هفته نامه سروش نوشت:

طی سال‌های گذشته، حداقل دوبار، فیلمنامه کاملی برای ترسیم زندگی و شخصیت و افکار شهید مطهری در قالب سریال، به نگارش درآمده اما هیچ کدام به مرحله اجرا نرسیده‌اند. علت عدم تولید آثار نمایشی را با سیدعباس فاطمی، مدیر کل طرح و برنامه و نظارت سیما توضیح داده است.

درباره شهید مطهری در برنامه‌های غیر نمایشی متعدد تلویزیون و رادیو کارهای زیادی انجام شده است، اما در حوزه‌های نمایشی که تأثیرگذاری آن‌ها هم دو چندان است برای شهید مطهری اقدامی صورت نگرفته است، چرا؟
در این خصوص رسانه ملی کارهای متعددی را شروع کرده است. برخی در مرحله پژوهش مانده و برخی به فیلم‌نامه هم رسیده است، ولی به دلیل جانگاه و منزلت استاد شهید و عرصه‌های فراوان حضور ایشان در حوزه و دانشگاه و مباحث متنوع ایشان در زمینه مسائل اجتماعی و تربیتی،‌ فلسفه، تاریخ و تمدن و بسیاری از موضوعات مهم مرتبط با امروز به ویژه مسائل مربوط به اسلام و ایران و باستان گرایی و... تاکنون نویسندگانی که تلاش جدی داشته‌اند نتوانسته‌اند حق استاد را ادا کنند. این یک اصل جدی در رسانه ملی است که یا نباید به شخصیت افرادی مثل استاد بپردازد و یا اگر قرار است وارد تولیدات نمایشی در این زمینه شود، باید حرف،‌کامل و تام زده شود.

مگر چندبار ممکن است رسانه بتواند به موضوع شهید مطهری بپردازد. لذا برای جلوگیری از کارهای ضعیف و آماده شدن برای پراخت درست و حسابی به اندیشه‌ها و آرا و شخصیت استاد، معاونت سیما با احتیاط عمل کرده است؛‌ولی هرگز اولویت کار برای استاد شهید را از نظر دور نداشته است.

فیلم‌نامه‌ای در این خصوص توسط حجت‌الاسلام بهمن‌پور نگارش یافت ولی در مرحله فیلم‌نامه ماند؛‌البته خبر خوبی که می توان الان ارائه کرد این است که مرکز سیما فیلم مشغول تهیه سریالی فاخر بر اساس زدندگی و با تمرکز بر اندیشه‌های استاد است. کاری که متفاوت از کارهای دیگر است و الان توسط یک گروه محقق زیرنظر دکتر یعقوب توکلی نگارش آن آغاز شده است. ان‌شاءالله قرار است نتایخ تحقیق زیرنظر یکی از کارگردانان برجسته که به احتمال زیاد آقای سیروس مقدم هستند، تبدیل به فیلم‌نامه و سپس سریال شود. البته با آقای سیروس مقدم صحبت‌های اولیه شده و ایشان از این کار استقبال کرده‌اند؛ ولی هنوز هیچ قطعی نیست.

حتی مرکز هنرهای نمایش رادیو هم که در یک دوره‌ای زندگی بزرگان را به صورت نمایش رادیویی درمی‌آورد؛ برای این کار همت نکرد، چرا؟
شاید دلایل آن‌ها نیز بی‌ارتباط با موانع سیما در پرداختن به زندگی و اندیشه‌های استاد نباشد. وسعت دامنه تفکر و آرای استاد چیزی نیست که بتوان به سادگی کارهای دیگر به آن نزدیک شد. زمانی که متن مناسب تهیه شود می‌توان امیدوار بود که نه تنها در حوزه نمایش سیما بلکه در رادیو و رسانه‌های مکتوب نیز مورد استفاده قرار گیرد.

کارهایی که تاکنون برای ایشان انجام شده را چطور ارزیابی می‌کنید؟
معرفی شخصیت‌ استاد در قالب برنامه‌های ترکیبی، معرفی اندیشه‌‌های استاد در قالب مسابقه « از تو می‌پرسند»، برگزاری همایش بزرگ «حکمت مطهر» با حضور اندیشمندان داخلی و خارجی بسیاری دیگر از برنامه‌ها در سطح خوب و خیلی خوب برگزار شده است. اما رسانه هرگز نباید به این مقدار کار رضایت دهد. باید باب‌های جدیدی گشوده شود. برخی از کارهای ساده استاد مثل «داستان راستان» باید در قالب نمایش‌های واقعی و انیمیشن برای کودکان و نوجوانان و حتی بزرگسالان به نمایش درآید. نباید هیچ‌ گوشه‌ای از زوایای نورانی زندگی سیاسی، علمی و معنوی و اخلاقی استاد از دیدگان مردم پنهان بماند.

چه موانعی وجود دارد که باعث می‌وشد کار جدی و خوبی در این رابطه ساخته نشود؟
شاید مانع جدی خود ما باشیم. مانع جدی عدم دور خیز لازم و قبول خطر برای ورود به موضوع است. اگر چه ساخت اثر در مورد شخصیتی مثل استاد با شاگردان برجسته و ارزشمند و فرزندان فاضل و... که همه در جایگاه تصمیم‌گیری و نظر دهی در خصوص استاد هستند و کمی مشکل است پرداختن عالمانه و بر اساس پژوهش‌های جامع و دقیق جای اما و اگرها را می‌گیرد و قطعاً از یک کار عالمانه کمتر کسی می‌تواند خرده بگیرد.

آیا در زندگی افرادی مثل استاد مطهری موقعیت‌های دراماتیک زیادی وجود دارد که باعث جذابیت شود؟
زندگی استاد مطهری نزدیک به 62 سال از پرجاذبه‌ترین و پرحادثه‌ترین سا‌ل‌های اخیر را در برمی‌گیرد. ایشان دوره رضاخانی و سخت‌گیری‌ها و فشارهای وسیع به روحانیت و کشف حجاب و خلع لباس روحانیت و بستن مدارس علمیه را دیده‌اند. مرحوم مدرس را درک کرده‌اند. بعد با وجود سختی های فراوان، مشهد را به عشق حضور در حوزه علمیه قم ترک گفته و با وجود سختی‌های زایدالوصفی که در قم وجود داشت، بدون حجره و مکان مناسب و بدون تشویق و پاداش و امکانات اولیه با پایمردی تمام دروس حوزه را پشت‌سر گذاشتند.

تمام لحظات کودکی و نوجوانی استاد دراماتیک است. دوره جوانی ایشان و بحث و درس ایشان در قم، آوردن آیت‌الله بروجردی از بروجرد به قم و گرفتن درس خصوصی فلسفه و اخلاق با امام و بسیاری از رخدادهای متعدد که در زندگی ایشان به اندازه زندگی چند طلبه و عالم و دانشگاهی سخت‌کوش و فعال رخ داده است؛‌همه بار در اماتیک دارد.

چیزی که مهم است پرداختن به تولد و رشد و نمو و خانواده و امور شخصی استاد نیست؛ بلکه باید توجه اصلی به آرا و اندیشه‌‌های استاد باشد.

57301 

کد خبر 148075

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین