روزنامه اصولگرا: ۱۰میلیون مهاجر در کشور هستند که نان دولتی می خورند/ مصرف آنها بیش از مردم خودمان است

روزنامه جوان نوشت:اقتصاد نان و حل چالش یارانه‌ای که به مصرف‌کننده نمی‌رسد، یک بار دیگر کشور را در شرایط دشوار یک درمان اقتصادی ناگریز قرار داد.

ازجمله اقلام یارانه‌ای عمده، آرد و گندم است که سالانه رقم کلانی از ارز دولتی را به خود اختصاص می‌دهد و با توجه به دونرخی بودن قیمت آن در بازار مفاسد و خسارت‌هایی بر کشور تحمیل می‌کند که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

۱- قاچاق میزان زیادی از آرد و گندم دولتی و سهمیه‌ای به خارج از کشور که دلیل آن تفاوت قیمت داخلی و بیرونی است، یعنی بخش عمده‌ای از این یارانه به کشورهای خارجی تعلق می‌گیرد!


۲- خروج بخشی از آرد دولتی و سهمیه‌ای از شبکه توزیع اصلی و جابه‌جایی آن برای استفاده در شبکه آزاد که باید از آرد آزاد و غیردولتی استفاده نمایند، مثل کارخانجات تولید محصولات کیک، شیرینی و رشته حال آنکه این تولیدکنندگان محصولات خود را به قیمت آزاد در داخل می‌فروشند یا به خارج صادر می‌کنند.


۳- مصرف بالا و ضایعات خسارت‌بار نان تهیه شده با آرد دولتی که به دلیل ارزانی هم اضافه بر مصرف خریداری می‌شود و هم به دلیل غیررقابتی بودن، در پخت آن استانداردها رعایت نمی‌شود و حدود یک‌سوم نان تولیدی هدر می‌رود.


۴- اختصاص بخشی از گندم، آرد و نان دولتی به خوراک دام و طیور که ناشی از افزایش قیمت و کمبود نهاده‌های دام و طیور بوده و مصرف نان و گندم برای تولیدکنندگان این صنعت به‌صرفه‌تر است. از این رو درحالی که سرانه مصرف ماهانه افراد باید حدود ۷ تا ۵/۷ کیلو آرد باشد، به هر فرد ایرانی حدود ۱۴ کیلو آرد دولتی اختصاص می‌یابد. به عبارتی درحالی که می‌توان با مصرف درست و بهینه‌سازی تولید از همان محل تولید گندم در داخل، جوابگوی نان مصرفی کشور بود، اما ناچار سالانه مقادیر زیادی گندم به کشور وارد می‌شود.


۵- در کنار موارد فوق باید به استفاده حدود ۱۰ میلیون مهاجر خارجی از نان دولتی اشاره داشت که بعضاً با برخورداری از رژیم غذایی نان‌پایه، چندبرابر خانواده‌های ایرانی نان مصرف می‌کنند و در واقع از سرانه یارانه آرد بیشتر از ایرانیان برخوردار هستند؛ بنابراین در ضرورت تغییر این رویه خسارت‌بار و اصلاح آن هیچ تردیدی نیست و تقریباً مورد اجماع تمامی کارشناسان اقتصادی و دلسوزان منافع ملی قرار داشته و دارد.

اما دقیقاً در آستانه اقدام دولت سیزدهم برای این تغییر، برخی بازیگران سیاسی از یک‌سو و ذی‌نفعان وضع جاری از سوی دیگر دست به فضاسازی سنگینی علیه این تصمیم زده‌اند. این مخالف خوان‌ها متأسفانه با القای گران‌سازی نان از سوی دولت و رهاسازی مردم در شرایط سخت معیشتی و ایجاد هراس به‌جای مشارکت و همراهی در اجرای این تصمیم و اصلاح رویه خسارت‌بار گذشته، کارشکنی و هراس‌افکنی را دنبال می‌کنند. حال آنکه در شرایط فعلی علاوه بر خسارت‌های ناشی از تفاوت قیمت آرد که در بالا مورد اشاره قرار گرفت، شرایط ویژه‌ای نیز پیش آمده که اجرای سیاست‌های بهینه‌سازی در تولید نان، کاهش مصرف آرد و واقعی ساختن و یکسان‌سازی قیمت را الزامی ساخته است.

