سرهنگ قذافی، بد یا خوب، دیگر تمام شد و آنچه در لیبی می گذرد پس لرزه های زلزله ای است که تا لحظه کنونی همراه با کاخ ظلم او، ویرانی های عظیم دیگری نیز به بار آورده است که پایان آن برای کسی معلوم نیست.

محمدرضا نوروزپور

سرهنگ قذافی، بد یا خوب، دیگر تمام شد و آنچه در لیبی می گذرد پس لرزه های زلزله ای است که تا لحظه کنونی همراه با کاخ ظلم او، ویرانی های عظیم دیگری نیز به بار آورده است که پایان آن برای کسی معلوم نیست.  

بدون تردید قذافی رهبری نالایق بود، دیکتاتور بود ، نابخردانه گمان می کرد برای ملتش کفایت می کند، در عملیات های تروریستی بین المللی دست داشت و در یک کلام به ملت خود ظلم کرد.  که اگر این نبود آینده آنها را با طراحی مکانیزم های مدنی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی درست، استوار و مستحکم می کرد و اکنون آنها را به این اجبار وا نمی داشت که به قیمت نبود او همه بودهایشان را نابود کنند.

در این میان نمی توان نگران آینده این کشور نبود. لیبی کشور ثروتمندی است که بهترین نفت جهان را در اختیار دارد و از مردمی برخوردار است که در مسلمانی و حفظ قرآن شاید جزء بهترین کشورهای اسلامی باشند. اگر قذافی در همه این سال ها به رشد فکری و اجتماعی مردم کشور فکر کرده بود الان یک کشور مترقی عربی در افریقای شمالی وجود داشت که می توانست درباره آینده خود به خوی تصمیم بگیرد. اما قذافی هیچگاه در این40 سال این کار را نکرد.  این کشور هیچ ساختار اجتماعی، نظامی، سیاسی، علمی و فرهنگی مدونی ندارد و زمینه برای هرگونه هرج و مرج، گرو کشی، غارت منابع و چنگ اندازی های بیگانگان مهیاست.

آینده نامعلومی که چه بسا می تواند یک جنگ داخلی تمام عیار برای مردم لیبی باشد از یک سو و سکوت نخبگان جهانی درقبال مسائلی که در این کشور می گذرد از سوی دیگر سبب می شود تا دورنمای هول انگیزی در برابر ما قد علم کند.

براساس نظریه معروف مارپیچ سکوت نوئل نیومن نخبگان جامعه تحت تاثیر فضای سنگینی که رسانه ها می سازند حاضر نیستند اظهار نظر کنند. براساس نظریه مار پیچ سکوت نخبگان و حتی افراد عادی جامعه وقتی دریابند عقاید و افکار آنها در سطح جامعه در اقلیت قرار دارد جرئت اظهار نظر خود را از دست می دهند و حاضر نیستند نظری مخالف آنچه رسانه ها در افواه عمومی ایجاد کرده اند ارائه دهند چرا که مورد استهزاء، انتقاد، تنفر و بی محلی دیگران قرار می گیرند.

رسانه ها در ماجرای لیبی چنین جو و فضایی برای جهانیان پدید آوردند. بدون تردید قذافی رهبر خوبی نبود و البته دیکتاتور بود اما این همه ماجرا نیست. یعنی همه آنچه که رسانه ها لازم دیدند برای ما توصیف و ترسیم کنند دیکتاتور بودن قذافی نبود. آنها خیلی چیزها درباره لیبی را به ما نگفتند تا ما باور کنیم حمله به این کشور درست بود و حرکت مسلحانه داخلی مردم لیبی که خیلی سخت می توان نام انقلاب را روی آن گذاشت کاملا درست و منطقی بوده است.

