ادغام وزارت نفت و نیرو در یکدیگر برای یکپارچه کردن حوزه مدیریت انرژی در کشور سابقه تاریخی دارد. تشکیل وزارت انرژی سال ها پیش به عنوان لایحهای به مجلس ارائه شد، اما پس از مدتی به دلایل نامعلوم از دستور کار مجلس وقت خارج شد.
شاید به نوعی بتوان گفت تشکیل کمیسیون انرژی در مجلس شورای اسلامی یکی از دلایل ریشه دار بودن بحث تشکیل وزارت انرژی بوده است .براین اساس در مجلس هفتم برای متمرکز شدن سیاستگذاری در حوزه انرژی، کمیسیون انرژی با تلفیق دو کمیسیون نفت و نیرو تشکیل شد که این موضوع نشان از اهمیت سیاستگذاری یکپارچه و یکدست در عرصه انرژی کشور دارد.
کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس و سازمان بازرسی کل کشور بهصراحت در اعلام نظرهای خود، بر ضرورت تشکیل وزارت انرژی و یکپارچه شدن مدیریت حوزه انرژی تأکید کردند.
نباید فراموش کرد اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها که بخش اصلی آن در حوزه انرژی اتفاق میافتد نیازمند وجود وزارتخانهای یکپارچه و مقتدر در حوزه انرژی است تا اجرای این قانون را در چارچوب اهداف مشخص شده پیش ببرد.
در این بین، تجربه موفق کشورهایی مانند آمریکا و روسیه در تشکیل وزارت انرژی یکی دیگر از دلایلی محسوب می شود که می توان برای دفاع از تشکیل وزارت انرژی با محوریت وزارت نفت و فعالیت وزارت نیرو در زیر چتر حمایتی این وزارتخانه از آن یاد کرد.
در حال حاضر بحثهایی مبنی بر نحوه ادغام این دو وزارتخانه در میان نمایندگان وجود دارد. این بحثها زمانی جنبه عملی و تأثیرگذار به خود میگیرد که لایحه ادغام از سوی دولت به مجلسی ارائه شود و ما به خوبی آگاه شویم که منظور دولت و شیوه مد نظر او از ادغام چیست.
در این میان مباحث کارشناسی میان اعضای کمیسیون انرژی در باره نحوه ادغام وزارت نفت و نیرو و تشکیل وزارت انرژی همچنان ادامه خواهد داشت.اگر چه باید تاکید شود اعضای کمیسیون انرژی با اصل موضوع ادغام و ضرورتی که بر اساس قانون و شرایط کشور وجود دارد، مخالفتی ندارند، بلکه با تضعیف وزارت نفت به واسطه تبدیل شدن به زیرمجموعه وزارت نیرو مخالف هستند./221/39
*عضو کمیسون انرژی مجلس
نظر شما