مهم‌ترین عوامل در شکل‌گیری این وضعیت جدید عبارتند از:
۱- ادامه‌دار شدن تغییرات جوی و کاهش نزولات که هم بر تولید داخلی و هم تولید خارجی اثرگذاشته و موجب کاهش تولید محصولات کشاورزی از جمله گندم شده است.
۲- بروز جنگ بین روسیه و اوکراین که دو کشور مهم در تولید غلات بوده و این جنگ هم تولید و هم صادرات را مختل ساخته است و پیامد آن می‌تواند کمبودهایی را در بازار مصرف به‌بار آورد، به گونه‌ای که حتی کشورهای اروپایی نگران این کمبود شده و افزایش ۶۰ درصدی قیمت را در این کشورها نیز به دنبال داشته است.
۳- کاهش عرضه ازسوی دیگر تولیدکنندگان گندم که به دلیل انتظار افزایش بیشتر قیمت در آینده و سود بیشتر، با احتکار به کمبود در بازار و نگرانی نسبت به آینده دامن زده اند.

بدیهی است در چنین شرایطی، دولت باید دست به اقدامات لازم بزند که اجرایی شدن آن نیازمند نوعی همراهی، همکاری و مشارکت ملی با محوریت منافع ملی و مصالح کشور می‌باشد.
چرا که در این وضعیت چه بسا برخی کشورهای همسایه به صورت هدفمند و نظام‌مند به‌دنبال تأمین اقلام مورد نیاز از کشور ما برآیند و آنچه به چنین پدیده‌ای دامن می‌زند، ارزانی و وفوری است که می‌تواند برای باندهای مافیایی و قاچاق هم وسوسه‌انگیز باشد.
حال آنکه صرفاً با واقعی کردن مصرف، حدود ۵۰ درصد از مصرف آرد و گندم دولتی کاسته خواهد شد که می‌تواند صرفه‌جویی ناشی از یارانه را، حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان رقم بزند. با اختصاص یارانه ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومانی بر هر مصرف‌کننده ایرانی، هم فشار ناشی از واقعی شدن قیمت جبران می‌شود و هم دست مصرف‌کننده برای انتخاب نان و کیفی مصرف کردن آن، باز می‌شود.
البته لازم است دولتمردان هم با اطلاع‌رسانی و اقناع‌سازی افکار عمومی، زمینه همراهی و مشارکت را در پیوند با منافع ملی و مصالح کشور فراهم سازند و هم قبل از افزایش قیمت‌ها، یارانه را به حساب خانوارها واریز سازند تا در شرایط سخت معیشتی، خانوارهای محروم، نگران تأمین خوراک خود نباشند.
همانگونه که صاحبان تریبون و رسانه نیز موظفند در چنین وضعیتی انصاف را رعایت کنند و منافع ملی را محور اظهارات خود قرار دهند و به حفظ آرامش مردم کمک نمایند تا کشور از این چالش عبور کند.

۲۳۳۰۲

کد خبر 1628598

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 38
  • نظرات در صف انتشار: 78
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • GB ۰۸:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    . چرا مردم را تحت فشار می گذارید با گران کردن؟!!!
  • صبور IR ۰۸:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    اولا جلوی ورود اتباع رو بگیرید دوما نفهمیدیم بلاخره ارد قاچاق میشه یا نان زیاد میخورن
    • IR ۱۱:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      14 84
      خب نان هم از ارده دیگه باهوش
  • IR ۰۹:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    257 9
    1 این ده میلیون نفر یک شبه وارد کشور شدن؟ حالا چه یک شبه چه تو 8 ماه خوب جلوی ورودشون رو میگرفتید 2 این ده میلیون فقط نان میخورند نه پس همه چیز باید گرون بشه چرا چون دولت مردمی توانایی مراقبت از مرزها رو نداره
    • بی نام IR ۱۰:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      قبل از عید یکی از عزیزان همزبانِ اهل افغانستان رو در بیمارستان دولتی ویزیت کردم. قبلا برای درمان به هند وپاکستان رفته بود و بعد از کلی هرینه بهبود پیدا نکرده بود. بعد از ویزیت و تجویز دارو قرار شد بعد از عید مراجعه کند. نتیجه درمان عالی بود. داروی یک سال (داروی یارانه ای) را تهیه کرد و با خود برد! سهم بیمارستان کلا ۶۰ هزار تومان بود و سهم من (پزشک متخصص) از دو ویزیت ۲۴ هزارتومان! مصرف ۴۰ روز نان و برنج و ... یارانه ای را هم در نظر داشته باشید! پیدا کنید سود کشور از این توریست سلامت را؟!
    • IR ۱۰:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      51 2
      مردمیشو خوب گفتی
  • IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    اگر روحانی هم بود همین دلایل من درآوردی را می نوشتی
  • Majid IR ۰۹:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    دیروز رفتم نون بگیرم از نانوایی تو صف شلوغ بود و حدود ۴۰ نفری بودیم از این ۴۰ نفر ۳۵ نفر اطباع بودن و همه هم زیر ۲۰ هزار تومن نون نمیخریدن. نونوا داره میگفت روزانه ۱۵۰ مشتری اطباع دارم . حالا شما فکر کن در سطح شهر چند تا نانوایی باشه روزانه . دولت داره روی آرد و برق و اب و غیره چهقدر یارانه و سیپسوت میده و این اطباع دارن از یارانه مردم به صورت رایگان استفاده میکنند حدود ۲۰ میلیون اطباع توی ایران هست که به صورت غیر قانونی دارن توی ایران زندگی میکنن . که نه عوارضی میدن و مالیاتی اینها همش ضربه به بدنه اقتصاد کشور هست.دولت باید تمام یارانه و سیپسوتهای کالاها و اجناس هر چه سریعتر برداره... وبه اقشار ضعیف جامعه تزریق کنه.
    • IR ۱۰:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      اولا اونا هم یه مشت بدبخت هستن که زیر قیمت برات تو ساختمون ها و انواع اقسام جاها کار میکنن خود دولت دعوتشان کرده
    • DE ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      برا شما پیمانکاران کار می کنند که حق و حقوقشان را خودتان میل می کنید
    • IR ۱۰:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      68 5
      اینو نگاه کن صغری کبراشو درست چیدی ولی نتیجه گیریت اشتباه بود
    • IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      127 1
      کارفرما وقتی میبینه کارگر ارزونتر هست کارگر ایرانی رو پس میزنه کارگر ایرانی حاضر نیست پایین تر از حقش کار کنه کارگر افغانی هم که مجبوره از اونور کارفرماها پررو میشن دستمزدها رو میارن پایین.
  • IR ۰۹:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    هر افغانستانی به اندازه پنج ایرانی نان می‌خورد ما هر روز در صف نانوایی شاهد آن هستیم
    • عرفان IR ۱۰:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      در حدود هشت میلیون از شهروندان ایران در آمریکا زندگی میکند. آیا تا به حال شنیده اید که یک آمریکائی چنین نظر بدهد؟
    • DE ۱۰:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      84 17
      اونها اولا تعدای ازشون آقازاده ها هستند دوم تعدادی ازشون نخبگان دانشگاهی هستند و تعدادی هم سرمایه دار که در خدمت اقتصاد آنجا هستند.
    • IR ۱۱:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      57 19
      عرفان اطلاع نداری نظر نده کل مهاجران ایرانی حدود ۴ میلیون در مدت بیش از ۴۰ سال است و حدود یک میلیون در آمریکا ساکن هستند در ضمن ایرانیان آمریکا از جمله با سوادترین و ثروتمند ترین در جامعه آمریکا هستند و از جمله موفق ترین
    • IR ۱۲:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      جناب عرفان ایرانیهای انجا مالیات میدهند اما افغانستانیهای مقیم ایران خیر
  • صادق IR ۰۹:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    میگن ۱۰ میلیون ولی تعداد شون بیشتر از این حرفاست حداقل ۲۵ میلیون اطباع توی ایران هست .که به صورت غیر قانونی دارن زندگی میکنن که نه عوارضی میدن و نه مالیاتی. شما یه سر به نانوایی ها بزن توی هر نانوایی روزانه ۱۵۰ نفر اطباع میان برای نون وهر کدام زیر ۲۰ هزار نون نمیگرن اینتعداد فقط یک نانوایی در سطح شهر هست. دولت داره روی آرد. برق و اب و غیره داره سیپسوت و یارانه میده واینها دارن به صورت رایگان استفاده میکنن .
    • IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      39 54
      بالاخره تو صادقی یا majid ؟؟؟
  • گرفتار IR ۰۹:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    81 5
    خدادنجات مون بده
  • محمد IR ۰۹:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    این همه مهاجر که ارز این مملکت رامیبرند واز کلیه خدمات درمانی رفاهی واجتماعی مفت می برند وبازار کار آشغال ازمترو واتوبوس وخدمات عمومی استفاده میکنند واگر بطور متوسط روزی ۴۰ ليتر اب مصرف در ماه حدود ۲۰ درصد مخزان اب برق رايگان کاهش‌ اب سدها و........وفشار به مردم است
  • اصغر IR ۰۹:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    26 7
    عچب
  • IR ۰۹:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    بهانه پیدا نکردید الان دارید گران کردن نان را گردن اتباع میندازید اگر راست میگویید ان اتباع را بیرون کنید
    • عباس عظیمی IR ۱۰:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      اره افاغنه را بیرون بکنید
  • عباس عظیمی IR ۱۰:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    147 5
    آقا شما گیر دادی به نان و نمیدانم فلان.ابن ریگهای مملکت را می‌بری میفروشی کشورهای عربی بنزین و نفت وذخایر کشور را بگذار کنار.پول ریگ‌ها کجا میروند
  • عباس عظیمی IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    آقا مسیله آسان هست.به نانوایی‌ها اعلام بکنید به افغانیها نان ندهند.تگر دولت مشکل دارد.ملت خودشان دست بکار میشوند
  • IR ۱۰:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    سلاپ اتفاقا کادرستی است چون قاچاق وسودجویی مافیا بسیار زیاد شده وضمننا مهاجرین چندبرابرما نان مصرف می کنند لطفا یارانه نان وغلات به هر ایرانی داده شود
    • IR ۱۲:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      44 6
      حتما میدن دستت
  • DE ۱۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    خیلی از مردم ایران بیش از ۵۰درصد نانی که از نانوایی میخرند تبدیل به نان خشکه می کنند و دور می ریزند عاقلانه این است جلوی این اصراف گرفته شود
  • IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    6 109
    بیخیال
  • IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    موقع کار که میشود سخت ترین کارها را به افغان ها میدهیم، کمترین دستمزد هم بهشون میدهیم، موقع نان که می شود همه یادشان می افتد زیاد نان میخورن!!!!!!
  • IR ۱۱:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    چطور اروپا و امریکا ضد مهاجرت می شوند بد هست برای شما خوب؟
  • IR ۱۱:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    85 18
    چطور اروپا و امریکا ضد مهاجرت می شوند بد هست برای شما خوب؟
  • IR ۱۲:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    59 3
    چرا حکومت به جای بستن مرز و جلوگیری از ورود چند میلیون افغان و قاچاق و خروج آرد به افغانستان به جای شکستن دست و گردن قاچاقچیان با افزایش قیمت به مردم فشار میاره ؟
  • IR ۱۲:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    140 3
    کجای ای دولت مردمیه؟؟
  • مصطفی IR ۱۲:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    این ده ملیون از قزوین تا دماوند در ویلاها ی سوپربعنوان سرایدار مشغول بکار می‌باشند واب برق گاز وخوردخواک مجانی استفاده می‌کنند مخصوصا آب چون شنبه ها کهصاحبان ویلا را ترک می‌کنند اینها استخر هارا آب کرده واصلا فکر تشنگی مردم نیستن حالا نان ومواد غذایی دیگر خود دانید
  • ناشناس IR ۱۲:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    البته مهاجرکه نمیشه گفت اینا برادران افغانی شما هستند.
  • IR ۱۳:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    22 3
    عجب

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین