نشنال‌اینترست: ایران و روسیه برای مهار ترکیه متحد می‌شوند

انتخاب نوشت: حضور اسرائیل باعث واکنش شدید جمهوری اسلامی نشد بلکه ظهور مجدد ترکیه به عنوان قدرت اصلی در قفقاز جنوبی باعث شد که تهران به این شرایط واکنش نشان دهد.

امیل آودالیانی در نشنال اینترست نوشت: برای دومین سال پیاپی، قفقاز جنوبی شاهد افزایش تنش ها بین دولت های مختلف است. آنها در تلاش برای نفوذ در منطقه ای هستند که به طور فزاینده ای در زمینه ی انرژی و به عنوان یک نقطه ترانزیت بین اروپا و آسیای مرکزی اهمیت دارد.

 در ادامه این مطلب آمده است: غرب به طور قابل توجهی در تحولات این منطقه غایب بوده است. در سال ۲۰۲۰، اروپا و ایالات متحده در بهترین حالت در پرداختن به جنگ دوم قره باغ بین ارمنستان و آذربایجان تماشاچی بودند. اکنون غرب در تنش های آذربایجان و ایران که ممکن است پیامدهای وسیع تری برای تغییر موقعیت آینده در قفقاز جنوبی داشته باشد، نقشی ندارد.

ایران از نتایج جنگ ۲۰۲۰ ناراضی بود که وضعیت موجود را از اولین جنگ قره باغ در اوایل دهه ۱۹۹۰ تغییر داد. ایران در آن زمان که از ارمنستان حمایت می کرد، توازن قدرت بسیار خوبی در منطقه داشت. تهران روابط مثبت خود را با جمهوری آذربایجان نیز به ویژه در دوره ریاست جمهوری معتدل حسن روحانی، حفظ کرد. با توجه به لفاظی های رهبری آذربایجان علیه ایران، باکوی قوی تر می تواند تهدیدی برای تهران باشد. ارمنستان ضعیف نیز برای بلندپروازی ایران به منظور نفوذ به منطقه و رسیدن به بنادر گرجستان در دریای سیاه به عنوان یکی از راههای جایگزین برای تجارت با اروپا مضر خواهد بود.

از طریق این توازن، تهران قصد داشت جایگاه ویژه خود را در ژئوپلیتیک قفقاز جنوبی که روسیه از لحاظ تاریخی در آن دست بالا را داشت، حفظ کند. ترکیه نیز به دنبال ارتقای موقعیت خود بود.

وضع موجود همچنین به ایران اجازه داد تا از یکی از معدود اهرم های ژئوپلیتیک خود استفاده و به عنوان یک مسیر ترانزیتی برای باکو عمل کند که قبلاً مجبور بود برای رسیدن به منطقه نخجوان از جنوبی ترین استان سیونیک ارمنستان عبور کند.

این بنای ژئوپلیتیک در نتیجه جنگ ۲۰۲۰ از بین رفت. ارمنستان با آذربایجان زیاده خواه به شدت به مشکل خورد و با ترکیه برای ایجاد وضعیت جدید در مرز شمالی ایران متحد شد. ارمنستان، آذربایجان، روسیه و ترکیه طرح های صلح آمیز ایران را رد کردند. سربازان روسی و به میزان کمتری ترکی اکنون در خاک آذربایجان مستقر هستند. اما در ادامه، جواد ظریف، وزیر امور خارجه وقت ایران در سفر به باکو در اواخر سال ۲۰۲۰ در قالب یک سیاست خارجی عمل گرا پیروزی آذربایجان را پذیرفت و آن را تبریک گفت.

عدم حضور ایران در میز مذاکره و در روند حل مناقشه قابل توجه بود. با این حال، ایران به جای تلاش برای تغییر این واقعیت از طریق سرمایه گذاری در دیپلماسی عمومی، امنیت منطقه ای و زیرساخت های منطقه ای، موضع تهاجمی تری را در قفقاز جنوبی از طریق دیپلماسی تهاجمی و رزمایش های بزرگ نظامی اتخاذ کرده است. این اتفاق در واکنش به اتحاد استراتژیک ترکیه در آذربایجان رخ داد. به نظر می رسد آنکارا سکوی پرتابی را برای مشارکت گسترده تر ترکیه در حوزه خزر و آسیای مرکزی فراهم کرده است. مانورهای نظامی مشترک بین آذربایجان، ترکیه و پاکستان؛ محدودیت ها و عوارض وضع شده توسط باکو بر کامیون های ایرانی که به ارمنستان سفر می کردند و روابط نظامی اسرائیل با آذربایجان نیز باعث ایجاد نگرانی در تهران شده است.

به نظر می رسد که تنش ها از همان ابتدا مدیریت شده اند. هر دو طرف محدودیت هایی را در نظر دارند و فراتر از آن نمی روند. ایران از تنش های مارپیچ برای ارسال سیگنال به آذربایجان استفاده کرد و باکو این پیام را دریافت کرد. در این شرایط، حضور اسرائیل باعث شدید واکنش جمهوری اسلامی نشد بلکه ظهور مجدد ترکیه به عنوان قدرت اصلی در قفقاز جنوبی و نیاز به اصلاح وضعیت ایران در منطقه باعث شد که تهران به این شرایط واکنش نشان دهد.

عواقب ناشی از موضع احیا شده آنکارا در قفقاز می تواند برای سیاست خارجی تهران قابل توجه باشد. در شرایطی که ایران به دنبال متحدان طبیعی برای مقاومت در برابر نفوذ ترکیه است، ارمنستان و روسیه به احتمال زیاد گزینه های خوبی برای تهران هستند. هر دوی این کشورها از نفوذ ترکیه می هراسند و از جاه طلبی های آنکارا در دریای خزر متنفرند. دریای خزر جایی است که مسکو و تهران آن را منطقه ای منحصر به فرد می دانند که طبق کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر که در سال ۲۰۱۸ توسط کشورهای ساحلی امضا شد، هیچ نیروی نظامی خارجی مجاز به حضور در آن نیست. این ترس ها قابل درک است، زیرا آذربایجان و ترکیه به تازگی رزمایش خود را در خزر برگزار کرده اند.

روسیه و ایران همچنین از بلندپروازی های ترکیه در آسیای مرکزی و تأثیر آن بر بازکردن منابع انرژی منطقه به بازار اروپا می ترسند. در اوایل سال ۲۰۲۱، آذربایجان و ترکمنستان توافق کردند که اختلافات را در اطراف میدان دوستلوق در آبهای خزر حل کنند. ترکیه به سرعت ایده مذاکرات سه جانبه را مطرح کرد. با کاهش تنش ها بین دو کشور دریای خزر، مانع دیگری از سر راه گشایش احتمالی خط لوله ترانس خزر برداشته می شود. پروژه ای که دهه ها در مورد آن تبلیغ شد اما به دلیل نگرانی در مورد اقدامات تلافی جویانه ی روسیه و ایران و نیاز به سرمایه گذاری عظیم عملی نشد. مسکو و تهران نگاهی رقابتی به گاز ترکمنستان دارند. به نظر روسیه، این پروژه صادرات روسیه را در بازار اروپا محدود می کند، تهران نیز معتقد است که این طرح بلندپروازی های ایران را در تأمین بازار اتحادیه اروپا از بین می برد.

بنابراین، عجیب نیست که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در جریان تنش های اخیر به مسکو سفر کرده است. در حالی که ایران و روسیه در زمینه ی نامیدن همسویی خود به عنوان یک اتحاد یا شراکت، محتاطانه عمل خواهند کرد، این دو کشور به طور فزاینده ای نیاز به مخالفت با اتحاد رو به رشد ترکیه و آذربایجان را احساس می کنند. آذربایجان که بین دو قدرت قرار گرفته است یا باید موفقیت ها و بلندپروازی های خود را پس از جنگ قره باغ دوم کنار بگذارد یا اتحاد خود را با ترکیه عمیق تر کند. در هر صورت، به توانایی تحسین برانگیز باکو برای اجرای سیاست خارجی متعادل بین چند بازیگر لطمه وارد می شود.

علیرغم اینکه تنش اخیر بین ایران و آذربایجان کنترل شد و باکو در ۱۳ اکتبر اعلام کرد که به تفاهم دیپلماتیک با ایران دست یافته است، بعید به نظر می رسد که این اتفاق، تغییرات اساسی ژئوپلیتیکی در حال وقوع را تغییر دهد. در واقع، تنش ها به احتمال زیاد افزایش می یابد، زیرا ترکیه به دنبال نفوذ بیشتر است و ایران نیز از طریق همکاری با روسیه در راستای کمک به ارمنستان برای تثبیت موقعیت تضعیف شده ی باکو بین دو دشمن تاریخی اش گام برخواهد داشت. بنابراین، تهران از این طریق در تلاش است تا سیاست های ترکیه را در این منطقه با شکست مواجه کند.

رقابت قدرت بزرگی در قفقاز جنوبی شاهد هستیم و ایران باید خود را با رقابت شدید با ترکیه وفق دهد. شرایط آشفته ای را در منطقه خواهیم داشت اما با این وجود این نظم تابع منطق توازن قدرت خواهد بود. از سوی دیگر، این امکان وجود دارد که تفاهمات جدیدی بین ایران و روسیه در مورد ضرورت جلوگیری از نفوذ ترکیه پدیدار شود.

311311

کد خبر 1570683

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 35
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • یک ایرانی IR ۰۰:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    آری اردوغانِ قلدرومتجاوزوطغیانگر رابایدسرجایش نشاند@!!!.
    • کرار IR ۱۷:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
      دقیقا باید ترتیب ترکیه منافق رو داد فقط یه سوال ذهنم رو درگیر کرده تعدادی نظرجنابعالی را که صحیح هم هست تایید کردند ولیکن تعدادی بانظر شما مخالف بودند سوالم اینه آیا مخالفین نظر شما ایرانی هستند؟بعید میدونم ایرانی باغیرت،باتعصب و وطن پرست درهرحالی حامی کشورش هست ولی بعضیها با مخالفتشون ذهن منو درگیر میکنن که ایامیشه یه ایرانی مخالف کشورش باشه و ...؟؟؟
    • IR ۱۷:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
      پاسخ به کرار- این افرادی که منفی دادند همون مزدورانی هستن که اردوغان گفت در ایران داریم، از نفت ایران می خورند و برای پان ترکیسم فعالیت می کنند
    • IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
      65 91
      جناب کرار عزیز . متاسفانه چند سالی هست که عوامل خارجی به ویژه از کشور ترکیه سازمانهایی رو پدید آوردند که وظیفه ی اونها ایجاد نفاق و دشمنی در سطح فضای مجازی ایران بود. این موضوع با غفلت جدی و بی تفاوتی مسئولین ایرانی تا الان به موفقیت هایی هم دست پیدا کرده. این مثبت و منفی ها و کامنت هایی که بر علیه منافع ایران در سطح اینترنت و به خصوص در اینستاگرام مشاهده میکنیم یک بخش اون از طرف همین سازمانها انجام میشه و بخش دیگر توسط افرادی که با خوندن مطالب بی پایه و اساس اونها شستشوی مغزی شدن و بطور جدی فریب خورده اند. متاسفانه همچنان واکنشی مسئولین به این داستان سکوت است و بی تفاوتی .
    • IR ۱۸:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
      این پانترک هایی که منفی دادن به شدت فریب خورده هستن. اونها حتی حاضر نیستن قبول کنن که نام جمهوری آذربایجان جعلیه و نام اون منطقه آران بود. در حالی که شواهد و مدارک در این مورد اونقدر زیاده که میشه ازش یک کتاب تهیه کرد.
    • دری تبار IR ۲۲:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
      ↙️حکومت های تُرکان در جهان و ایران : ۱) امپراطوری هون های آسیاء به رهبری اوغوز خاقان ۲) امپراطوری هون های غربی ۳) دولت هون های سفید یا هفتالیان ۴) امپراطوری هون های اروپاء به رهبری آتیلاء هون بزرگ فاتح اروپا ۵) دولت تُرکان اویغور ۶) امپراطوری تُرکان خزر ۷) امپراطوری آوارهای اروپاء ۸) امپراطوری آلانهای قفقاز ۹) دولت ماننا 🔴 بعد از ظهور اسلام : ۱۰) دولت قراختائیان ۱۱) دولت قراخانیان ۱۲) دولت بزرگ غزنویان ۱۳) دولت سلجوقیان بزرگ ۱۴) امپراطوری خوارزمشاهیان ۱۵) دولت اتابکان آزربایجان ۱۶) چوپانیان ۱۷) قراقویونلوهای آذربایجان ۱۸) آق قویونلوهای آذربایجان ۲۰) امپراطوری بزرگ تیموریان به رهبری امیر تیمور گورکانی ۲۱) صفویان آذربایجان ۲۲) دولت تُرکان مملوکی مصر ۲۳) دولت طولونی ۲۴) دولت اخشیدی ۲۵) دولت زنگیان ( نوادگان آل سلجوق )شام ۲۶) امپراطوری اردوی زرین تُرکان قپچاق ۲۷) بابوریان هند ۲۸) امپراطوری افشاریان ۲۹) امپراطوری قاجاریه ۳۰) امپراطوری عثمانی ۳۱) حکومت دموکرات آذربایجان به رهبری سید جعفر پیشه‌وری ۳۲) دولت جمهوری آذربایجان
    • IR ۲۲:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
      33 88
      فقط همون سرنوشت پیشه وری خائن رو خوب مطالعه کن ،تا حساب کار دستت بیاد
  • علی IR ۰۵:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    روسیه هیچگاه متحد خوبی برای هیچ کشوری در طول تاریخ نبوده و نخواهد بود .
    • IR ۱۸:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
      69 5
      دقیقاً . و ترکیه هم به همین موضوع دلخوش کرده . ترکیه میدونه که ایران با آمریکا اختلاف شدید داره و از طرفی روسیه هم معمولاً پشت متحدینش رو خالی میکنه. به همین خاطر با اعتماد به نفس کامل جلو میره . این ناشی از سیاست خارجی اشتباه ماست که بیخودی خودمون رو با دنیا درگیر کردیم.
  • م. ن IR ۰۸:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    ترکیه بیشتر نقش واسطه گر را ایفا می‌کند و تولید کننده نفت و گاز نیست و قادر به ایجاد بازار و تشکیل قراداد های بلند مدت در بازار جهانی نیست. میدان گاز کشف شده جواب گوی احتیاج کشورهای اروپا نیست و در نهایت 10 الی 15 سال نیاز داخلی ترکیه را فراهم کند.
  • IR ۱۱:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    4 6
    پس نقد یعنی تحقیق محض سبکهای منطقی و فلسفی و پالایش تحریفهای ادبی . و علوم اجتماعی و انسانی هم چهار چوبهایی دارند انها را هم عکس همه خلایق می خوانم اول چهار چوب ضروری را پیدا می کنم بعد ان علم مثال چهار چوب می شود خطاهای خودم یا ان علم دا می گیرم
  • IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    100 9
    روی سنگ قبر روسیه یادگاری ننویسید روسیه حاضر به تحویل موشک اس ۳۰۰ به ایران نبود در حالی که موشک های اس ۴۰۰ که پیشرفته تر از اس ۳۰۰ هست به ترکیه میده بعد شما دم از اتحاد ایران وروسیه علیه ترکیه میزنید روسیه و ترکیه اتحادشون محکم تر از ایران و روسیه هست
    • IR ۱۸:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
      29 2
      اینو برو به نشنال اینترست بگو چرا به ما میگی
  • IR ۱۱:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    4 2
    لیبرالیسم مصادره نگاه ایدیو لوژیک و ولایی نمی شود . قبلا هم گفتم که در حرمت نهادن به افراد ریش سفید مشکلی ندارم اما از پذیرش بی چون و چرای مبانی ایدیو لوژیک معذورم و فقط می توان برای مبانیتان بنا به ضرورت گذار از اید ئو لوژی احترام قابل شوم . سرباز ان مبانی نمی شوم . من اساسا لیبرال هم شوی زیر بار قید وبند نظامی و مندودیتهای نظام نمی روم چه رسد الان که ایدیو لوژیکید نمیرد کار ازاد
  • حسن ایمانی ازتبریز IR ۱۱:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    95 27
    باسلام واحترام دوستان گرامی درهرحالت ما دوست همسایه ترک زبان خود باشیم اگررهبری برای استیلای کشورخودش تلاش می کند مانیز از او یاد بگیریم وبه قدرت همسایه خود افتخار کنیم چون اگر غیر ازاین باشد ما می بازیم صحیح نیست که با کشوری دور برعلیه کشور همسایه متحد شویم این عمل زشت وناپسند ترین عمل سیاسی است خوب است ما نیز درکنار همسایه خود باشیم اگر روسیه با ترکیه دشمنی دارد ما نباید دخالت کنیم
    • IR ۱۸:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
      31 72
      در حال حاضر این همسایه بزرگترین دشمن ایرانه و تمام تلاشش رو میکنه که منافع ایران و ایرانی رو به خطر بندازه .
  • سلام IR ۱۳:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    96 38
    چطوری ایران بره عراق بره سوریه بره یمن بره لبنان ترکیه با اون قدرت اقتصادی و نظامی توی آذربایجان حضور نداشته باشه؟
  • سعید US ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    49 3
    باید موضع اروپا رو هم مد نظر قرار داد ،از طرفی اروپا هم با روسیه و هم ترکیه مشکل داره ،از آن طرف برای اینکه وابستگی به گاز روسیه پیدا نکنه ،میتونه با حمایت از آذربایجان گاز مورد نیاز خود رو تأمین کنه،ولی در صورتی این اتفاق میوفته که آذربایجان به ترکیه متصل بشه، چون راه زمینی دیگه ای برای لوله کشی وجود نداره، ولی از آن طرف هم اروپا از قدرت گرفتن ترکیه بیم داره
  • IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    41 53
    ترکیه دشمن همیشگی و روسیه خاءن همیشگی
  • ایرانی IR ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    40 68
    ایران کی تو جنگ اول قره باغ طرف ارمنستان بود.تو جنگ اول که ایران نیرو های آذربایجان رو آموزش داد و سپاه به نفع آذربایجان جنگید و شهید هم داد و بعد از جنگ هم وقتی که ارتباط آذربایجان با نخجوان قطع شد ایران پانصد هزار شهروند آذربایجان رو تو نخجوان از مردن نجات داد و بهشون حتی آرد رایگان داد بیست سال آذربایجان رایگان از حریم هوایی و زمینی ایران به نخجوان می‌رفت چرا الکی میگید
  • کرار IR ۱۷:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    11 75
    الحمدلله بادرایت رهبری عزیز ما قدرت اول منطقه هستیم کشوری که بتونه پیشرفته ترین هواپیمای جاسوسی دنیابانام گلوبال هاوک روبزنه و دنیاانگشت به دهن بمونه خیلی قدرتمنده که بارها وبارها آمریکاییهارو توخلیج فارس ذلیل و خوارکرد و اونا نتونستن جواب برن چراجواب ندادن؟چون تومحاسبتشون به قدرت ایران رسیدن وگرنه آمریکا اجازه نمیده کسی بهش چپ نگاه کنه ایران خودش رو برای سرشاخ کردن باگنده اینا یعنی آمریکا آماده کرده وترکیه که عددی نیست ولی باید زیرک بود و قدرتی که باید خرج مبارزه با دشمن اصلی بشه خرج دشمن نادان ولی ضعیف نشه چراکه پتانسیل ما تحلیل میره راجع به روس حداقل از آمریکای تروریست بهتره که هرکس به آمریکا اعتمادکرد پای بحران رسید آمریکا شونه خالی کرد مثلا:شاه مخلوع حتی بهش اسکان هم نداد،اخوان المسلمین مصر،دولت افغانستان آمریکا اصلاقابل اعتمادنیست اصلا و...
  • ایرانی IR ۱۷:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    24 56
    روسیه نامردو بدعهده چندین بارپشت ایران راخالی کرده کشوریکه متحاوزه مقداری خاک ایران را خورده چرابایداعتمادکرد ترکیه خر کی باشه که به ایران چپ نگاه کنه هنوزشیران نمرده اند
  • ال . IR ۱۷:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    52 3
    پس چرا با روسیه .این بعنی ایران به تنهایی .خودش نمیتونه.....اخه روسیه...خودش با ترکیه برادره..از ساخت نیروگاه اتمی .در ترکیه..خط لوله ترک استرم.اس ۴۰۰..واردات از ترکیه.توریسم..تخفیف گازی..فکر کنم..این خبر ادرس اشتباه دادنه..
  • IR ۱۸:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    29 58
    اتفاقاً ترکیه با حمایت ضمنی روس‌ها نیروهای تکفیری را وارد قفقاز کرد و ایران را با شعرخوانی به تجزیه تهدید کرد. ایران در هر شرایطی، ولو با جنگ، باید مرز خودش با ارمنستان را حفظ کند. از دست رفتن این مرز یعنی رسیدن ترکیه به آسیای میانه. متاسفانه جنگ بیهوده با آمریکا و غرب (که هیچ رقابت ژئوپلیتیک هم با ایران ندارند) دلیل گستاخی آنکارا شده است. در صمن، آنکارا به شبکه نفوذی که در این سال‌ها ساخته است، دلخوش است. این شبکه متاسفانه در مراکز قدرت و تصمیم‌گیری ایران وارد شده و قراردادهای مالی چربی با ترکیه می‌بندد که به ضرر ایران است. همین شبکه مدام مردم را به خرید مسکن در ترکیه تشویق می‌کند.
  • محمود IR ۱۸:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    24 43
    تمام شواهد نشون میده که روسیه و ترکیه بر علیه منافع ایران به تفاهم رسیدن. روسیه در ماجرای قفقاز با بسته شدن مرز ایران با ارمنستان موافقه . چون خطر رقابت با ایران در تأمین گاز اروپا از بین میره و راه صادرات گاز ایران به اروپا بسته میشه . باکو هم که گاز زیادی نداره و توانایی جایگزینی روسیه رو نداره. این ایرانه که یکی از 3 کشور اصلی گاز جهانه و برای روسیه به شدت رقیب خطرناکیه . بنابراین ایران باید جدا از روسیه با ارمنستان به توافق برسه و در جنوب این کشور پایگاه نظامی احداث کنه . این تنها راه نجات ایران در ماجرای قفقازه .
  • IR ۱۸:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    84 28
    ایران نباید بیش از این با همسایگان خود تشنج ایجاد کند مخصوصا با اذر بایجان وترکیه چون بیش از یک سوم هموطنانمان ترک هستند وباید احترام ویژه برای انها قائل واگر کدورتی ویا سوء ظن پیش امده باید بصورت دوستانه حل وفصل شود
    • IR ۱۹:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
      26 72
      خودت میگی هموطنان ترک (حالا بحث یک سوم رو کاری نداریم) . هموطن های ما ترک هستن نه پانترک . اون تعداد پانترک فریب خورده هم کاری از پیش نخواهند برد.
    • IR ۲۲:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
      13 56
      حتما در جنگ ۸ ساله هم نباید صدام را ناراحت میکردیم که یه وقت خدای ناکرده هموطنان عرب ناراحت بشن؟؟؟؟ نه جانم ، در مقابل هر زیاده خواهی می ایستیم پانترکها هم بهتره سرنوشت پیشه وری رو بیشتر مطالعه کنند
  • IR ۱۸:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    36 42
    با بسته شدن مرز ایران و ارمنستان دو اتفاق خطرناک و جبران ناپذیر برای ایران به وجود خواهد آمد. اول بسته شدن راه ایران به اروپا که تبعات اون تا روز قیامت گریبانگیر ایران و ایرانی خواهد ماند. دوم باز شدن پای ترکیه به دریای خزر که مشکلات ناشی از آن کاملاً قابل پیش بینی است.
  • IR ۱۸:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    36 2
    دوچه حسابی اینو گفته فعلا که روسیه حاضر است بهترین جنگنده و پدافند به ترک ها بدهد ولی به ایران هیچ جنگنده باکلاسی نمیفروشد
  • .... IR ۱۸:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    16 49
    به نظر من روسها در ماجرای قفقاز در حال فریب مقامات ایران هستند و سعی میکنن ایران رو وادار به سکوت و بی تفاوتی کنن. در حالی که مرز ایران و ارمنستان برای ایران از نان شب هم واجب تره . ایران نباید فریب روسیه رو بخوره و زمان رو ازدست بده. روسها قصد دارن با مذاکرات بیهوده کاری کنن که ایران زمان رو از دست بده و کار از کار بگذره. ایران باید بدون اطلاع روسیه با مقامات ارمنستان به توافق برسه و در جنوب این کشور نیرو نظامی پیاده کنه .
  • IR ۱۸:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    41 15
    مقالاتی از این دست فقط برای گمراه کردن ایرانی ها منتشر میشه. اقدام درست برای ایران اینه که به تنهایی و دور از چشم روسیه با ارمستان مذاکره کنه و در خاک ارمنستان پایگاه نظامی ایجاد کنه . همونطور که اسرائیل در خاک باکو پایگاه نظامی داره .
  • محمدازتهران IR ۱۹:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    8 77
    نه تنها ترکیه بلکه هیچ کشوری نمی‌تواند به کشور عزیزمان ایران چپ نگاه کند مردم ایران وطن دوستند ممکنه که جون و خون بدن اما یک وجب خاک به دشمن نمیدن واین موضوع را تمامی کشورهای دورونزدیک می‌دانند درسته مشکل اقتصادی داریم و گاهی هم کل کل می‌کنیم اما این مسایل داخلی به خودمان مربوط است و دلیل بران نخواهد شد که متحد نباشیم جانم فدای ایران ومردم باغیرت ایران اگرتن به تن سربه کشتن دهیم محالست که ایران به دشمن دهیم.فدای کشورم ایران عزیز و همیشه قهرمان وجانم فدای خلیج همیشه سرافراز فارس...
  • حافظ IR ۲۳:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
    2 40
    کم کاری شد درجنگ قفقاز، باید ایران پای میز مذاکرات قرار می‌گرفت ولی..
  • IR ۰۱:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۷
    2 35
    ایران باید قفقاز رو زیر پرچم خودش کنه واسلام

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین