تیتر سه وبلاگها
-
شوالیه لیبرالیسم کیست؟
اگر چه در ابتدا یک لیبرال چپگرا بود، اما زودتر از هر کسی به ناتوانی نسبیگرایی و ناسرانجامی تاریخیگرایی پی برد؛ چه اینکه آن را منتج به اقتدارگرایی و بدتر از آن دولتگرایی میدانست.
-
راز صدرالدین در ایران زمین
از همان آغازین روزهایی که شعله علاقه به فلسفه اسلامی و تفکر ایرانی را در وجودم روشن شده دیدم، نحیف ترین انوار این شعله مربوط به شیخ الرئیس «ابو علی سینا» بود.
-
این مقالههای قاتل!
قتل و کشتار، حال چه خودکشی و دیگرکشی امر بیگانهای در جامعه ایرانی نیست، اما وقتی به راهکار برگزیده میشود، یکی از دلایل انحطاط جامعه به شمار میرود.
-
احسان نراقی و سرابِ بومیگرایی
اگر احسان نراقی زنده بود، امروز ۱۲ آذر ماه جشن تولد۱۱۰ سالگیاش را جشن میگرفت! احسان نراقی در خانواده ای دامنه دار از شهر شهیرپرور کاشان متولد شد. نسبت خانوادگی اش به ملااحمد نراقی می رسد و با توجه به اعیانی محیط زیست و رشدش، از همان ابتدا از بهترین موهبت های خانوادگی و تحصیلی برخوردار شد.
-
چرا صفویان ساقط شدند؟
سوال اصلی این یادداشت کوتاه این است که اسباب انحطاط سلسله صفویه چه بود؟
-
علوم انسانی: تقلید یا تاسیس؟
در باب امکان و امتناع اسلامیسازی علوم انسانی یک سوال همواره مطرح است: چرا نمیتوانیم در سطوح مختلف علوم انسانی مجتهدانه عمل کنیم؟
-
ابوالفضل بیهقی و تاریخنویسی ملی
به مناسبت روز بزرگداشت ابوالفضل بیهقی تاریخنگار ملی ایرانیان نگاهی به تاریخنویسی ملی در عصر زرین تمدن و اندیشه ایرانی انداختهایم.
-
عبدالمحمد آیتی و ترجمه برای خواص
عبدالمحمد آیتی زاده شهر بروجرد و همشهری عبدالحسین زرینکوب و سیدجعفر شهیدی است.
-
محمد تقی جعفری؛ حکیم یا علامه؟
در تصور سنت گرایان از گذشته برگشت ناپذیر، تصویرهای زیبا هر چند رویایی از سرزمین ایرانشهر و حکمت ایرانشهری پیدا می شود که ارزش پیگیری و رویاپردازی دارد. روزی روزگاری بوده که ایران کشور هزار حکیم بوده است.
-
گوگل دانایی است؟
قطع ارتباط با اینترنت جهانی فراتر از مشکلات عدیدهای که ایجاد میکند، یک پرسش را درافکنده است.آیا بخش قابل توجهی از مرجعیت دانایی از کتاب و گعده و کلاس به گوگل و اینستاگرام و فضاهای ارتباطی اینترنتی وابسته شده است.
-
فلسفه سیاسی سلطنت مشروطه بریتانیایی
بریتانیا در فلسفه سیاسی مشروطهخواهی و تاریخ تدوین و تحول مفاهیم سلطنت مشروطه در جایگاهی دستنیافتنی و پراهمیت در تاریخ تفکر سیاسی قرار دارد.
-
ابوریحان بیرونی: خصم تقلید و یار تحقیق
ابوریحان محمدبن احمد بیرونی خوارزمی را میتوان از بلندآوازهترین و مستعدترین عالمان و دانشمندان تمدن ایرانی-اسلامی قلمداد کرد که به راستی ادامهدهنده راهی بود که زکریای رازی، سدهای پیش از او در صدد هموارکردنش برآمده بود.
-
زکریای رازی؛ حکیم تجربهگرا
بسط و پیشرفت علوم و معارف عقلی و فلسفی در هر دوره و نزد هر قومی، منوط به وجود برخی شرایط تاریخی و اجتماعی است؛
-
به ندانم کاری عادت کردهایم؛ گفت وگو با رضا داوری اردکانی
گفت وگوی حامد زارع با دکتر رضا داوری اردکانی، رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران درباره بحران ایران و روزنامهنگاران
-
مسائلی بیمعنی بهنام طب اسلامی و فقه هستهای؛ گفتوگو با مصطفی محقق داماد
گفت وگوی حامد زارع با سید مصطفی محقق داماد رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران درباره استقلال دین از امورات تخصصی
-
زبان فارسی و وحدت ملی
اهمیت زبان فارسی و ارتباط آن با هویت ملی ما همچون هوایی که تنفس میکنیم مبرهن است.
-
ناصرالدینشاه و سفرنامهنویسی
«اَشکالی که در کتابها دیده بودم، جمیعا را زنده اینجا دیدم.» این اولین جملهای است که ناصرالدینشاه پس از دیدن باغ وحش پروس در دفتر خاطرات سفر خود به اروپا مینویسد.
-
مجتبی مینوی و شاهنامهپژوهی
همیشه نوشتن درباره کسانی همچون دهخدا، بهار،فروغی، قزوینی، همایی، فروزانفر، نفیسی و مینوی هم دشوار است هم شیرین.
-
دیپلماسی علمی بدون هراس امنیتی؛ گفتوگو با علی اکبر صالحی
گفت وگوی حامد زارع در روزنامه سازندگی با علی اکبر صالحی قائممقام فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران درباره دیپلماسی هسته ای.
-
محمدرضا حکیمی و مکتب تفکیک
درگذشت محمدرضا حکیمی یادآور مکتب تفکیک و کتاب الحیاه است.
-
علامه حسنزاده و معارف اسلامی
آیتالله حسنزاده آملی در 93 سالگی درگذشت
-
علی دهباشی و ایران فرهنگی
دکتر نصرالله پورجوادی در میانه دهه شصت خورشیدی مقالهای درخشان با نام «ایران مظلوم» نوشت و در آن با تبیین تهاجم هویتی به کشور، مفاد و محتوای کتاب «سیری در تاریخ زبان و لهجههای ترکی» را همچون مقدمه تجزیه کشور و حمله بیگانگان به ایران ارزیابی کرد.
-
شیعه شناسی محمدعلی امیرمعزی
جای تعجب ندارد اگر بسیاری از اهالی فضل و نظر در ایران با محمدعلی امیرمعزی آشنایی جدی نداشته باشند.
-
علی (ع) در تاریخ اندیشه شیعی
در تاریخ اندیشه شیعی همواره علیبن ابیطالب سرچشمه ایمان شیعه محسوب شده است.
-
دورهشناسی دوران داریوش شایگان
داریوش شایگان حریصترین روشنفکر ایرانی در کشف فلسفی و فراگیری علوم انسانی به شمار میرود.
-
عبدالحسین زرینکوب؛ از تخریب در «هویت» تا تجلیل در «فارابی»
بهمن 1397 در جشنواره فارابی از عبدالحسین زرینکوب یاد و از شخصیت علمی او تجلیل شد. تجلیلی که سالها به تعویق افتاده بود و وقتی ادا شده که زرینکوب در قید حیات نبود.
-
یوسف اباذری و مترسک نئولیبرالیسم
اگر یوسف اباذری در دهه هفتاد مترجم بود و ارغنون را در کارنامه خود داشت و در دهه هشتاد مدرس بود و جامعهشناسی تدریس میکرد، در دهه نود تبدیل به حکیم همهچیزدانی شده است که هر روز از دنده خاصی از رخت برمیخیزد و از دری تازه برون میآید و سخن جدیدی میگوید.
-
نگاهی به ترجمههای عزتالله فولادوند
عزت الله فولادوند؛ مترجم مفهوم آزادی
اگر کمیت و کیفیت آثار ترجمه شده اندیشه غربی در ده سال اخیر را نادیده بگیرم ، اکثریت ترجمههای فارسی از متون غربی با اهداف ایدئولوژیک و با سویههای مارکسیستی و نگرشهای اگزیستانسیالیستی انجام شده است.
-
حسین نصر و جمع میان اسلام و سلطنت
سید حسین نصر غیرسیاسی ترین و هم هنگام سیاسی ترین متفکر تاریخ ایران معاصر است. شاید این نکته را بتوان از خصائص خاص تاریخ ایرانی دانست که جمع اضداد در سیر آن به سادگی رصد شدنی است.
-
لئو اشتراوس و سه یار دبستانی ایرانی
پری اندرسون در یکی از آثار خود، از چهار اندیشمند قرن بیستم با عنوان «راستهای سرسخت» یاد کرده است.