صدام گفته بود نیم‌ساعت دیگر کمر ایران شکسته می‌شود/ روایتی شنیده نشده از اولین عملیات نیروی هوایی ارتش

اعتمادآنلاین نوشت: صدام دقایقی پس از حرکت جنگنده‌هایش گفته بود: "تا نیم ساعت دیگر کمر ایران خواهد شکست!" اما دیکتاتور بغداد هرگز تصور را نمی‌کرد که تنها چند ساعت بعد، از سوی نیروی هوایی ایران پاسخی قاطع دریافت کند.

برخلاف تصور رایج در میان مردم که گمان می‌رود عملیات کمان۹۹ در روز یکم مهرماه ۱۳۵۹ اولین واکنش نیروی هوایی ایران به تجاوزگری عراق بود، این عملیات انتقام بود که تنها چند ساعت پس از حمله دشمن به سرعت طرح ریزی و اجرا شد تا بعثی‌ها را در بهت و وحشت فرو ببرد.

سرلشکر شهید خلبان علیرضا یاسینی که به همراه شهید ستاری در سانحه هوایی ۱۵ دی ماه ۱۳۷۳ به شهادت رسید، یکی از خلبان های حاضر در عملیات انتقام بود.

عقربه‌های ساعت که به ساعت ۲ بعد از ظهر روز سی و یکم شهریورماه ۱۳۵۹ نزدیک می‌شد، پایگاه ششم شکاری بوشهر لحظات آرامی را سپری می کرد. ناگهان صدای چند انفجار از چند نقطه شنیده شد و همه سراسیمه به این طرف و آن طرف می‌دویدند.

امیرخلبان مسعود اقدام که از شاهدان واقعه است می‌گوید: آن روز کسی نمی دانست چه خبر شده است. نتوانستم طاقت بیاورم و خودم را به گردان پروازی رساندم. شهیدان یاسینی و دژ پسند را دیدم که همراه چند خلبان دیگر کف یک اتاق نشسته‌اند و نقشه عملیات را بررسی می‌کنند. یاسینی به من گفت عراقی‌ها ناجوانمردانه به ما حمله کرده‌اند و حالا می‌خواهیم جواب شان را بدهیم."

عراق حمله خود را از ظهر همان روز (۳۱ شهریورماه) با ده ها فروند هواپیما به ۱۰ فرودوگاه و پایگاه هوایی کشورمان انجام داده بود.

آن طور که وفیق سامرایی از افسران ارشد اطلاعاتی ارتش بعث در کتاب ویرانی دروازه شرقی می‌نویسند، صدام دقایقی پس از حرکت جنگنده‌هایش گفته بود: "تا نیم ساعت دیگر کمر ایران خواهد شکست!" اما دیکتاتور بغداد هرگز تصور را نمی‌کرد که تنها چند ساعت بعد، از سوی نیروی هوایی ایران پاسخی قاطع دریافت کند.

سرتیپ آذرفرمانده دسته پرواز، سرلشکر خلبان شهید داوود اکرادی (کابین عقب)، شهید دژپسند، سرلشکر خلبان شهید حسین خلعتبری (کابین عقب)، شهید سرلشکر یاسینی، سرتیپ خلبان مسعود اقدام (کابین عقب)، خلبان فعلی‌زاده و خلبان شهید حسن طالب‌مهر (کابین عقب) نفراتی بودند که باید با چهار فروند جنگنده در قالب گروه البرز به اهداف نظامی دشمن حمله می‌کردند. عملیات انتقام با دو گروه صورت گرفت که گروه دوم باید از پایگاه سوم شکاری همدان وارد عمل می‌شدند. اما خلبان‌های پایگاه بوشهر که شهید یاسینی نیز از جمله آنها بود، به عنوان اولین گروه حمله را آغاز کرد.

امیر اقدامی که در روز عملیات به عنوان کابین عقب شهید یاسینی شرکت کرده بود، می‌گوید: "به طرف پایگاه شعیبیه می‌تاختیم که پایگاه فاو و ام القصر عراق نیز جلو چشمان‌مان خودنمایی کرد. هیچ پدافندی کار نمی‌کرد. شهید یاسینی با تعجب گفت: آقا مسعود مثل اینکه عراقی‌ها خواب اند! در پاسخ گفتم: نه آقا رضا! خواب نیستند، خیال شان آسوده است. زیرا فکرش را نمی‌کردند ما بتوانیم با این سرعت به حمله آنها پاسخ بدهیم".

عملیات انتقام در عصر روز ۳۱ شهریورماه ۱۳۵۹ با انهدام اهداف نظامی در داخل خاک عراق با موفقیت انجام شد. بعثی‌ها که به تقلید از حمله هوایی غافلگیر کننده صهیونیست‌ها در جریان جنگ شش روزه (۱۹۶۷) قصد نابودی نیروی هوایی ایران را داشتند، تنها ساعتی بعد چنان سیلی محکمی دریافت کردند که رویای شیرین شان را به کابوسی ترسناک مبدل ساخت.

آنها جنگ را ناجوانمردانه آغاز کردند، اما پایمردی، تعهد و شجاعت خلبانانی چون علیرضا یاسینی به دشمن فهماند که اگر شروع کننده باشند، هرگز پایان دهنده جنگ نخواهند بود.

علیرضا یاسینی از یاران شهید منصور ستاری ۱۵ دی ماه ۱۳۷۳ همراه با جمع دیگری از فرماندهان بلندپایه نیروی هوایی ارتش، به درجه رفیع شهادت نائل آمد.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1498740

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 1 =