مقدمه
کوتاه می نویسم، اینروزها مردم درگیر مسایل عدیده ای می باشند لذا حوصله ها کم و شاید خواندن متون طولانی حقیقتا خیلی هم در اولویت مردم نباشد. این یادداشت را طی یک مقدمه و نه کتاب بشرح ذیل تقدیم می کنم که نه نکته مهم ولی در یک راستا را شامل می شوند، حذف تیتر فصول در اصل و امتداد متن تاثیری نخواهد داشت.
کتاب اول: مقدمات در اعتبار علمی
شاید جالب باشد که بدانید چرا بنده تیتری با ان عنوان و ابتدای متنم را با ان جمله "اعتبار علمی" شروع کردم. پس از سی سال و اندی در دانشگاه بودن به این نتیجه رسیده ام که ابروی علمی کسب شده را با سهل انگاری یا در مقابل پول و ثروت، قدرت و شهرت نباید فروخت، مقدارش هم مهم نیست اصلا نباید فروخت. طی این سالها البته زیاد دیده ام افرادی را که خیلی راحت در عرض چند ثانیه انهم در جلسات نه چندان خیلی مهم چه برسد به جلسات حیاتی ناگهان نتایج چند سال تلاش و تحقیق خود را بر اساس فرمایشات ریاست جلسه کاملا تغیر و با معرفی یک ضریب جدید ! صد در صد در راستای دلخواه اقای ریس اصلاح نموده اند ! مثلا براساس مطالعات می بایستی می رفتیم تبریز حالا دقیقا بر عکس چند سال محاسبات و هزینه می رویم مشهد !
کتاب دوم: حکایات در اعتبار علمی
سالها پیش در دوران تحصیلم در امریکا در سالهای هشتاد میلادی، اشتباه نکنم در دانشگاه نوادا یک تیم تحقیقاتی را شناسایی کردند که درباره ابر رسانه ها عدد سازی می کرد و پولهای هنگفتی را هم از اکادمی علوم امریکا برای این تحقیقات جعلی می گرفت. انروزها این امر بسیار در خبر ها و رسانه های امریکایی سر و صدا کرد و سپس محققان زیادی را در همین رابطه در کلیه علوم شناسایی و بودجه های تحقیقاتی انها را نیز حذف کردند. در همان روزها استاد راهنمای چینی الاصل امریکایی من که به پدر ابداعات هم معروف بود، مرا صدا کرد و گفت بیا با هم یک گپی بزنیم ! بنده هم خدمت استاد رسیدم و زمانی بود که من در مرحله انجام ازمایشاتم روی اتصالات سازه ها و جمع اوری داده ها مشغول بودم. او گفت، نظرت درباره این رسوایی چیست ؟ عرض کردم خیلی بد است استاد. ایشان فرمودند اگر تو جای انها بودی و نتایجی که در حال ازمایش و برداشت بودی درست نمی امد و همین امر باعث می شد که حقوق ماهانه شما قطع شود انوقت چه می کردی؟ خدمت استاد عرض کردم قبل از امدنم به امریکا پدر مرحومم بمن فرمودند یادت باشد خداوند بما مؤکدا اجازه خلاف نداده است پس او به خوبی ضامن این حکم است! پس هر وقت شرایط سخت امد نگران نباش و مطمین باش ضمانت شده از طرف خالق و پروردگار عالم است. اینرا که گفتم، اهی کشید و فکر می کنم اشکی هم در چشمانش حلقه زد و گفت برو، تو نیاز به تذکر من نداری ولی از من هم این را به یادگار داشته باش، حیثیت و ابروی یک دانش پژوه فروختنی نیست، بسیار اتفاقات خوب و بد وابسته به نتایج توست! ایشان ادامه دادند، یادت باشد نتایج نا مربوط در یک تحقیق هم نتیجه ای خیلی با ارزش است، نشان می دهد که باید کار و روشهایمان را اصلاح کنیم، امشب راحت می خوابم، برو به کارت هایت برس ! هیچ زمان انروز را فراموش نکردم و در کل نوشتارهایم، تحقیقاتم و برخوردهایم تا به امروز همواره رعایت کردم که گاهی هم برای خیلی ها تند و گران بنظر امد. حقیقتا اعتباری که خداوند جل شانه به انسان می دهد، بگونه ای "تایید و تسدید" باری تعالی است و از نور تابان منتخبان خود است، چگونه می شود بسادگی انرا حراج کرد؟
کتاب سوم : کرونا و حراج اعتبار علمی
متاسفانه و بسیار متاسفانه نگاهی کوتاه به امر کرونا در کشورمان نشان می دهد که برخی از پزشکانی که تا قبل از کرونا خود تا حدودی "برند" بودند چه ساده خود را باختند و خراب کردند و ان اعتبار الهی را مفت فروختند ؟ هر روز داستان اشتباهی به مردم گفتند و از اعتبار علمی خود که گویی فقط برای چنین روزهایی برای کاسبی جمع کرده بودند ! چه داستان هایی ساخته و پرداختند و به خورد هم وطنان نگران و بی پناه خود دادند ! بر اساس تغیرات محیطی در کشور، یک روز گفتند ماسک نزنید، یک روز گفتند بزنید، یک روز گفتند قرنطینه متعلق به عهد بوق است یک روز گفتند چرا قرنطینه نمی کنید، یک روز گفتند جایزه و دیه می دهم و یک روز گفتند ویروس جدید انگلیسی را ماه ها است که خلع صلاح کرده ایم، یک روز گفتند فقط واکسن ایرانی، روز دیگر گفتند فقط باید از خارج خرید، یکی گفت برخی از نزدیکان حوزه مدیریتی برای واکسن خارجی دلالی می کنند، بعد خبر رسید که ان یکی شرکت واکسن سازی داخلی راه انداخت، تا مرگ و میر هم وطننان به ٥٠٠ نفر در روز رسید و هنوز دست بردار نبوده و نیستند. حتی برخی اینروزها شدیدا به دنبال موج جدید و یا ایجاد فضای لازم برای شروع امواج خروشان جدید و اگر نبود نوع جهش یافته ان جامایکایی یا داخلی فرقی نمی کند می گردند تا فقط سناریو هنوز ادامه داشته تا موج سواری خدای ناکرده به پایان نرسد !، برخی از این دلسوزان محترم نگران اردیبهشت و خرداد سال اینده ملت هم هستند, الله اکبر ! رعایت مردم و کاهش بیماری را بحساب خود و افزایش انرا به قاتل بودن مردم نسبت می دهند در حالی که طی یکسال گذشته بجز نظاره گر بودن و گزارش اتفاقات زمین بازی کرونا برای ان کاری دیگر انجام نداده اند و فقط اظهار نگرانی کرده اند همانطور که از پاییز و زمستان نگران بودند! مدیریت نگرانی را بسیار خوب پیاده کرده و انرا در راستای اعتبار علمی خود لحاظ می کنند ! نمکی بودند روی زخم های حریری مردم و محرز شد که مردانی از خطه زال و طوس نیستند و ریسی و اکبری برای این عرصه نمی باشند، اعتبارشان از جهت الهی نیست و احتمالا از سمت و سوی مقابل مدد می گیرند. انسان اگر کمی توجه داشته باشد به شفافیت می بیند که خداوند بلند مرتبه ضمانت خود را در سلب اعتماد و اعتبار از انان با زبان خودشان به چه زیبایی و حکمتی جاری فرمود ! الله اکبر
کتاب چهارم: دیدگاه الهی در اعتبار و عزت
چندی پیش کامنت های زیر خبر کنترل ویروس انگلیسی را در خبر یکی از سایت ها می خواندم، پناه بر خدا ! تُعِزُّ مَنْ تَشَاءُ وَتُذِلُّ مَنْ تَشَاءُ
کتاب پنجم: حفیقت اعتبار علمی
کجایند ان عده از پزشکان و دانشمندان لوژیست برند ما که خود را برای خرید واکسن خارجی می کشتند و اکنون با فرمایش مقام معظم رهبری همه به یکباره مخالف ان شدند ! اگر ان زمان حقیقتا بر اساس علم طبابت و تحقیق درست و خالص به خرید خارجی رسیده بودید خب دوباره پافشاری کنید، مطمینم ایشان گوش خواهند داد ! چرا نمی کنید ! نه موضوع چیز دیگری است شاید همان که مشاور محترم وزارت بهداشت فرمودند درست باشد، خرید !
کتاب ششم: ابهامات جدی در اعتبار علمی درمانها
عجیب است شش سوالی که در یادداشت های قبل خودم اینجا درباره واکسن مطرح کردم هنوز توسط فردی در داخل پاسخ داده نشده است که مهمترین اصل در زدن یا نزدن و نوع واکسن انتخابی می باشد ! ولی بحث سر انتخاب نمونه داخلی یا خارجی، شرکت امریکایی یا انگلیسی ان و ... زیاد است ! این مطلب همین اواخر توسط نیویورک تایمز در امریکا نیز مورد چالش قرار گرفته است ؟ اینجا
خیلی ها فکر می کنند چه سوالات ساده ای این معلم مهندسی و مدیریت بحران و حتی نه یک پزشک ! مطرح کرده و پاسخ انها را می دانند ولی متاسفانه حتی تولیدکنندگان واکسن هم پاسخ انها را درست نمی دانند و برای مردم هم بازگو نکرده اند ! شاید صلاح نیست چه در داخل و چه در خارج پاسخ انها را بدانیم ! چند روز پیش بصورت خیلی محدود در خبرهای جهانی اعلام شد که واکسن چینی ۹۰ درصدی فقط ۷۳ درصد و همین امروز بر اساس مطالعات بالینی برزیلی ها فقط ۵۰/۰۴ درصد کارایی را برای ان اعلام کردند ؟ بقیه واکسن ها هم همینطورند کمی بالاتر یا پاینتر ! دیروز هم در خبر های خارجی دیدم انهم در حد یک جمله فقط که افرادی که واکسن می زنند خود تبدیل به ناقل میشوند که عرض کرده بودم ! و مهمتر از همه گزارشاتی وجود دارد که بسیار قابل توجه است و ان حاکی از این است که بسیاری از کشور هایی که واکسیناسیون خود را شروع کرده اند با نسخه های جدید ویروس بعد از مدتی روبرو شده اند، از جمله امریکا با ویروس جهش یافته 20C-U، انگلستان با نوع VUI-202012/01، افریقای جنوبی با 501.V2 و نیجریه با نوع P681H و بسیاری دیگر در غالب همان ویروس جهش یافته انگلیسی که برخی معتقدند در اثر واکسیناسیون این جهش ها رخ داده است ! اینجا البته خیلی زود است تا نتیجه قطعی در این باره به اجماع برسند.
کتاب هفتم: مهندسی اعتبار سنجی اطبا در واکسیناسیون
بله بنده مهندسم ولی خطر و مدیریت ریسک و بحران هم درس می دهم که مبانی بسیار مشترکی با هم دارند. وقتی اطبای ما علاقه ای به باز کردن مطلب ندارند، ببخشید یا هم نمی دانند و بیشتر نگران برند واکسن و خرید ان هستند بنده باید وارد عمل شوم و جور انها را برای مردم کشورم، خودم و خانواده خودم و برادران و خواهران خودم بکشم. باشد تا حداقل توضیح علمی و انچه این واکسن ها هریک بتنهایی با ما خواهند کرد را قبل از زدن یا نزدن ان بدانیم! شاید هم ملاک دستورات مورد نظر مقام رهبری توجه به برخی از این سوالات حقیر و سوالات مشابه ان بوده باشد !
کتاب هشتم : دقت در حفظ اعتبار علمی
کرونا، با واکسن یا بدون ان، داخلی یا خارجی، خارجی به اسم داخلی یا داخلی به اسم خارجی ! البته امیدوارم بدون واکسن بلاخره با لطف پروردگار قادر مثل بقیه بیماری ها روزی کنترل خواهد شد، ولیکن امیدوارم این درسی برای همه اهل علم در صدر انها برای خود بی بضاعتم باشد که عنان سالها رنج تحقیق و تفحص، تدریس و کسب معرفت را می بایستی همانند هدیه ای خاص از سوی خالق احد از دل و جان تا گور مراقبت نمایم و این نعمت خدا داد را فقط برای رفاه خلق او خرج کنیم، بخصوص در رابطه با جان مردم. شایسته نیست بعنوان یک طبیب، مهندس یا محقق انقدر تابع شرایط محیطی باشیم که جریان باد مسیر ابروی علمی ما را تعین کند! با مردم خود رو راست باشیم و راست بگویم اگر هم فکر میکنیم نمیتوانیم بگوییم اصلا هیچ نگوییم حداقل برادران و خواهران هم وطن را گمراه نکنیم، فرمایش "پرفسور هنری لیو" یادمان باشد، بسیار اتفاقات خوب و بد وابسته به نتایج شماست !
یادمان باشد، ممکن است بعد از این دوران بسیار ثروتمند و معروف شویم و حتی بیشتر مورد توجه و رجوع باشیم ولی اعتبار علمی از دست رفته خود را و حراج اعتبار خودمان را در برابر اعتماد و باور مردم و نگاه درد اور انها را در صورتمان هیچ زمان با هیچ ثروتی نمی توانیم جایگزین و پوشش بدهیم.
کتاب نهم: جایگاه اعتبار علمی برخی
همکار دانشمندی دارم که بسیار در طول همکاری سی ساله ام از ایشان یاد گرفته ام، در این مورد مثالی حکیمانه فرمودند، مضمون فرمایش ایشان: ایا ندیده ای پرندگانی که در گِل، خود را می غلطانند و گِل به سر و روی خود می ریزند ! خود مقصرند، در جایگاه خود در اسمان، هیچ کس اینکار را با انها نمی توانست بکند یعنی خاک بر سرشان بریزد!
و السلام علی من اتبع الهدی
* استاد نمونه کشور در مهندسی سازه، زلزله و مدیریت بحران و بنیانگذار مقاوم سازی و مدیریت بحران کشور

اعتبار علمی هیچ وقت جایگزین نمی شود. متاسفم که این مرقومه را می نویسم ولیکن شاید برای ایندگان حتی یک نفر در اینده مفید افتد انوقت حتما اجری برای من بابت ان خواهند داد، ان شا الله !
کد خبر 1476763
نظر شما