گِرگِشو یا گرگیعان آیینی کودکانه که گره از کار مردم می‌گشاید

گرگیعان یا قرقیعان نام یک آیین سنتی است که ریشه در تکریم میلاد کریم اهل بیت، امام حسن مجتبی (ع) دارد. این مراسم در بین مردم استان خوزستان به ویژه مناطق عرب نشین و همچنین استان بوشهر مخصوصا جزیره خارگ به مراسم گرگشو (گره گشا) معروف است. 

در این آیین کودکان با در دست داشتن کیسه‌هایی به نام گرگشویی که مادرانشان از قبل آن‌ها را دوخته‌اند به در منازل می‌روند و از صاحب خانه طلب گرگشو می‌کنند. گرگشو در واقع خوراکی‌هایی است که خانواده‌ها از قبل برای کودکان در این شب تدارک دیده اند؛ بعضی از خانواده‌ها خوراکی‌هایی نطیر ذرت بو داده، آجیل، نخود و کشمش و شکلات و شیرینی تهیه دیده‌اند و برخی دیگر نیز خوراکی‌های سوپرمارکتی مثل انواع بیسکویت، کاکائو، ژله و چیپس وپفک را آماده کرده اند.

اگر صاحب خانه‌ای به آن‌ها خوراکی بدهد به منظور قدردانی همگی با هم شعار ” خونه گچی، پر همه چی» سر می‌دهند. اما اگر خانه‌ای مراسم گرگشو را برگزار نکند یا فراموش کرده باشد چیزی تدارک ببیند با شعار «خونه گدا، هیچیش ندا» صاحب خانه را رسوا می‌کنند.

قدیمی‌ها معتقدند این مراسم باعث افزایش رزق و روزی خانواده‌هایی می‌شود که به بچه‌ها گرگشو می‌دهند. در واقع کلمه گرگشو تغییر شکل یافته کلمه گره گشا است که گویا برای اولین بار توسط حضرت فاطمه (س) برگزار شد. آن‌ها بر این باورند که حضرت فاطمه (س) به مناسبت به دنیا آمدن اولین فرزندش یعنی امام حسن مجتبی (ع) با توزیع شیرینی در میان کودکان همسایه شادی خود را با آن‌ها تقسیم کرد.

مهمترین پیام این آیین تقسیم مال، شادی و همدلی و از بین بردن تبعیض میان کودکان فقیر و غنی است.

کد خبر 1622388

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار