اگر چه عربستان در اردوگاه آمریکا قرار داشته و ایران در اردوگاه مخالفت با سلطه آمریکا در خاورمیانه، اما باز هم دو کشور علایق مشترک بسیاری دارند که می‌توانند در جهت منافع مسلمانان هم‌سو با یکدیگر حرکت کنند.

حسین علایی، استاد دانشگاه، در گفت‌وگو با ایسنا، درباره روابط ایران و عربستان اظهار کرد: ایران و عربستان دو کشور مهم خاورمیانه بوده و در منطقه خلیج فارس با یکدیگر همسایه هستند و بر اساس علایق مشترک نیاز به ایجاد روابط مناسب دارند البته در برخی از حوزه‌ها با یکدیگر رقابت نیز می‌کنند.

او با بیان این که ایران و عربستان از پایگاه‌های مهم اسلام محسوب می‌شوند، ادامه داد: عربستان سعودی مرکز قبله مسلمین و مکه و مدینه در این کشور قرار دارند و همه مسلمانان از جمله ایرانیان به این کشور توجه بسیاری می‌کنند. از سوی دیگر ایران نیز یکی ازپایگاه‌های مکاتب مهم اسلام یعنی مکتب تشیع است.

این استاد دانشگاه گفت: ایران و عربستان سعودی در حوزه نفتی با حضور در اوپک علایق مشترکی دارند که می‌توانند با همکاری منافع یکدیگر را به حداکثر برسانند و اگر با یکدیگر همکاری نداشته باشند هر دو کشور متضرر می‌شوند.

علایی با بیان این که یکی از نکات مشترک میان ایران و عربستان سعودی امنیت خلیج فارس است، اضافه کرد: برای امنیت خلیج فارس این دوکشور به یکدیگر نیاز دارند؛ وجود اختلاف میان ایران و عربستان باعث حضور گسترده‌تر آمریکا در خلیج فارس شده است؛ البته عربستان سعودی نیز برای حضور آمریکا تلاش بسیاری کرده است، به طور طبیعی اگر دو کشور روابط نزدیکی با یکدیگر داشته باشند فضایی فراهم می‌شود که دیگرعملا وجود کشتی‌های جنگی کشورهای خارجی مانند آمریکا بی‌ثمر خواهد بود.

وی با اشاره به مسایل خاورمیانه گفت: در مسایل منطقه مانند فلسطین دو کشور در برخی مسایل با یکدیگر هم‌سو بوده و در برخی دیگر نظرات متفاوتی دارند اما به طور معمول عربستان از طرح‌های سازش حمایت کرده و ایران طرفدار مقاومت در برابر اسراییل است، به هر حال عوامل زیادی برای هم‌گرایی میان دو کشور وجود دارد و اما متاسفانه در طول 40 سال گذشته دو کشور بر عوامل تفرقه‌انگیز توجه بیش‌تری داشته‌اند.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: هرچه هم‌گرایی میان ایران و عربستان افزایش یابد، مسلمانان در همه کشورهای اسلامی سود بیش‌تری از این بهبود روابط می‌برند.

در همین راستا اکنون در بحرین مردم علیه آل خلیفه به پا خاسته‌اند به طور طبیعی حمایت نظامی عربستان از دولت بحرین مورد مخالف ایران و یکی از عوامل چالش برانگیز در روابط دو کشور شده است اما اگر روابط ایران و عربستان بهبود یابد ایران می‌تواند به عنوان میانجی میان مردم بحرین و حاکمان عمل کرده و عربستان را قانع کند که نیروهای خود را از این کشور خارج کند.

او درباره رفتارهای دوگانه عربستان سعودی اظهار کرد: به طور طبیعی میان کشورها رقابت وجود داشته و سعی می‌کنند منافع خود را به حداکثر برسانند، در حال حاضر ایران در تحریم قرار داشته و در مقابل عربستان با کشورهای تحریم کننده همکاری می‌کند.

 به همین دلیل عربستان تلاش می‌کند که در تامین نیاز نفتی برخی کشورها جای ایران را بگیرد و یا با افزایش تولید نفت موجب کاهش قیمت نفت شده تا از درآمدهای ایران بکاهد اما اگر هم‌گرایی میان دو کشور افزایش یابد این موضوعات نیز می‌تواند در مذاکرات مورد حل وفصل قرار گیرد.

ایران و عربستان می‌توانند مدلی از همکاری و رقابت را طراحی کنند و در حوزه‌های مشترک تا جایی که امکان دارد با یکدیگر همکاری کنند.

کد خبر 166205

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =