علیاکبر اشعری با اشاره به ارائهی آمارهای نادقیق دربارهی سرانهی مطالعه، گفت: برخی تلاش میکردند با ارائه آمارهای نادقیق، وضعیت را بهتر نشان دهند؛ اما مقام معظم رهبری هم وضعیت کتاب را راضیکننده ندیدند.
رییس پیشین سازمان اسناد و کتابخانه ملی در پی بیانات مقام معظم رهبری دربارهی وضعیت نشر کتاب و کتابخوانی در دیدار با کتابداران و اعضای نهاد کتابخانههای عمومی سراسر کشور، گفت: این چند سال بحثها درباره سرانه مطالعه زیاد شده و آماری از 18 دقیقه تا دقایقی بیشتر در نهاد کتابخانهها و یا جاهای دیگر اعلام میشد. اختلاف آنجا بود که وقتی بحث کتابخوانی را مطرح میکنیم، منظور هر نوع خواندن نیست. برخی قرآن و مفاتیح و روزنامه خواندن را هم در این زمینه محاسبه میکردند.
او در ادامه افزود: در صحبتهای مقام معظم رهبری، بحث سرانه مطالعه در کنار بحث تیراژهای پایین قرار گرفت. برخی دوستان با ارائه آمارهای غلط سعی میکردند تا وضعیت را بهتر نشان دهند. در دیدار با مقام معظم رهبری نیز آمارهایی به ایشان ارائه شد؛ اما ایشان پیش از هر دیداری، تحقیق و تفحص میکنند و وضعیت سرانه مطالعه و کتابخوانی را راضیکننده ندیدند.
اشعری گفت: نکتهای که در حرفهای ایشان بود، کلیدی بود. ایشان گفتند، به یک پیگیری جدید و جدی نیاز داریم. ایشان مدارس، رسانهها و صدا و سیما را مکلف کردند که دنبال روشهای جدی و جدید باشند. این به این معنا بود که روشهایی که تا کنون به کار گرفتهایم، برای بالا بردن سطح کتابخوانی مؤثر نبودهاند و باید در این روشها تجدید نظر کنیم. البته وزیر ارشاد نیز گفتهاند که ما به دنبال تشکیل کارگروه مشترکی با صدا و سیما هستیم که به بحث تبلیغات کتاب بپردازیم. رییس انجمن کتابداری هم گفته باید شورای عالی کتاب را تشکیل دهیم. اینها شاید انگیزههایی را به وجود بیاورد؛ اما تأثیر مستقیم ندارد.
او همچنین با اشاره به نیاز به اصلاح روشها، اظهار کرد: آموزش و پرورش، دانشگاهها و وزارت ارشاد باید روشهای کاری خود را اصلاح کنند. با این اصلاح شاید ما بتوانیم به آمار جدید و مناسبتری برسیم. من پیشنهاداتی را برای صدا و سیما، آموزش و پرورش، ارشاد و شهرداریها دارم. برای مثال به آموزش و پرورش پیشنهادی ارائه دادم که بیایید به تجربههای متراکم معلمها بها دهید. یک پورتال جامع راه بیندازید که فضایی باشد تا معلمین بتوانند تجربههای موفق خود را ثبت کنند که از میان این تجربهها، روشهای خوبی را استخراج کنیم. ما همیشه ده نفر را دم دست داریم که آنها را دور هم جمع میکنیم. ذهن و تجربههای آنها محدود است و این به یک اقدام نه چندان جدی منجر میشود. وقتی ما درباره موضوع فراگیری حرف میزنیم، در گردآوری نظرات پیشنهاددهندگان هم باید یک فراگیری را به کار ببریم.
او در ادامه تأکید کرد: یکی از کارهایی که خبرنگاران میتوانند انجام دهند، این است که اگر سرانه مطالعه 18 دقیقه است و 18 دقیقه آمار مناسبی نیست، شش ماه دیگر باید از مسؤولین بپرسند آیا سرانه مطالعه افزایش یافته است یا نه؟ اگر این ماجرا جدی گرفته شود، این نقطه عطف خوبی است. من تا کنون نشنیده بودم مقام معظم رهبری با کتابداران جلسه بگذارند.
رییس پیشین سازمان اسناد و کتابخانهی ملی سپس درباره روند صدور مجوز نشر کتاب، گفت: من با ناشران و نویسندگان که صحبت میکنم، از معطلی میگویند. اگر شورای نظارتی که شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب کرده است، زودتر راه بیفتد، مشکلات کمتر میشود.
اشعری افزود: مشکل ما در ممیزی فقط نوشتن جملهای خلاف اخلاق نیست. ما کتابهای زیادی داریم که رونویسیاند، سرقت ادبی دارند و گردآوریهای بیخاصیت هستند. دوستان ارشاد نباید بگذارند منابع ملی ما صرف کتابهای تکرار شود. باید کمی فراتر از خط قرمزهای دینی و سیاسی و اخلاقی عمل شود. کتاب باید متحولکننده باشد. چند کتاب ما بعد از انقلاب اسلامی تحولبرانگیز بوده است؟ ما در این سالها شاهد انتشار کتابی نبودهایم که منشأ تغییری باشد.
6060
نظر شما