امید سلیمی بنی: ستاد مبارزه با مواد مخدر از عملکرد پلیس در دستگیری معتادان پرخطر ناراضی است. مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با موادمخدر می گوید: "اگر جمعآوری معتادان بدون رعایت دستورالعمل باشد، نه تنها کمکی به کاهش اعتیاد و حتی کاهش تعداد معتادان پرخطر نخواهد کرد بلکه میتواند عوارض جبران ناپذیری مانند گسترش ایدز را در پی داشته باشد."
این در حالی است که برخی مقامات پلیس می گویند طرح جمع آوری معتادان پر خطر و لامکان موفقیت آمیز بوده است. مثلا رئیس پلیس قم گفته که با جمع آوری معتادان، جرایم در این شهر کمتر شده.
استدلال پلیس نیز برای کم شدن جرایم پس از دستگیری معتادان، شنیدنی است: عامل وقوع بیشتر جرایم معتادان بوده اند جمع آوری آنها میزان جرایم را کاهش داده است.
ولی مسئولان ستاد مبارزه با مواد مخدر که وابسته به رئیس جمهور هستند، به این سادگی فکر نمی کنند. محمدباقر صابریزفرقندی، مدیر کل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با موادمخدر درباره پیامدهای جمع آوری معتادان می گوید: "برای اجرای این ماده قانون در صورتیکه به درسهای آموخته شده از اجرای برنامههای مشابه تحت عنوان جمعآوری یا ساماندهی معتادان خیابانی توجه نشود، میتوان شاهد خسارتهایی که بعضاً غیرقابل جبران خواهد بود، باشیم."
صابری زفرقندی با تاکید بر اینکه باید هشدار کارشناسان را جدی بگیریم، می گوید: "اگر موضوع جمعآوری معتادان بدون رعایت دقیق دستورالعمل باشد، همچنانکه در سالهای گذشته نیز شاهد بودهایم نه تنها کمکی به کاهش اعتیاد و حتی کاهش تعداد معتادان پرخطر نخواهد کرد بلکه میتواند اثرات معکوسی را هم به دنبال داشته باشد. "
یه گفته این مقام مسئول: "از جمله عوارض و خطرات غیرقابل جبران در جمعآوری معتادان پرخطر در یک فضای محدود و نگهداری آنها برای مدت طولانی، اشاعه عفونتهایی همچون ایدز و انواع هپاتیت خواهد بود که در این صورت نظام سلامت کشور برای کنترل سرعت گسترش این عفونتها یا درمان بیماران مبتلا باید هزینههای بالایی را بپردازد."
زنان و اعتیاد: حلقه های گسترش ایدز
توجه به گسترش ایدز و بیماریهای عفونی به خاطر جمع شدن معتادان زیر یک سقف، پای ضلع سوم ماجرا را نیز به میان می کشد. زنان بیمار، به عنوان یکی از اصلی ترین عوامل شیوع بیماری هایی مانند ایدز و هپاتیت (به دلیل امکان انتقال از طریق ارتباطات جنسی)، هنگامی که مشکل اعتیاد نیز داشته باشند، به مهمترین عامل انتقال بیماریهای عفونی تبدیل می شوند.
در سالهای گذشته هشدارهایی از افزایش ابتلای زنان به اعتیاد در جامعه شنیده شده، مثلا اعلام افزایش زنان معتاد در خوزستان، زنگها را تنها برای یکی دو روز به صدا درآورد.
حتی هشدارهای برخی از مقامات سیاسی و قضایی مانند رئیس دیوان عالی کشور درباره افزایش 40 برابری مصرف مواد مخدر در میان جوانان نیز تنها چند ساعتی در سایتها و خبرگزاریها ماند و پس از آن، دوباره همه چیز فراموش شد تا پلیس پایتخت اعلام کند با قدرت، برنامه جمع آوری معتادان پرخطر و لامکان را اجرا می کند.
از جمله رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا، یکی دو ماه پیش گزارش داد که 1800 معتاد و کارتن خواب پرخطر را دستگیر کرده اند، ولی این چنین که مسئولان ستاد مبارزه با مواد مخدر می گویند، این کارها، نتیجه معکوس دارد.
دستگیری بدون درمان، یعنی چند برابر کردن مشکلات
واقعیت این است که اصلاحیه جدید قانون مبارزه با مواد مخدر، در ماده 16 به دولت تکلیف کرده معتادان به مواد مخدر و روانگردان و متجاهر به اعتیاد را با دستور مقام قضایی از یک تا 3 ماه در مراکز دولتی و مجاز درمان نگهداری کنند.
این ماده می گوید: "بنا به نظر مقام قضایی تمدید این مدت بلامانع است که با درخواست مراکز مذکور، معتادان موضوع این بند مکلف به اجرای تکالیف مراقبت بعد از خروج هستند."
همچنین مقام قضایی میتواند برای یک بار با اخذ تأمین مناسب و تعهد به ارائه گواهی نسبت به تعلیق تعقیب به مدت شش ماه اقدام و معتاد را به یکی از مراکز موضوع ماده مزبور معرفی کند و مراکز مذکور موظفند ماهیانه گزارش روند درمان معتاد را به مقام قضایی یا نماینده وی ارائه کنند.
ولی آن چنان که مدیر کل امور درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر می گوید از طی شدن چنین روندهایی، در بازداشتگاه معتادان پرخطر، خبری نیست.
محمدباقر صابریزفرقندی درباره ضرورت اجرای درست ماده 16 قانون مبارزه با موادمخدر می گوید: "برای اجرای این ماده قانون در صورتیکه به درسهای آموخته شده از اجرای برنامههای مشابه تحت عنوان جمعآوری یا ساماندهی معتادان خیابانی توجه نشود، میتوان شاهد خسارتهایی که بعضاً غیرقابل جبران خواهد بود، باشیم. "
با این حال، پلیس مبارزه با مواد مخدر گفته بود پس از جمعآوری معتادان در تهران، آنان را به 5 مرکز غربالگری، به نامهای مرکز توسکا در جاده مرقد مطهر حضرت امام خمینی (ره)، مرکز آهنگ در خیابان آهنگ، مرکز بوتکه در شهریار، مرکز شفق در جنوب شرقی تهران و مرکز البرز در کرج، منتقل خواهد کرد و ابتدا معتادان زیرنظر پزشکان، غربالگری خواهند شد تا افرادی که مبتلا به بیماریهای حاد و خطرناک هستند یا کسانی که نیاز به درمان اضطراری دارند، به مراکز خاص درمانی یا بیمارستانها، برای مداوا، منتقل شدند و سایرین نیز به اردوگاههای ترک اعتیاد، منتقل گردند، ولی چنانچه مسئولان ستاد مبارزه با مواد مخدر می گویند این اقدامات، انجام نشده.
آنها معتقدند در گذشته شاهد "جمعآوری معتادان، بدون رعایت دستورالعمل" بوده اند، و این کار "نه تنها کمکی به کاهش اعتیاد و حتی کاهش تعداد معتادان پرخطر نمی کند، بلکه میتواند اثرات معکوسی به دنبال داشته باشد."
با این حساب، جمع آوری معتادان پرخطر باید مورد تجدید نظر پلیس قرار گیرد، در غیر این صورت، ایدز، اعتیاد و بیماریهای عفونی دیگر، در کشور افزایش خواهد یافت.
47/233
نظر شما