تخریب توافق ایران و چین با چه هدفی؛آیا واقعا ترکمنچای است؟

یک دیپلمات پیشکسوت به خبرآنلاین گفت:باید در نظر بگیریم که اظهارات امام(ره) درباره چین و شوروی، در چه زمانی و خطاب به چه کسانی بوده است. نباید با طرح این مسائل در مردم نگرانی و اضطراب ایجاد کنیم که قراداد ۲۵ ساله با چین تحمیل ترکمنچای دیگری به ایران است. شرایط قرارداد ترکمنچای و گلستان که با دوره کنونی مقایسه می شود بسیار متفاوت است.

ابوالفضل خدایی: سند همکاری های جامع ایران و چین که اخیرا در تهران به امضای وزیران خارجه دو کشور رسید در سطح جهانی بازتاب گسترده ای پیدا کرده است. انفعال آمریکا و اروپایی ها در عمل به تعهدات برجامی خود سبب شد تا ایران برای تأمین نیازهای خود اقدام دیگری را در دستور کار داشته باشد و با ارتقای روابطش با چین آن را وارد مرحله استراتژیک کند. ناظران و کارشناسان بین المللی معتقدند که سند نتایج ژئوپلتیکی و سیاسی را برای منطقه خواهد داشت و موجب تضعیف هژمون ایالات متحده آمریکا نیز خواهد شد. برای بررسی ابعاد این سند با محسن پاک آیین سفیر سابق ایران در باکو گفتگو کرده ایم که در ادامه مشروح آن را می خوانید:

از نظر شما نکات قابل توجه در خصوص سند همکاری های جامع ایران و چین چیست؟

باید در نظر داشت اسنادی که بین کشورها به امضا می رسد دو نوع است: تفاهمنامه و یا قرارداد. در تفاهمنامه معمولا به کلیات اشاره می شود و طی آن حوزه های همکاری در زمینه های گوناگون برای مدتی تعیین خواهد شد. تفاهمنامه در واقع نشان دهنده اراده دو کشور برای انجام همکاری ها است و اهمیت آن موجب می شود تا به یک سند راهبردی تبدیل شود.

نوع دیگر و یا دوم مربوط به قرارداد می شود که در آن طرفین وارد جزئیات می شوند و در خصوص سرمایه گذاری، اجرای پروژه، نحوه تقسیم سود و غیره به طور مشخص تعیین خواهد شد و پس از نهایی شدن به مجلس می رود و پس از بررسی نمایندگان به شورای نگهبان می رود و پس از اینکه در هر دو کشور تبدیل به قانون شد در نهایت وارد فاز اجرایی می شود و مورد مخفی در آن وجود ندارد.

هدف از تخریب توافق ایران و چین چیست؛آیا واقعا گلستان و ترکمنچای است؟

 سند جامع همکاری های ۲۵ ساله ایران و چین در واقع یک سند چشم انداز و یک نقشه راه است که در آن حوزه های مختلفی برای همکاری تعریف شده است. در حوزه های نفت، انرژی، گردشگری، ترانزیت، تجارت، راه آهن و غیره دو کشور همکاری هایی را نیز خواهند داشت اما در خصوص جزئیات آن چیزی ارائه نشده است. اهمیت این سند این است که رهبران دو کشور پشتیبان آن هستند و دولت ها در آینده باید این سند را طبق اراده ای که پشت آن بوده است وارد فاز اجرایی کنند. حال که این سند به امضای طرف های ایران و چین رسیده در مرحله بعدی وزیران خارجه دو کشور باید با گفتگو این سند را اجرا کنند که طی آن پروژه ها تعریف شده و قراردادها نیز بسته شوند. در حال حاضر مورد محرمانه ای در این سند وجود ندارد که جزئیات آن مشخص شود. هنگامی که جزئیات همکاری های مشخص شد به طور طبیعی در مجلس شورای اسلامی مورد بررسی و تصویب قرار خواهد گرفت. پس از آن نیز به دولت برای اجرایی شدن ابلاغ می شود.

دلیل نگرانی غرب از این سند چیست؟

آنها احساس می کنند که منافع درازمدتشان درخلیج فارس به خطر افتاده است و بر اساس اشتباهات محاسباتی و خطاهایی که انجام داده اند چین در حال جایگزین شدن است. جایی که شرکت های غربی می توانستند همکاری کنند در حال حاضر چینی ها به آن ورود پیدا کرده اند.اما موضوع دیگری نیز وجود دارد که آن نگرانی ها در داخل کشور است.برخی تصور می کنند تقویت روابط ایران با شرق چون روسیه و چین بدان معناست که ایران دیگر نمی تواند با کشورهای غربی در آینده رابطه خوبی پیدا کند. در واقع چنین نیست. اینکه ایران کشورهای غربی را تا به حال به بازی نگرفته است بدلیل رفتارهای خصومت آمیز آنان است. موضوعی که حتی قبل از انقلاب نیز وجود داشته و تا به امروز نیز ادامه داشته و در رأس آنها نیز ایالات متحده آمریکا قرار دارد. در آن سو نیز کشورهای اروپایی وجود دارند که منافع خود را به آمریکا گره زده اند. کشورهای غربی در صورت رفع خصومت می توانند با ایران رابطه داشته باشند و حتی سند همکاری امضا کنند. بنابراین ایران نباید منافع خود با شرق را به منافع کشورهای غربی گره بزند. بر اساس شعار نه شرقی نه غربی، ایران با همه کشورهای جهان در چارچوب احترام، اعتماد و منافع متقابل می تواند همکاری داشته باشد. به طور طبیعی با کشورهایی که علیه ایران رویکردی خصمانه دارند طبیعی است که همکاری صورت نمی گیرد. برای ایران مهم نیست که این کشور در شرق قرار دارد یا غرب. اگر روزی شرقی ها هم علیه ایران خصومت کردند تهران با آنها همکاری نخواهد داشت. به طورکلی می توان توافق ایران و چین یکی از مسائل مهم و راهبردی وزارت امور خارجه بوده که مورد حمایت رهبر معظم انقلاب و سران قوا بوده که انشاله در آینده شاهد نتایج مثبت آن باشیم.

علاوه بر نگرانی های غرب شاهد وضعیتی دوقطبی در داخل کشور نیز هستیم...

قراردادها و تفاهم نامه های ایران با دیگر کشورها نباید باعث ایجاد دوقطبی درکشور شود. وقتی مساله مهمی که ارتباط مستقیم با منافع ملی دارد به موضوعی دو قطبی تبدیل شود،خودبخود یک قطب به عنوان یک مخالف این قرارداد را در راستای منافع ملی نمی داند و همچنین قطب دیگر منافع آن را بزرگنمایی و برجسته می کند. اگر موضوع دوقطبی نباشد تمام گرایشات و جناح ها با نگاه به نقاط مثبت و منفی این قرارداد آن را مورد بررسی قرار می دهند و در واقع انتظاری واقعی نسبت به آن دارند. به همین دلیل مطلق گرایی را در خصوص این قرارداد شاهد نخواهیم بود. ضمن اینکه در روابط کشورها با هم نیز ما نباید دچار مطلق گرایی شویم؛ به هر حال قرارداد برد ـ برد است و طبق آن دو طرف باید از آن سود ببرند و به نوعی داد و ستد محسوب می شود.

معتقدم که همه ناظران، تحلیلگران و مسئولان کشور باید به این قرارداد به صورت ملی نگاه کنند و از نگاه های جناحی پرهیز کنند تا دوقطبی ایجاد نشود.می توان این سند را مورد نقد و بررسی هم قرار داد به شرطی که در راستای منافع ملی باشد.

یکی از دلایلی که این سند ارزش ملی دارد این است که رهبر معظم انقلاب نیز حامی آن است. همانطورکه می دانیم آقای علی لاریجانی نیز مسئول پیگیری آن بوده است. بنابراین می توان دریافت که این سند تنها خواسته دولت و یک قوه نیست بلکه کلیت نظام از آن حمایت می کند و همگی به آن اهتمام دارند که این اقدام بزرگ باید به چینی ها انجام شود. از طرفی چینی ها نیز به خوبی به زوایای امر آگاه هستند. هیچ دولتی در هفته ها و ماه های پایانی دولتی با آن قرارداد امضا نمی کند اما چین به خوبی می داند که عزم و اراده معقولانه ای در این نظام وجود دارد که در صورت تغییر دولت ها نیز صدمه ای به آن وارد نمی شود.

با بررسی این نگاه در می یابیم که این سند مساله ای کاملا ملی بوده و از همین رو تمامی جناح های مختلف باید با رویکردی حمایتی آن را مورد نقد و بررسی قرار دهند. طرح مسائلی که در مردم ایجاد نگرانی کرده و باعث تشویش اذهان عمومی می شود جایز نیست. عصبانیت آمریکا، اروپا، رژیم صهیونیستی و برخی رژیم های مرتجع عرب باید به ما یادآوری کند که سند جامع همکاری های ایران و چین سندی خوبی است. اگر این سند علیه منافع ایران بود آنها به هیچ وجه عصبانی نمی شدند.

شاهد هستیم که برخی می گویند چین هم در برهه ای از تحریم ها علیه ایران حمایت کرده و در کنار ایران نبوده است. یا حرف هایی از حضرت امام (ره) نقل می کنند که فرموده بودند چین و شوروی هم دشمن ایران هستند. نظر شما چیست؟

کشورها در روابط خارجی خود رویه ها را تغییر می دهند، از همین رو ممکن است در مقطعی دو کشور با یکدیگر دوست نباشند. اما در ادامه تحولاتی رخ می دهد که منجر به دوستانه شدن روابط می شود. ایران و عراق در برهه ای با هم جنگ داشتند اما در حاضر بهترین دوست و متحد هستند. چین و شوروی نیز در زمان جنگ سرد ۵۰ سال برای عادی سازی روابط مذاکره کردند و در مقابل هم قرار داشتند. اما امروزه دو دوست هستند و با یکدیگر همکاری می کنند. بنابراین تغییر رویه کشورها طبق منافع رویه ای مرسوم است. ایران بارها به اروپایی ها نیز اعلام کرده که در صورت کنار گذاشتن خصومت ها می توانند با ایران سند امضا کنند. باید در نظر داشته باشیم که چین در شورای امنیت به لحاظ سیاسی حامی ایران بوده است. در دوران ترامپ شاهد بودیم این کشور قطعنامه های آمریکا را وتو کرد. چین تنها کشوری به شمار می آید که به طور رسمی از ایران نفت خریداری می کند. در این بین کشورهای دیگری نیز وجود دارند که از ایران نفت می خرند اما اعلام رسمی نمی کنند. حتی به ایران نیز اعلام می کنند که خرید نفت را اعلام نکنند تا فشارهای آمریکا علیه آنان ایجاد نشود. بنابراین باید به نقش مهم چین توجه داشت که درصدد توسعه روابط با کشورهای غرب آسیا است.

پکن گسترش روابط با ایران، افغانستان، پاکستان را در دستور کار خود قرار داده و به دنبال احیای جاده ابریشم نیز هست.در این راستا پکن اعلام کرده که ایران برایش به عنوان یک کشور باثبات از اهمیت بالایی برخوردار است و همینطور یکی از کشورهای مهم و محوری پروژه «یک کمربند یک جاده» است. بنابراین ضروری است که چین را با توجه به شرایط امروزی مدنظر داشته باشیم.

وقتی حضرت امام (ره) در برهه ای اعلام کردند که چین و شوروی دشمن ایران هستند باید زمانش را در نظر بگیریم و بررسی کنیم که در چه دوره ای آن را بیان کرده اند. در مقطعی در اوایل انقلاب که عده ای از گروه های ایرانی که متمایل به مائوئیسم بودند و عده ای که به دنبال مارکسیسم بودند، در دانشگاه با جوانان انقلابی مسلمان بحث می کردند و این عقاید و افکار را ترویج می دادند و معتقد بودند راه اداره کشور از طریق توجه به این افکار و عقاید می گذرد. امام در آن دوره به دانشجویان فرمودند که چین و شوروی هر دو دشمن ما هستند؛ البته این بدان معنا نیست که چین و شوروی به دنبال دو کشور و حکومت دشمن ایران هستند، بلکه این دو ایدئولوژی مائوئیسم و مارکسیسم بودند که به عنوان دشمن ایران خطاب می شدند و حضرت امام بر آن تاکید داشتند.امروزه نیز شاهد هستیم که مائوئیسم از چین فاصله گرفته و مارکسیسم در روسیه وجود ندارد. شوروی امروزه به روسیه ای تبدیل شده که ۱۵ الی ۱۶ کشور از آن جدا شده اند و نگاه به اقتصاد آزاد دارند. امروزه چین در یک اقتصاد آزاد بزرگترین صادرکننده کالا به آمریکا است که دومین واردکننده کالا از آمریکا نیز محسوب می شود. همه این توضیحات عنوان شد تا بر اهمیت شأن و نزول اظهارات تاکید کنم. همانطور که اشاره کردم باید بررسی کنیم و ببینیم صحبت های مطرح شده در چه زمانی و خطاب به چه کسانی بوده است. نباید با طرح این مسائل در مردم نگرانی و اضطراب ایجاد کنیم که قراداد ۲۵ ساله با چین تحمیل ترکمنچای دیگری به ایران است. شرایط قرارداد ترکمنچای و گلستان که با دوره کنونی مقایسه می شود بسیار متفاوت است. در آن برهه شاهانی بر کشور حکفرمایی می کردند که خیلی راحت کشور را می فروختند. در همین راستا در دوره قاجار شاهد جدا شدن بخش های مهمی از ایران بودیم. در زمان پهلوی ما شاهد بخشیده شدن بحرین به اعراب بودیم که واقعیت هایی هستند که در آن دوره وجود داشتند.

امروز در نظام جمهوری اسلامی ایران مردم بر امور نظارت دقیق دارند و با رأی خود افراد مورد نظر را انتخاب می کنند. در رأس این نظام نیز ولی فقیه وجود دارد که به همراه فقها بر امور نظارت می کنند. ایران ۸ سال در جنگ تحمیلی جنگید و خون ها داد تا یک وجب از خاکش جدا نشود. از همین رو طرح مسائلی چون ترکمنچای و گلستان به هیچ وجه جایز نیست. زمانی که سفیر بودم همواره در جلساتی با حضور حضرت امام برگزار می شد ایشان همواره تاکید داشتند که با کشورهای که احترام متقابل را در نظر می گیرند ایران باید روابط دوستانه داشته باشد. تعداد اندکی از جناح ها در آن جلسات اظهار داشتند که ما باید فقط با ملت ها کار کنیم که حضرت امام با صراحت تمام اظهار داشتند که این حرف غلطی است و باید هم با ملت ها و هم دولت ها همکاری داشته باشیم. ایده بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران بر همین مبنا بود به طوری که رهبر معظم انقلاب نیز همواره بر روابط با کشورها بر پایه احترام متقابل تاکید دارند. به جز رژیم صهیونیستی که ایران آن را به رسمیت نمی شناسد و آمریکا که همواره با ملت ایران دشمنی و خصومت داشته است.

دلیل اجرایی شدن این سند در زمان فعلی چه بود و اگر خوب است چرا زودتر شکل نگرفت؟

امضای سند همکاری جامع ایران با چین باید زودتر از اینها انجام می شد. در برهه ای که ایران با کشورهای اروپایی و ۱+۵ به تفاهم رسید و فضای بازی ایجاد شد باید نگاه به شرق را تقویت می کردیم. باید به جای اینکه با کشورهایی که در زمان تحریم علیه ایران اقدام کرده بودند تهران قرارداد ببندد باید با کشورهایی چون چین قرارداد می بستیم. تا در زمانی که اگر ترامپ از برجام خارج شد و یا صدمه ای به آن خورد این کشورها کار خود در ایران را ادامه دهند. متاسفانه در آن مقطع ایران بار دیگر به سراغ توتال، ایرباس، بوئینگ، بنز و غیره رفت. یا به سراغ ژاپن و کره ای رفتیم که سیاستشان تابعی از خود غرب است. متاسفانه چین در این زمینه فراموش شد. یکی از مقامات به یاد دارم که اعلام کرد اگر قرارداد با توتال انجام نشد با چین می بندیم. در واقع این حرکت چینی ها را از ما رنجاند. بنابراین در آن زمان ضروری بود که ایران شرکای واقعی خود را به صورت درست انتخاب کند. اگر ایران همکاری های خود را با چین مانند همین سند ۲۵ ساله انجام می داد، چه بسا پس از خروج ترامپ از برجام، چین در کشور باقی می ماند و پروژه ها را در حوزه های مختلف نفتی، گازی و زیرساختی ادامه می داد. همکاری های می توانست با کشورهایی چون روسیه و یا مالزی ادامه پیدا کند. اگرچه ممکن است سطح تکنولوژی کشوری چون مالزی با کشورهای اروپایی یکسان نباشد اما این کشور وفادار است و با سرنوشت کشورهای دیگر بازی نمی کند. ایران تقریبا دو سال با شرکت هایی چون توتال مذاکره کرد و فرصت بزرگی را از دست داد. در نهایت هم دیدیم که این شرکت ها با یک امضا از ایران خارج شدند و با نیمه کاره گذاشتن پروژه های خود در ایران ما را معطل نگه داشتند. باید توجه داشته باشیم اگر زمانی تحریم ها لغو شد ایران به سراغ طرفی نرود که در دوره تحریم ها نسبت به ما بی توجه بودند. از همین رو ضرورت ایجاب می کند با کشورهایی همکاری کنیم که در دوران تحریم نیز در کنار ما بودند.

>>> در همین رابطه بیشتر بخوانید:

شکست واشنگتن و امضای توافق استراتژیک تهران
واقعیت‌ها در مورد محرمانه بودن قرارداد ۲۵سالهٔ ایران و چین
هدف پکن از امضای قرارداد با تهران چه بود؟

۳۱۰۳۱۱

کد خبر 1501058

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 50
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    207 9
    مقاد قراردادهای گلستان و ترکمنچای حداقلش این بود که منتشر شد و همه از جزئیات آن آگاه شدند درحالی جزئیات قرارداد با چین اصلاً منتشر هم نشده
    • م IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      21 36
      ملت ایران فاز جمع هستن! هرجا جمع باشه اونجان. فارغ از درست و غلط بودن قضیه
    • عرفان IR ۱۲:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      14 10
      با درنظر گرفتن منافع ملی ایران ماپیروز میدان یم ولی منافع گروه خاص (جناحی) و منافع کشورهای دیگر ما را به بیراهه میکشد
    • IR ۱۲:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      12 7
      عجب تحلیلی!!!!؟
    • ایرانی IR ۱۴:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      13 26
      سند همکاری است نه قرارداد. نوشته را دقیق تر بخوانید!
    • IR ۱۴:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      44 8
      امتیاز دادن به چین و روس بد نیست امتیاز دادن به غرب و امریکا بده
    • موافق IR ۱۶:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      5 35
      این قرارداد نیست این سنده یعنی حرکت کلی دز زمینه های مطرح شده ، طبق این سند قرارداد ها نوشته میشه که جزئیات داره . لطفا بیشتر مطالعه کنید
  • IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    57 15
    در تعجب ام که کسانی که میگویند ایران فروخته شد در این ۳۴ سال که تحار ایرانی اجناس چینی وارد ایران کردند و صنایع و حرف متعدی را به خاک نشاندند و این فروش از خود ملت با فرهنگ سود بیشتر در ملت ما جاری است چرا یخن نمی گفتند و حرام و غیره اعلام نمی کردند!!!!!
    • سجاد IR ۱۹:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      8 12
      تمام صنایع حال حاظر ایران و تمام تولیدیها با دستگاه های چینی کار میکنند . حتی خود امریکا بزرگترین تولیدیهاش رو در اختیار چین قرار داده. قدم در این راه با هوش و شعور بالا میتواند و انتخاب درست بسیار سودمند باشد . امیدوارم که مدیران انتخابهای غلطی نکنند
  • IR ۰۹:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    81 5
    موضوع تخریب نیست قرارداد عادلانه بین دو کشور هم تراز از نظر اقتصادی امکان انجامش هست. ما که بدنبال اجناس درجه چندم چینی و سرمایه گذاری چین هستیم چه امتیازات مادی اقتصادی و سیاسی باید بدهیم تا قرارداد اجرایی شود ؟؟
    • IR ۱۰:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      42 0
      ببخشید کی میره دنبال احناس دست چندم ، همین مردم با هدف سود بیشتر بروید ببینید چه بلایی سر بلور و کفش و حتی ابریشم ایران آمده از ماست که بر ماست
    • US ۱۱:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۷
      2 0
      عادلانه!! برادر من اقتصاد دوم جهان به ما نیاز داره؟ ما چی داریم؟ نفت؟ اون رو عراق و عربستان هم دارن. شما تحت فشاری میری بانک میگی وام می خوام، بانک هم میگه مشکلی نیست سودش 30 درصد. شما دست بالا رو نداری. ایران که هیچ وقت در تاریخ 100 ساله اخیر خودش جزو 30 اقتصاد برتر دنیا نبوده چطور می خواد با چین یا آمریکا یا هر کشور قدرتمندی قراردادی 50 -50 ببنده.
  • صداقت IR ۱۰:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    اگر تركمنچاى نيست چرا مفاد آن را براى مردم رو نمى كنيد؟!! مردم فقط موقع انتخابات و جنگ محرم اسرار هستند؟!! اگر قرارداد خوبى هست آن را شفاف بگوييد والسلام
    • سلام IR ۲۰:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      0 1
      هم ایران و هم چین مورد تحریم غرب هستند در چنین شرایطی افشا بند های آن منجر به تحریم اجناس و کالا های و کانال های ارتباطی و تلاش برای اخلال در آن خواهد بود
  • IR ۱۰:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    با اینکه آمریکا به عراق معافیت داده ایران از عراق طلبشو نمیتونه بگیره بعد انتظار داری بره از چین و آمریکا امتیاز بگیره؟ به علت سیاستهای کلان غلط، ایران الان در بدترین دوران اعتبار جهانی قرار داره.
    • سجاد IR ۱۹:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      5 42
      اون جهانی که ازش حرف میزنی رو به افول هست . یه کم با دقت ببین چی از اون جهان مونده ؟
  • ali IR ۱۰:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    امام خمینی به اقتضائات ان زمان این حرف را گفته. ایشان خیلی خیلی از حرفهایشان انجام نشد (که این روش را مسئولین کشور بخوبی در حال ادامه دادن هستند)
    • IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      "نه شرقی نه غربی" یعنی: نه سلطه غرب و نه سلطه شرق. و این به معنای نه رابطه با غرب و نه رابطه با شرق نیست! ما با همه رابطه داریم منتها برخی چون امریکا رابطه نمی‌خوان اصلا دنبال سلطه هستن لذا تا امریکا اینه، ما هم اینیم. یا ما باید سلطه پذیر بشیم یا امریکا باید دست از سلطه‌گری برداره...
  • IR ۱۰:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    70 10
    حتی اگه غرب نگران این قرارداد باشه دلیلی بر خوب بودن قراردادنیست. همانطور که چین و روس هیچ گاه موافق عادی شدن روابط ایران و آمریکا نیستند چون منافعشان در همین حالت استخوان لای زخم است
    • IR ۱۳:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      6 20
      فقط برجام خوبه
  • IR ۱۰:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    97 16
    متاسفانه حکومت ایران در ضعیفترین موقعیت در کل تاریخ ایران قرار دارد و هرگونه قراردادی حتی با کشورهای بسیار ضعیف در نهایت به ضرر مردم ایران است و به نفع کشور طرف قرارداد
    • IR ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      13 36
      چین اقتصاد دوم جهان که بزودی اقتصاد اول میشه، کشور ضعیفیه؟! بابا دروغ یعنی همین... وقتی خودمون همینطور بی در و پیکر دروغ میگیم از مسئولین چه انتظاری داریم؟!
  • IR ۱۱:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    چین حتی اجازه انتشار قرارداد رو نمی دهد (سخنگوی دولت ) تازه نمونه کامبوج و بنگلادش و تایلندو...رو جلوی چشم مان داریم
    • .... IR ۱۶:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      3 22
      مثل اینکه توضیحات کارشناس سایتو خوب نخوندی ،این یک قرارداده یعنی راه کای دو کشور نه قرارداد که جزئیات قطعی داشته باشه . در راستای این سند میشه قرارداد نوشت که اونجا باید جزئیات مطرح بشه
  • IR ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    49 6
    قراردادی که مفادش معلوم نیست و حتی با شعار سر در وزارت کشور هم همخوانی ندارد و کاملا ایران را در دامن شرق می اندازد و شبهه مغایرت با قانون اساسی را دارد چرا مخالف نداشته باشد اولا چین با آمریکا چه فرقی دارد دوم اینکه مگر نتیجه قرارداد های چین با کشورهای دیگر را ندیده ایم ؟ حداقل سهم ما دانستن است که از ما دریغ می شود و حتی زحمت رفع شبهات را هم آقایان به خودشان نمی دهند
  • IR ۱۲:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    52 8
    اگر مردم از چین بدشان می آید پس حتما چین بد هست و حق با مردم.حس مردم همیشه درست هست به قضایا
    • سجاد IR ۱۹:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      4 26
      تو بینظیری! اگر حس مردم به چین بد بود چین اقتصاد اول جهان نبود
  • جوزف هادی IR ۱۲:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    34 3
    این همکاری هیچ نگرانی جز اینکه چرا مفاد ان شفاف نمیشه و اینکه چرا طرف چینی اجازه نمیده مفاد منتشر بشه نداره احتمالا برد برد خیلی بیشتر به نفع چین هست
    • سجاد IR ۱۹:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      2 19
      شما مفاد کدوم قرارداد از هزاران را در ایران میدونی ؟ ! این که این مفاد را نمیدانی چه فرقی به حال شما دارد؟ اونی که نگران اصلی هست شما نیستی مطمینا و این همه ابراز نگرانی از شبکه های خبری خارجی و داخلی بی علت نیست. کاملا مساله رو مشخص میکنه که با اهداف فشارها و تحریمهای امریکا مغایرت دارد . و ظاهرا مساله سازش با ایران قوت گرفته و میتواند بسیار مفید باشد.
  • رمضان مرادیان IR ۱۳:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    5 17
    بلا نسبت همه به ....گفتن فردا عروسیه صدای خاص و همیشگی خودشو درآورد ‌..گفتن فردا عزاداریه ها باز هم همان صوت و صدای همیشگی را بدون هیچ تغییری درآورد...با تعجب پرسیدن شما چه جانوری هستی دیگه !!؟؟عزا یا عروسی در حال وروزت یا روح و روان ورفتارت تغییری ایجاد نمیکند میشه بگی علت چیه ...در جواب گفتش مگر جز اینه که چه عزا باشه و چه عروسی من همان آب و هیزم کشم وقتی در هر صورت درشکل وروش کار وزندگی من تغییری به واسطه عزا با عروسی اتفاق نمی افتد چه دلیلی دارد که من در رفتار با خلقیاتم تغییری باشد مثل امروز ما مردم است
  • رمضان مرادیان IR ۱۳:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    10 4
    اگر ترکمنچای نیست که نیست مصداق تحقق شعار نه شرقی ونه غربی است که یکی از ستونهای خیمه اصلی انقلاب ما بوده و هست (حق بود که باشد )!!،؟که برای برافراشته شده و برپا کردن این خیمه متکی به ستون نه شرقی ونه غربی که از اصول اصلی انقلابی که برای آن ملتی از همه داشته های دنیایی مال و فرزند وخون و جان خود گذشتیم به امید استقلالی در سایه آزادی آن هم آزادی در خدمت به قله کمال رساندن انسان چه از بعد معنا چه عرفان چه ماده و چه دنیا
  • رمضان مرادیان IR ۱۳:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    12 1
    تحقق یکی از شعارهای اصلی ملتی است که با تکیه برآن و باور داشتن تحقق آن چه عزیزانی را تقدیم این راه که نکردن تقدیم مال و جان وخون و تقدیم هزاران هزار شهید وان شعار استقلال .آزادی جمهوری اسلامی و نه غربی که شرقی جمهوری اسلامی بوده و هست
  • رمضان مرادیان IR ۱۳:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    3 3
    گور پدر رسانه های معاند ولی آیا این در تضاد با شعار نه شرقی ونه غربی نیست که مردم با باور به تحقق این شعارها و فرزندان خود را برای پیروزی انقلاب تقدیم این راه کردن آیا جز این است که امور اجرایی را عده ای با نقاب انقلابی گری به دست گرفته که شاید تیشه بر ریشه انقلاب و مملکت میزنند نشود داستان برجامی که نتایجش شد خود بمب بارانی وخود ویران کردن و هزینه تراشی و نابود کردن بقا و حیات مردم به دست دولت منتخب خودمان و حتی نابود کردن امید و ارزوی آین مردم انشاالله این چیزی نباشد که ما با توجه به اتفاقات مشابه چون برجام از آن می ترسیم
  • SE ۱۳:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    72 12
    هر قراداد مخفی می تواند یک ترکمانچای باشد
    • یه آدم عادی IR ۲۰:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      1 1
      برجام خوبه این بده؟
    • IR ۲۰:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      10 29
      تفاوت سند همکاری و قرارداد را بخوانید و هیجان زده نشوید و دلیل منتشر نشدن سند مزبور را بخوانید و دستپاچه نشوید. تفاوت دودمان قاجار را با اقتدار کنونی ایران ببینید و هول نشوید.تحریم های بی شرمانه امریکا و بیرون رفتنش را از برجام و برگ های برنده ایران و بازی با آن ها را ببینید و با درنگ بیش تر نطر بدهید.وگرنه ناخواسته سخنان دیگران رو بازگو خواهید کرد.
    • IR ۲۱:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      2 0
      دوست عزیزی که میفرمایید سند و قرارداد تفاوت دارد. امتیاز صید ترال به چینیها که هنوز تازه هست سند بود یا قرارداد؟ تک تک ایرانیان در آبهای جنوب سهم دارند در ازای صید ترال چینیها به چه کسانی امتیاز دادند؟
  • IR ۱۴:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    10 1
    به نظر مشکل بزرگ این قرار داد این که سرمایه گذار فقط یکی است و هیچ رقیبی ندار و کشور ما هم در شرایط عادی نیست و تحریم در همچین حالتی دست سرمایه گذار برای سود جویی بیشتر از حالت عادی خیلی بیشتر است دقیقا مثل این می ماند که شخصی می خواهد معامله ای کند و یک نفر بیشتر نمی توان خریدار باشد و می داند طرف مقابلش شدیدا به این معامله نیاز دارد
  • IR ۱۶:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    26 3
    گفته مسئولین وزارت خارجه که طرف چینی موافق علنی شدن این موافقت نامه نیست ، همین برای ایجاد شک وتردید در مفاد آن کافیست. ازطرفی بلوک شرق از آب گل آلود تحریم ها و موقعیت ما سوء استفاده های زیادی کرده اند.
  • 444 IR ۱۶:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    7 29
    ترکمن چای خواندن این سند یعنی دقیقا بازگو کردن حرف رسانه های معاند . دلیل اول :ترکمن چای قرار داد بود اما این سنده ، سند یعنی راه کلی و طبق این سند قرارداد نوشته میشه و جزئیات مطرح میشه . دلیل دوم : آن زمان روسیه ترکمن چای را بر ما تحمیل کرد در صورتیکه الان ما با همکار کشور چین سند را تنظیم کردیم . دلیل سوم: آن زمان مبنای قرار از بین بردن و کوچک کردن و ضعیف کردن کشور بود ولی الان مبنا برای توسعه همکاری است زیرا چین بسیار محتاج نفت و انرژیه و به ایران نیاز داره و ایران هم به چین نیاز داره . فراموش نکنیم در حال حاضر چندین کشور دیگه هم همچین سندی با چین دارند و آمریکا هم میزان مبادلات تجاریش بیش از 650 میلیارد دلار با چین بوده
    • IR ۲۱:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      0 0
      تنها کسانی که از دادن امتیاز صید ترال در آبهای جنوب ایران به چینیها دقاع می کردند،محدود منتفعین آن قرارداد بودند. مردم عادی حتی از خبر ندارند در ازای جارو کردن کف دریا توسط چینیها، چه کسی از ایران و چگونه نفع می برد. نفع این قرارداد ۲۵ ساله هم برای عده معدودی است و ملتی که انتظار حضور در انتخابات از ایشان دارید نامحرم سفره چین هستند.
  • مهران IR ۱۶:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    55 4
    دقیقا چون شما حاکمان و مسوولان میگید نگران نباش مردم نگرانند
    • IR ۲۱:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      20 0
      مجوز صید ترال کشتی های چینی در آبهای جنوب را بارها تکذیب کردند و وقتی مجبور به تایید شدند که ماهها چینی ها کف خلیج فارس را جاروب کردند.
  • ایرانی IR ۱۹:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    11 6
    در نبودن رسانه ی مرجع ، خبرسازی و پخش خبر و تفسیر و تحلیل آن در دست رسانه های بیگانه و مجهول افتاده است.به همین علت هر چه از سوی صاحب نظران و افراد آگاه به مسایل حقوق بین الملل نوشته و گفته می شود(از جمله تفاوت اساسی سند همکاری با قرارداد و دلیل منتشر نشدن ان) گوش کسی به ان بدهکار نیست.وگرنه سخنان آقای پاک آیین برای توضیح مطلب کافی بود.
  • سجاد IR ۱۹:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    10 10
    یاد حجاب در فرانسه ممنوع افتادم که میگفتن هر محجبه ای میتواند یک تروریست باشد چون معلوم نیست زیر حجابش یک اسلحه است یا بمب! تو هم بی نظیری
  • مجتبی IR ۲۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    1 0
    سلام این توافقنامه بانه شرقی ونه غربی سردر وزارت خارجه که حالا فقط بک شعار است منافات دارد وابستگی چه به غرب وچه به شرق ، وابستگی است . خودمان راگول نزنیم.
  • بصیرت IR ۲۰:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    1 0
    کار گروه بصیر ودلسوز این مملکت دلسوز کم دارد منصفانه همی نظرات راشنید منحصر نباید بود بقول ظریف حزبی تصمیم نگیریم آیندگان قضاوت میکنند
  • ناشناس IR ۲۲:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    1 0
    مردم هیچ اطلاعی ازمفادقراردادندارند،وهمه چیزبطورمخفی داره صورت میگیره،ومورددیگه اینکه شماداریدباکفارمعامله میکنیدکه این برخلاف موازین دینی مااست!
  • IR ۰۳:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۷
    0 1
    یعنی ما مردم عادی هم حق اظهار نظر در مورد این سند را داریم ؟؟؟ واقعا کسی هم گوش میکنه؟؟؟؟
  • IR ۰۷:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۷
    27 1
    یک سوال و آن این که آیا کشوری چون چین اگر 25 سال در کشور ما فعالیت اقتصادی داشت آیا بعد از 25 سال با بمب اتم هم میتوان او را از کشور مان اخراج گنیم همانطور که چین از هنگ کنک بیرون نمی رود

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین