معتادان زن از مردان آسیب پذیرترند ولی مسئولان بهزیستی می گویند در کشور مرکزی برای ترک اعتیاد آنها نیست، تنها در تهران، یک کمپ وجود دارد

امیدسلیمی بنی: تنها یک کمپ، برای معتادان زن پایتخت وجود دارد. در حالی که گفته می شود آمار معتادان زن، بین 5 تا 10 درصد جامعه معتادان کشور را تشکیل می دهد، یعنی بین 60 هزار تا 120 هزار زن، دچار سوءمصرف دائمی مواد مخدر هستند، فقط یک کمپ برای ترک اعتیاد آنان در کشور وجود دارد. این زنان از آسیب پذیرترین گروه های معتادان شمرده می شوند، ولی همچنان رها شده اند.

تهران نیز به عنوان شلوغترین کلانشهر ایران، بیشترین معتادان پرخطر را دارد، بین 7 تا 8 هزار معتاد تزریقی که در خیابانها،مواد مخدر مصرف می کنند، ولی تنها یک کمپ از 41 کمپ معتادان برای زنان در نظر گرفته شده، به عبارت دیگر، زنانی که معتاد می شوند، رها می شوند تا در گرداب اعتیاد هر چه بیشتر فرو بروند.

کمپهای مجاز در مقابل سونامی مواد مخدر صنعتی

سرپرست معاونت پیشگیری از آسیب های اجتماعی بهزیستی استان تهران می گوید:تعداد کمپ های مجاز ترک اعتیاد در تهران 41 مورد است که از این تعداد تنها 1 کمپ مخصوص بانوان فعالیت می کند.

به گفته فاطمه عباسی هزینه کمپ های مجاز بر اساس دستورالعمل سازمان بهزیستی برای هر نفر 60 هزار تومان است. این در حالی است که ستاد مبارزه با مواد مخدر، یک ششم این هزینه را برای ترک اعتیاد معتادان در کمپهای وابسته به خود، هزینه می کند، یعنی به ازای هر معتاد در حال درمان، ماهانه تنها 10 هزار تومان خرج می شود.

در حالی وجود یک کمپ ترک اعتیاد زنان در تهران گزارش می شود که 20 روز پیش، مدیرکل مداخله و بازتوانی سازمان بهزیستی خبر داده بود تاکنون مراکز خاص ترک اعتیاد معتادان زن، در کشور وجود نداشته است.

به گفته فرهاد اقطار، پروتکل و دستور العمل راه اندازی مراکز ویژه درمان اعتیاد زنان آماده شده و در سال جاری 15 مرکز در استانهای مختلف راه اندازی خواهد شد.

در سوی دیگر جامعه، زنان گرفتار مشکلات دیگری در بازی اعتیاد شده اند. آنها داروهای رفع چین و چروک، لاغری و چاقی و همچنین مشکلات جنسی را از طریق ماهواره ها و تبلیغات غیر واقعی دریافت می کنند و با استفاده از آنها، ناخواسته، به مواد مخدر صنعتی و روانگردانها، آلوده می شوند. این هشداری است که یک رفتار شناس می دهد.

به گفته مجید ابهری اعتیاد زنان به مواد مخدر صنعتی و روان گردان در حال افزایش است. این پژوهشگر اجتماعی می گوید: " تغییر الگوی مواد مخدر سنتی به مواد مخدر صنعتی، با توجه به نا آگاهی زنان در زمینه مصرف داروهای لاغری و رفع چین و چروک  افزایش مصرف این گونه مواد در زنان بیشتر شده است. چون زنان بعد از 2 الی 3 بار مصرف، به این مواد مخدر صنعتی اعتیاد پیدا می کنند."

اعتیاد زنان، خطرناکتر از مردان

تمام پزشکان و پژوهشگران بر این عقیده هستند که اعتیاد  زنان به مراتب تبعات خطرناکتری از اعتیاد مردان دارد. اصلی ترین دلیلی که این پژوهشگران عنوان می کنند، آسیب پذیری بیشتر روان و تن زنان نسبت به مردان است. تاثیر مواد مخدر صنعتی در اندامهای عصبی زنان مانند مغز به مراتب ویرانگرتر از مردان است.

از سوی دیگر، برخی پژوهشگران می گویند اکثر زنان معتاد، متاهل و عمدتا در سنین باروری هستند.

این افراد برای جلوگیری از قضاوت دیگران و حتی پزشکان، روی خود مساله اعتیاد سرپوش می گذارند و این مساله می تواند مشکلات خاصی را در دوره بارداری، زایمان و بعد از زایمان برای خود فرد، جنین و پزشک معالج ایجاد کند. در دوران بارداری، مصرف مواد مخدر می تواند باعث سقط جنین، عدم رشد مناسب جنین، مسمومیت بارداری، جدا شدن زود رس جفت و زایمان زود رس شود. با توجه به اینکه نوزاد طی بارداری با مواد مخدر مواجه بوده و بدن وی با میزانی از مواد مخدر تطبیق یافته است بعد از زایمان و جدا شدن از منبع دریافت ماده نوزاد دچار علایمی می شود که بعضا این علایم می تواند باعث آزار و آسیب به نوزاد شود.

موضوع دوم که آسیب پذیری زنان دربرابر اعتیاد را نسبت به مردان دو چندان می کند، ناتوانی زنان از تامین هزینه های زندگی و اعتیاد آنهاست.

زنان با توجه به مشکل درآمد و توانایی برای به دست آوردن مواد مخدر از راه های دیگر گاهی تن به کارهای ضداخلاقی می دهند و به راحتی مورد استفاده سودجویان قرار می گیرند که مسلما این باعث افزایش تخریب آنها می شود و برگشت آنها به زندگی سالم را سخت تر می کند.

به توجه به این مسایل، به نظر می رسد عدم توجه به ترک اعتیاد زنان و رها کردن آنها، باعث آسیب بیشتر زنان معتاد و به تبع آن جامعه خواهد شد. آسیبی که هر روز بیشتر می شود ولی چون "نهان" است، کسی آنها را "بحرانی" نمی داند.

45/233

کد خبر 163878

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =