلجوقیان را در این سرزمین انکار می کند با همین منطق باید تاریخ ایران را از 43 سال پیش یعنی انقلاب اسلامی ایران بداند!