وی در بیمارستان رسول اعظم(ص) بیروت بستری بود و چشمانش در شهری که به آن و مردم مقاومش دل بسته بود و عشق میورزید، آرام گرفت. بوهاشم همیشه دوستدار و پشتیبان مردم لبنان و حامی ایستادگی و مقاومت آنان بود.
پیکر الکاظمی چند روز پیش در کویت تشییع و پس از آن براساس وصیتنامهاش برای تدفین به نجف اشرف منتقل شد. درگذشت بوهاشم ضایعهای برای کویت و بسیاری از مردم منطقه محسوب میشود؛ به ویژه اینکه وی شخصیتی تقریبی داشت که همواره بر لزوم گسترش فرهنگ گفتوگو و تقویت تسامح میان مذاهب و ادیان تاکید میکرد.
الکاظمی انسان وطندوستی بود که در دوران حیات سیاسی و اجتماعی خود با رعایت اصول اخلاقی و انسانی، گامهای موثر و استواری در همگرایی مردم برداشت. این مرد توانمند با حضور فعال و موثر در مناصب مختلف و مهم خدمتگزاری، کارنامه درخشانی از خود بر جای گذاشت که در حافظه ملتش باقی خواهد ماند. بوهاشم همچنین در خانوادهای رشد کرده بود که در کارهای خیر و حمایت از فقرا و مستمندان سابقه بسیار طولانی داشتند.
وی نخستین وزیر نفت تاریخ کویت بود که در سال ۱۹۷۵ بر مسند این وزارتخانه نشست و نقشی اساسی و قابل توجه در توسعه این صنعت برای کویت داشت. الکاظمی ازجمله شخصیتهای تأثیرگذار در تصمیمات سازمان کشورهای صادرکننده نفت بود؛ زیرا همیشه یکی از محبوبترین و مورد قبولترین مردان عرصه سیاست شناخته میشد.
مهمترین موفقیت در کارنامه درخشان بوهاشم الکاظمی، ملی کردن صنعت نفت کویت در سال ۱۹۷۵ بود. با وجود این، حیات سیاسی و دوران حضورش در دولت کویت همواره مملو از خطرات و تهدیدات روزافزون بود.
اندوه مردم کویت در غم از دست دادن آن شخصیت بزرگِ فرهنگی، اجتماعی و انسانی در واژهها نمیگنجد. بوهاشم الکاظمی شخصیتی بسیار محبوب، متواضع، با اخلاص و با ایمان بود که همه این ویژگیها در رفتار و کردارش نمایان بود. وی در زمان اشغال کویت در سال ۱۹۹۰ به یاری مردم و مقاومت آنان با اشغالگری شتافت و در آنجا بود که وطندوستی خود را متجلی ساخت.
الکاظمی همچنین عضو فعال انجمن دوستی ایران و کویت بود و از نخستین کسانی بود که بلافاصله، از تاسیس این انجمن میان دو کشور به شدت حمایت کرد و با افتخار به عضویت آن در آمد و مسئولیت نایب رییسی انجمن را سالها به عهده داشت و بر ایجاد روابط مستحکم با کشورمان تاکید داشت و همواره از شخصیتهای ایرانی که به کویت سفر میکردند به گرمی استقبال میکرد. در نگرش او مسائلی مانند قومیت، طایفه و گرایشهای حزبی و فرقهای جایگاهی نداشت.
بوهاشم پیشگام اقدامات خیرخواهانه بسیاری بود. ساخت مسجدی عظیم و فاخر در کویت به عنوان مسجد جامع رسول اعظم(ص) که در آن تعلیم قرآن و دروس فقهی انجام میشود و اکنون یکی از بزرگترین مساجد منطقه به شمار میرود، تنها یکی از خدمات این شخصیت برجسته است.
بوهاشم از محبان واقعی اهل بیت(ع) بود. وی تحت تاثیر کردار و منش ائمه معصومین(ع) بود؛ بطوریکه میتوان گفت رفتارهای فردی و اجتماعی آن مرحوم از آموزههای اهل بیت نشات گرفته بود. الکاظمی شخصیت فرهیختهای داشت و دوستدار شعر و ادبیات بود. علاوه بر سرودن شعر، اشعار بسیاری را از حفظ داشت که با خواندن آن ، همه را مجذوب خود میساخت.
در دوران ماموریتم در کویت به عنوان رایزن فرهنگی که چهار سال به طول انجامید، دیدار با بوهاشم الکاظمی را هرگز از یاد نبرده بودم و هر از چندگاه گرد هم آمده و درباره پارهای از مسائل مختلف گفتوگو میکردیم.
نشستهایی که در «دیوانیه» وی برگزار میشد به یک هماندیشی فرهنگی، علمی و سیاسی با حضور همه طیفها و قومیتها از داخل و خارج با گرایشات مختلف بدل گشته بود. در آن نشستها، همه حاضران با نگاهی دوستانه و مسالمتآمیز مسائل عمیق و جدی را مطرح میکردند. در واقع نشستهایی که در منزل این شخصیت بزرگ برگزار میشد به یک گردهمایی بزرگ اجتماعی تبدیل شده بود. به ویژه اینکه وی نگاهی تقریبی و وحدتگرایانه داشت و همواره به دنبال راهی برای رسیدن به تفاهم میان همه طیفها و جریانهای مذهبی و سیاسی کشور و ملتهای منطقه بود.
شاهد این مثال استقبال بسیار دوستانه و تجلیل بوهاشم الکاظمی از مولوی «اسحاق مدنی» مشاور رئیسجمهور ایران در امور اهل سنت و از شخصیتهای بزرگ سنی در ایران بود. وی به طور ویژه در منزلش از این شخصیت اهل سنت ایرانی استقبال کرد و با وجود کسالت تاکید داشت این نشست تقریبی در راستای خدمت به دین و وحدت کلمه مسلمانان برای مقابله و خنثیسازی توطئههای بیگانگان، به بهترین شکل برگزار شود.
با وجود اینکه در سالهای اخیر از لحاظ مسافت از این شخصیت برجسته دور بودم، اما شناخت نزدیکی از وی داشتم. در همه آن سالها که در کویت بودم به چشم خود میدیدم که بوهاشم همواره برای مسائل امت اسلامی دلسوزی میکرد و به دنبال ایجاد راهکاری برای عبور کشورهای مسلمان از بحرانهای خود بود.
وی از محبان امام خمینی (ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی و آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب بود. بوهاشم به انقلاب اسلامی، اصول و ارزشهای آن و خط مقاومت احترام میگذاشت. در دیدارهایی که با وی داشتیم گاهی با استفاده از واژگان فارسی با ما همصحبت میشد تا به همگان نشان دهد تا چه اندازه به فرهنگ و تمدن ایرانی علاقهمند است.
عبدالمطلب الکاظمی کارنامهای درخشان در توسعه کویت و مبارزه با اشغالگران و مستکبران از خود برجای گذاشت و اقدامات مؤثر وی به الگویی برای نقشآفرینی خالصانه و صادقانه بدل شد. وی همچنین شخصیتی عملگرا بود که قاطعیت در رعایت اصول اخلاقی و ارزشهای اسلامی در رفتارش به چشم میخورد. یادش گرامی و راهش پررهرو باد...
* رایزن فرهنگی ایران در لبنان
نظر شما