شاید بیش از پانزده سال پیش بود که برای اولین بار بصورت مکتوب به انها اشاره کردم. در اینجا با یکی از پاراگرافهای نهایی یادداشت سال ٩٥ خودم به انها اشاره مجدد می کنم " در خاتمه ضمن تکرار مکرر دو موضوع که در یادداشت های حقیر بارها تکرار کرده ام و دیده میشود بدلیل بی دقتی در گسترش بی رویه اموزش عالی، نظام علمی/فنی کشور کاملا مختل شده است و از سوی دیگر نظام مدیریتی و برنامه ریزی برای اینده ایمن و پایدار (مدیریت بحران های طبیعی و انسان ساز) به تاسی از این امر در هر بخشی بسیار ضعیف و متزلزل است! که توجه فوری مسئولین محترم کشور را می طلبد."
هر روز که خبری در خصوص مشکلات فنی و مهندسی در کشور می خوانم مثل خروج متروی تازه افتتاح شده تبریز از ریل امروز صبح یا اتش سوزی فلان پالایشگاه و ... یا هر گونه خبری در خصوص ضعف های مدیریتی در امر بلایا مثل مدیریت کرونا یا الودگی هوا و غیره می بینم یاد یادداشت های قدیمی خودم می افتم و اه جدی مثل همین الان که کشیدم می کشم ! مگر ابتدایی ترین امر در مترو پایداری ان روی ریل نیست ؟ خدا را شکر که همه تذکرات مکرر حقیر مکتوب هستند و گرنه انقدر ادم های وقیح پیدا می شد که بگویند، ما خبر نداشتیم ! عجب ! چرا دانشگاهیان قصور و مسایلی به این مهمی را مطرح نکرده بودند !
بسط موضوع را حقیقتا بیش از این لازم نمی بینم، می توان در صورت علاقه به یادداشت حقیر در گوگل و چه چیزی یک کشور را نابود می کند رجوع کرد. ولی لازم می دانم یک بار دیگر تا نفس هست این مطلب را تکرار کنم : دفاتر فنی وزارتخانه ها و دستگاه های دولتی، بانکها، شرکت های دولتی، صنایع، دانشگاه ها، بیمارستانها و ... بخصوص در بخش دولتی نا کار امد هستند که ١٠٠ ٪ تابع مشاوران و پیمانکاران می باشند بدلایل مشخص!
بنده بارها بدلیل مخاطب قرار گرفتن برای پاسخ به سوالات فنی و مهندسی انها و مشاوران و پیمانکاران، خود شاهد فجایع فنی و مهندسی در حد ابتدایی ترین مبانی از دور و نزدیک هستم که علی رغم راهنمایی های لازم باز بدلایل مشخص اجرا نمی شوند. مشکلات فنی/مهندسی بعد از چند مدت و در حالت سرویس خود را نشان می دهد و صرف پایداری فعلی انها کفایت نمی کند.
از سوی دیگر هم همه شاهد اتفاقات رخ داده در حوزه مدیریت سوانح طبیعی و انسان ساز مثل بحران کرونا با انواع حرف ها و حدیث ها هستیم. امیدوارم روزی برسد که فکر اساسی در این دو حوزه داشته باشیم، اگر ١٥ سال پیش فردی این موضوع را بدرستی مطرح کرده است که هر روز شاهد مواردی از انها هستیم، پس امروز شرایط حادتر است.
ان شا الله در زمان مناسب شاید هم به نمونه هایی اشاره کردم ولیکن بعنوان یک معلم دانشگاه درخواست می کنم این دو بحث حقیقتا جدی گرفته شود. بحران زلزله محتمل تهران که شامل هر دو بند فوق می شود از ما نباید خیلی دور باشد !
* استاد نمونه کشور در مهندسی سازه، زلزله و مدیریت بحران و بنیانگذار مقاوم سازی و مدیریت بحران کشور

سالهاست درباره این دو موضوع از نگاه خودم البته در وادی تخصصی ام نوشته و در سمینارهایم بارها متذکر انها شده ام.
کد خبر 1473377
نظر شما