در صورتی که موقوفات کشور در مسیری صحیح به کار گرفته شود، بسیاری از مشکلات جامعه مرتفع خواهد شد در حالی که تنها موضوعی که چهره زیبا و ارزشمند سنت حسنه وقف را کریه کرده است، پدیده موقوفهخواری نام گرفته است که البته برای از بین بردن این پدیده راههایی مانند برخورد شدید و قاطعانه با موقوفهخواران، توجه ویژه مسئولان جامعه به این معضل زشت، افزایش شعب ویژه در راستای رسیدگی به پروندههای موقوفهخواری و معرفی اسامی موقوفهخوران چه دولتی و چه خصوصی میتواند از سوی مسئولان دولت به کار گرفته شود.
نخستین راه، برخورد شدید با این دسته از سوء استفادهکنندگان املاک وقفی است.
حجتالاسلام سیدعلی حسینی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در این خصوص میگوید: باید نظارت جدیتری بر موقوفهخواری صورت گیرد و زمانیکه جرم کسانی که موقوفهخواری میکنند، محرز شد باید با شدیدترین صورت ممکن با آنها برخورد شود تا کسی جرأت تعرض به موقوفات را نداشته باشد.
سیدمحمدجواد ابطحی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در این باره می گوید: اعلام اسامی موقوفهخواران واجب است چراکه با اعلام اسامی آنها مردم احساس میکنند که با آنها برخوردی میشود.
ابطحی در ادامه به عزم ملی و اراده قوی برای مبارزه با موقوفهخواری اشاره میکند و تأکید میکند که از نظر قانونی برای مبارزه با موقوفهخواری کمبودی وجود ندارد و اگر تشدید مجازات در این زمینه کافی نیست میتوان با یک طرح دو فوریتی این تشدید را درخواست کرد.
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس درباره موقوفهخواری برخی از دستگاههای دولتی که به یکی از معضلات جامعه امروز شده است، میگوید: نهتنها در شهرداری بلکه در آموزش و پرورش نیز موقوفهخواری انجام میشود؛ حتی این دستگاهها میدانند که این مورد وقف است، ولی اجرتالمثل یا اجارهبهای آن را نمیدهند بنابراین شهرداریها نیز باید ملزم به رعایت قوانین شوند چرا که موقوفهخواری خلاف شرع است و اگر رعایت نشود در جامعه رواج پیدا میکند.
وی با تأکید بر اینکه قوه قضاییه باید اسامی محکومان موقوفهخواری را بر روی سایت خود اعلام کند، بیان میکند: رسانهها نیز باید اسامی و عکسهای آنها را منتشر کنند.
راهکار دیگر برخورد با موقوفهخواری ارائه مدارک محکم از سوی سازمان اوقاف در زمینه موقوفهخواری است چرا که در برخی اوقات نبود مدارک قوی و وجود مدارک مبهم موجب میشود برخی افراد به این بهانه به موقوفهخواری اقدام کنند.
مرادعلی منصوریرضی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس میگوید: در زمینه برخورد با موقوفهخواری قانون کم داریم وگرنه اگر قانون محکم و دقیقی داشته باشیم و سازمان اوقاف نیز مدارک قوی داشته باشد، کسی نمیتواند املاک وقفی را جابجا کند.
وی اشاره میکند که دستگاه متولی یعنی سازمان اوقاف باید جدیّت لازم را در مورد موقوفهخواران داشته باشد ضمن اینکه سازمان اوقاف باید مدارک قوی و محکمی در این زمینه داشته باشد و ارائه کند.
سازمان اوقاف میتواند با اعلام اسامی موقوفهخواران و انتشار سندهای موقوفاتی که هماکنون در دست گروهی سودجو و حتی برخی ادارههای دولتی قرار گرفته است، به سهم خود ارائه کننده یکی از راهکارهای موقوفهخواری باشند؛ پس چه زمانی سازمان اوقاف به فکر انتشار گزارش خواهد افتاد؟ تا زمانیکه این سازمان بخواهد منتظر اجازه قوه قضائیه برای اعلام اسامی باشد، قطعاً کار از کار خواهد گذشت.
به طور حتم با رسانهای شدن اسامی موقوفهخواران اینگونه افراد دیگر جرأت نخواهند کرد که به موقوفات دستدرازی کنند.
4747
نظر شما