از قیام مردم فلسطین که از 1-7 شهریور 1308 و در واکنش به تظاهرات خشونت آمیز جوانان صهیونیست صورت پذیرفت و به قیام براق مشور شد بیش از هشتاد سال از مبارزات بحق مردم فلسطین میگذرد.
قسمت عمده این مبارزات جنبشهای مسلحانه بود تا اینکه با الگوگیری از پیروزی انقلاب اسلامی دو خیزش عمومی مردم فلسطین در 18 آذر 1366( انتفاضه اول) و 7 مهر 1379( انتفاضه دوم) در مقابل رژیم تا دندان مسلح صهیونیستی نقاط عطفی در این مبارزات قهرمانه و دفاع مشروع ملت فلسطین شکل گرفت.اگرچه تاریخ مبارزات فلسطین شاهد انواع جنایات از سوی صهیونیسم و حامیان غربی اش بوده است ولی از طرف دیگر جانفشانی مسئولین انقلابی و مردم فلسطین غیر قابل چشم پوشی است. اما چنانچه نسلی که در این دو مرحله مبارزاتی اخیر یعنی انتفاضه اول و دوم پرورش یافته اند در سال 1948 حضور داشتند هرگز رژیم صهیونیستی شکل نمی گرفت.
به منظور تبدیل دستاوردهای این مبارزات به حق مقاومت مشروع و دفاع از سرزمین فلسطین در مقابل اشغالگران که هم در حقوق و نظام بین الملل به رسمیت شناخته شده است و هم میتوان به استیفای حقوق این ملت تحت ستم ختم شود نکاتی را یاد آور میشوم:
1- روز قدس امسال منطقه و جهان از دو بعد متفاوت شاهد تحولات سیاسی اجتماعی گوناگونی هستند.از یک سو بحران اقتصادی غرب و به تبع آن مشکلات اجتماعی زندگی مردم دنیا را متاثر ساخته و تمامی انظار را متوجه سیاستهای غلط رهبران خود نموده به گونه ایکه خواب آنها را آشفته ساخته است تا پاسخگوی این روند سیاستگذاری و تصمیمات غلط خود باشند.
این روند در کنار خیزشهای عمومی مردم خاورمیانه برای کسب حق تعیین سرنوشت و برخورداری از یک زندگی شرافتمندانه بر اساس الگوهای فرهنگی و مذهبی خویش و بدون دخالت و سلطه بیگانگان بر مقدرات کشور خویش سیاستمداران غربی را در تنگنا قرار داده است. اگر چه آنها برای غارت ثروت های ملی مردم این منطقه و نیازمند ساختن آنان سیاستهای خود را به طرق مختلف را دنبال میکنند ولی روند روبه رشد بیداری مردم منطقه مایه امیدواری بیشتر مردم تحت سلطه دنیا و مخصوصا" مردم شریف فلسطین شده است. مردمی که رنج و غم مبارزه شصت ساله اشان باعث همین خیزش عمومی در کشورهای خاورمیانه شده است.
2- یرگزاری سالیانه روز قدس در مخالفت با اصل موجودیت و غاصبانه رژیم صهیونیستی با این سطح از مشارکت توسط مردم ایران با همه گرفتاریهای ریز و درشت و داخلی و خارجی که دارند، نشاندهنده وجود و حضور مسئله فلسطین در وجدان عمومی است و این نشان از آمادگی مردم برای کمک به حل مشکل مردم فلسطین از جهت مادی و معنوی دارد.
برگزاری این روز با همه مشکلاتی که مردم سایر کشورها نیز با آن روبرو هستند مؤید این امر است. برای برگزاری مراسمی شبیه آنچه که در ایران اجرا میشوددر بقیه کشورهای اسلامی و حتی غرب نیاز به یک استراتژی شفاف و اعمال یک دیپلماسی قوی است که فعلا" موضوع این مقاله نیست. حرکت وحدت آفرینی که اگر اتفاق بیفتد براحتی میتواند تحقق همهی خواستههای مردم فلسطین را به همراه خود داشته و نا مشروع بودن صهیونیسم را نیز اثبات و نظام سلطه را برای تدام پشتیبانی بی قید و شرط از این رژیم دچار مشکل نماید. آنچه که به این رژیم اجازه و فرصت انجام هر جنایتی را درقبال این مردم مظلوم میدهد همین حمایت بی قید و شرط است.
3- تنها راه نجات مردم فلسطین استفاده صحیح و برنامه ریزی شده از حضور و استفاده از توانمندی مردم جهان و مخصوصا" مسلمانان است. مسئله فلسطین باید از چهارچوب صرف دولتی و سیاسی خارج شود. در نظام کنونی روابط بین الملل، دولتها برای ایفاء نقش در مقولات خاصی با محدودیتهائی روبرو هستند، در حالیکه اولا" مردم و نهادهای مردمی و سازمانهای غیر دولتی چنین محدودیتی ندارند و ثانیا" دولتها در هر گونه مذاکرات احتمالی برای کسب و استیفای حقوقی که از دست رفته است از این موضع مردمی استفاده نموده و دست بالا را داشته باشند.
بعبارت دیگر حضور قدرتمند مردم و سازمانهای غیر دولتی در هر پدیده داخلی و خارجی یک امر مثبت است که منافع بیشماری دارد و فقط نیاز به اعتماد عملی رهبران و مسئولین یک جامعه به مردم دارد. اگر به هر دلیلی در استفاده از اعتماد و حضور مردم موفق نبوده ایم باید در روش مدیریت سیاسی اجتماعی خود تجدید نظر کنیم. آنچه که به عنوان مهمترین عامل پیروزی انقلاب اسلامی میتوان یاد کرد همین اعتماد رهبر فقید انقلاب به مردم بود. با وقوع چنین روندی حکومت و دولت از زیر بار سنگینی خارج شده و لازم نیست تبعات و هزینه های موضع گیریها و اقدامات نهادهای مردمی را بپردازد.
4- یکی از مهم ترین کارکرد احزاب با توجه به جایگاه اجتماعی ، حوزه نفوذ و میزان گسترش تشکیلاتی حزب، بستر سازی برای دخالت اعضا یش در امور روز مره جامعه از طریق اجرای طرحهای اجتماعی، خیریه - خدمات رسانی است. این امر کمک می نماید تا افراد بیشتری بطور ملموس تری از زوایای روابط اجتماعی و ویژه گیهای این پدیدهها آگاه گردیده و به چگونگی و کیفیت واکنش در قبال هر پدیده مشخص پی ببرند.
این امر هم به شناخت اعضاء از مشکلات داخلی و خارجی و مخصوصا" مشکلاتی که جهان اسلام با آن روبرو است کمک می کند و هم مسئولین رده بالاتر حزب و طبعا" مملکت را با چگونگی دیدگاه و حرکت عام جامعه در قبال این پدیده در شرایط گوناگون و مخصوصا" در نقاط عطف حرکت این پدیده، آشنا می سازد. بطور خلاصه توجه مسئولین و قشر پیشتاز جامعه و حرکتهای اجتماعی به این واقعیت که نهادهای مدنی باید به زندگی مردم پیوند بخورند از مهمترین نکاتی است که باید در مهندسی اجتماعی در پرتو شرایط کنونی جهانی و منطقه مد نظر قرار گیرد.
نظر شما