پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به خبری با عنوان «شکایت یک نویسنده و خبرنگار از کانون اندیشه جوان درباره دو کتاب» واکنش نشان داده و جوابیهای به این خبرگزاری ارسال کرده است. این جوابیه به شرح زیر است:
«روز جمعه، مورخ 1390.05.14، خبری با عنوان «شکایت یک نویسنده و خبرنگار از کانون اندیشه جوان درباره دو کتاب» با شماره 9005122138 در میان خبرهای پایگاه خبرگزاری فارس نمایان شد که مورد انتظار نبود و درج آن بعید مینمود، زیرا «اطلاعرسانی آزاد» که وظیفهای درست و پسندیده است، معطوف به حق و حقیقت میباشد، و نه کذب و باطل. تحفظ بر صداقت همواره و درهمه ادیان الهی به ویژه اسلام از نشانههای ایمان و پارسایی است.
اما درباره خبر مزبور، که با نام «شکایت» درج شده است، اجمالا نکات زیر جهت تنویر افکار عمومی تقدیم میشود، و طبق قانون مطبوعات، انتشار این نکات ضروری و مورد انتظار است:
بر اساس فرآیند پژوهشی جاری در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و مؤسسات تابعه، هر کتاب آمادهای که از سوی فرد یا دستگاه خارج از پژوهشگاه به گروههای علمی پژوهشگاه پیشنهاد و ارسال میشود، ابتدا جهت احراز همسویی کلیت آن با اهداف و سیاستهای مصوب پژوهشگاه، ارزیابی «اجمالی» شده، نتیجه آن به شورای علمی گروه مربوط برای تصویب عنوان کتاب - و نه محتوای کتاب -ارجاع میشود.
پس از تصویب عنوان کتاب، متن آن مورد ارزیابی «تفصیلی» از حیث صورت و محتوا قرار گرفته، نتیجه به شورای علمی گروه جهت بحث و بررسی و نهایتا تصمیمگیری میشود. به هر حال، شورای علمی به مولف عرضه میشود تا نسبت به اعمال اصلاحات لازم اقدام نماید. سپس اصلاحات انجام شده از سوی مولف مجددا در شورای علمی گروه مورد بررسی قرار گرفته، مشروط به رعایت دقیق نظر شورای علمی گروه، کتاب تصویب قطعی و به فرآیند چاپ سپرده میشود. آشکار است که پژوهشگاه هیچ گونه تعهد ابتدایی و قبلی نسبت به چاپ این قبیل کتب واصله - بدون مراعات دقیق چارچوبهای علمی پژوهشگاه از سوی مؤلفین- ندارد.
قرارداد این گونه کتب واصله نیز به جهت آماده بودن آنها، در قالب «حقالتألیف» میباشد، و تنها در صورتی رسمیت مییابد که به امضا مؤلف و سه مرجع ذیربط در پژوهشگاه برسد. پرداخت مبلغ قرارداد به مؤلف نیز پس از اعمال اصلاحات مورد نظر شورای علمی گروه، تصویب قطعی و چاپ کتب انجام خواهد شد.
در خصوص کتب جناب آقای مجتبی حبیبی نیز همین فرآیند در «مرکز پژوهشهای فکری و فرهنگی جوان» که یکی از مراکز پژوهشی وابسته به پژوهشگاه بوده و متولی تولید آثار ویژه مخاطب جوان با نشانه «کانون اندیشه جوان» است، جریان داشته و تصمیمات شورای علمی گروه به نامبرده ابلاغ شده است. اما متأسفانه نامبرده که حجم اصلاحات مورد نظر شورای علمی گروه را بیش از حد انتظار خود دیدند، از اعمال آنها سرباز زده، به جوسازی رسانهای روی آوردهاند، غافل از این که نظام پژوهشی پژوهشگاه با این گونه اقدامات مغرضانه و غیر عالمانه تغییر نخواهد یافت.
قراردادی که نامبرده در شکوائیه خود بدان اشاره قرار گردهاند با شرایط پیش گفته اساسا وجود خارجی ندارد، هر چند با فرض انعقاد این قرارداد هم پرداخت مالی آن منوط به اعمال اصلاحات مورد نظر شورای علمی گروه، تصویب قطعی و سپس چاپ کتاب است، در حالی که نامبرده قدمی در راستای اعمال اصلاحات پیش گفته در قالب مصوبات شورای علمی گروه برنداشتهاند.
قابل ذکر است: بخشی از کتب نامبرده، پیش از این به گروه «ادبیات اندیشه» پژوهشگاه برای چاپ پیشنهاد شده بود که به سبب ضعف شدید علمی و انتشار پیشینی آنها توسط نامبرده در قالب یادداشت در برخی از مطبوعات کشور کاملا مردود شناخته شد و شفاها به اطلاع نامبرده رسید.
در پایان، با توجه به «نشر اکاذیب» توسط نامبرده، با وجود اطلاع نامبرده از مطالب پیش گفته، پژوهشگاه حق اقامه دعوی و پیگیری موضوع در مراجع رسمی و قانونی را برای خود محفوظ میداند.»
شکایت این نویسنده را اینجـــــا مطالعه فرمایید.
6060
نظر شما