چند روز پیش ای میلی به دستم رسید که نشان می دهد مارپیچ سکوت درباره لیبی حقیقت داشت. حقیقت داشتن مارپیچ سکوت درباره اوضاع لیبی در روزهای آینده و زمانی که به مرور گرد و غبار ناشی از هیجان سازی های رسانه ای فروکش کند بیش از پیش نمایان می شود. در این ای میل به میزان کمی از آنچه که رسانه ها صلاح ندیدند درباره لیبی دوران قذافی به ما بگویند اشاره شده است:

  • - در دوران قذافی بدون بهره به مردم لیبی وام داده می شد.
  • - دانشجویانی که در رشته های تخصصی آموزش می دیدند از دریافت یک دستمزد معمولی بهره می بردند تا آموزش آنها تمام شود .
  • - اگر کسی قادر نبود کار پیدا کند دولت تمام حقوق اورا تا زمانی که کار دیگری پیدا کند می پرداخت (حقوق دوران بیکاری)
  • - آن هنگام که کسی ازدواج می کردد زوج بطور مجانی صاحب یک آپارتمان مجانی از سوی دولت می شد.
  • - هرکسی می توانست در هرجای دنیا به تحصیل اشتغال پیدا کند در آنصورت دولت 2500 یورو به اضافه هزینه اتومبیل را به او می داد.-
  • - اتومبیل ها به قیمت تمام شده کارخانه فروخته می شدند
  • - لیبی به هیچ کشوری در دنیا یا دستگاهی بدهکار نبود حتی یک سنت. هیچ کس در دنیا طلبی از لیبی ندارد.
  • - آموزش رایگان برای همه شهروندان مهیا بود
  • - 25% از جمعیت لیبی دارای تحصیلات دانشگاهی هستند.
  • - گدا در شهر های این کشور نبود، بی خانمان و کارتن خواب نداشته است تا زمانی که بمباران های اخیر آغاز شد.
  • - نان در لیبی پانزده سنت (کمتر از یک چهارم دلار) است

  در ادامه این ای میل تحلیل جالبی نیز دیده می شود که می گوید:  چرا آمریکا و دیگر کشور های سرمایه داری لیبی را دوست نمی دارند. قذافی تمایلی برای دریافت وام از بنیاد پولی جهانی یا بانک جهانی که از بهره بالا برخوردار است ندارد. در زبان ساده تر لیبی یک کشور مستقل بود! این یکی از دلایلی است که جنگ با لیبی آغاز شده است.  لیبی تنها کشوری است که تولیدنفت می کند ولی پول آنرا نه به دلار آمریکا ونه  به یورو دریافت می کند بلکه طلا را جایگزین آن کرده است. این می تواند دیگر کشور های جهان را به ورشکستگی بکشاند زیرا کشور های غربی اغلب ذخیره طلا به اندازه کافی ندارند تا در مقابل پول های بی رویه ای که چاپ می کنند پشتوانه ای باشد.

مردم لیبی می توانند الان خوشحال باشند. جشن بگیرند و ادعا کنند که دیکتاتور بزرگ را با کمک بیگانگان یا بدون کمک آنها از سر راه خود برداشته اند اما هرگز نمی توانند تضمین بدهند که دست کم همین آینده را برای خود و نسل های آینده شان فراهم آورند. آیا کسی هست که همین وضع موجود را برای آنها تضمین کند؟ ایا واقعا مردم لیبی پیروز شده اند؟ آیا در آینده کسی به ما خواهد گفت که مردم لیبی آلت دست اروپایی ها شدند تا با دست خودشان ثروتشان را به بیگانگان واگذارند؟

وقتی مارپیچ سکوت شکست و نخبگان و تحلیلگران و اندیشمندان و صاحبان درک درست ،  فارغ از جو هیجان زده جهانی ناشی از فعالیت جهت داررسانه ها مجددا به اظهار نظر پرداختند آنگاه مشخص خواهد شد که ماجرای لیبی فریب یک ملت بود یا پیروزی یک ملت.
4949

کد خبر 170060

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 68
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    28 2
    برادر نوروزپور در اینکه قطعا ویقینا لیبی تا سال ها در هرج و مرج و کشمکش خواهد گذشت تردید نکنید. تقریبا 90 درصد از مظالب شما صحیح است. پول نفت در لیبی به خوبی تقسیم می شد ومردم لیبی مشکل اقتصادی نداشتند اما تاریخ تاریخ است و گاه اتفاقاتی می افتدکه کسی جلودار آن نیست.
  • سمیعی IR ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    56 0
    یعنی واقعا مردم لیبی اینقدر خوشبخت بودندر زمان قذافی؟؟؟؟ پس مخ خر خورده بودند که انقلاب کردند؟
  • مرد حق IR ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    10 88
    هرچقدر هم که شما بگید به مردمش پول می داده اما وقتی آزادی نباشه هیچ فایده ای نداره . اونها ازادی میخواستن و به دست آوردن حالا هم هزینه اش را اگر صد سال بدبختی باشه می پذیرند.
  • بدون نام IR ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    4 30
    من باور نمی کنم این ها رو. یعنی مردم لیبی وضعشون خوب بوده. غیر ممکن است
  • محمدی کارشناس ارتباطات IR ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    9 0
    به نظرم موضوع سوای ازاینکه به برخی از نتیجه گیری های آن ایراد دارم خیلی قشنگ است. الان این رسانه ها هستند که فضارا برای چگونه فکر کردن و چگونه تصمیم گرفتن ما تصویر می کنند. با طرح موضوع خیلی هماهنگم. کاش بشود در این موضوع بیشتر کار کنید.
  • بدون نام IR ۱۳:۰۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    38 3
    لیبی کشوری بود که نیاز به انقلاب نداشت. غربی ها در آن انقلاب را طراح کردند و آن را تبدیل به جنگدخلی کردندو خودشان هم برای از میان برداشتن قذافی پا در میانی کردند.
  • حمزه لو کارشناس اقتصاد IR ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    22 4
    جنگ لیبی سراسر مربوط ب بحران انرژی است. دو پاراگراف اخر متن اگرچه خیلی فنی نیست اما درست است. کشورهای اروپایی از این که قذافی در قبال نفت از آنها پول نمی گرفت به شدت عصبانی بودند. قذافی کم کم به یکی از بزرگترین برهم زنندگان اقتصاد اروپا تبدیل شده بود. دراین باره می توانم برایتان مقاله ای بنویسیم
  • بدون نام IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    33 1
    بدون تردید مردم آلت دست غربی ها شدند تا با دست خودشان کشورشان را به آنها بدهند شک نکنید و البته گناه قذافی این بودکه با مردمش طوری رفتار کرده بود که انها این بلا را سر خودشان اوردند. مثل یک کشور دیگر در زمانی قدیم که نمی توانم مقایسه اش کنم که انهاهم پادشاه خود را به دلیل ستم هایش به قوم دیگری فروختند
  • بدون نام IR ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    6 76
    برو بابا کشکتو بساب چقدر بی حیا هستید شما که از دیکتاتورها حمایت م کنید. ننگ به تو و قلمت
  • بدون نام IR ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    13 0
    در لیبی انقلابی بوقوع نپیوست. غربی ها از کینه دیرینه ای که میان مردم بنغازی و طرابلس بود برای وارد شدن به این کشور و برکناری قذافی استفاده کردند. یعنی با دست خود اونها یه دیکتاتور دیوانه رو که موجب زحمتشون شده بود کنار زدند. با این هم شرایطسخته نمی شه چیزی گفت. همون مارپیچ سکوت هست که گفتید.
  • ضد دیکتاتور IR ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    8 56
    مرگ بر طرفداران دیکتاتور از هرنوعی که هست. من هیچکدام ز این حرفا رو قبول ندارم . دیکتاتورها باید بروند
  • مش نبی IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    21 2
    یادم هست که دوستی می گفت یه تومور تو کلم هست که روزی یک ساعت بهم سردرد می ده از مال دنیا همه چی دارم اما تا این توموره هست اعصابم بهم می ریزه نمی تونم از دنیا لذت ببرم. ویلا خونه ماشین پول همه چی داشت برای اون یه ساعت سردرد رفت زیر تیغ دیگه هم بیرون نیومد. کار مردم لیبی دقیقاعین کار ین یارو بود. اوناهمه چی داشتن اسمش این بود که دموکراسی ندارن. رای به دست آوردن اون خودکشی کردن. بدبخت می شن شک نکنید
  • علی IR ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    12 2
    گل پسر وقتی تحلیل میکنی از چیزی نترس این حرکت مورد حمایت رسانه های ایرانم بوده وهست افرادی که تو میگی مسلح تو رسانه های ایران انقلابیون گفته میشن.
  • بدون نام IR ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    2 26
    احتمالا اون ایمیل رو عمه جانت واست فرستاده عزیز جون. خیلی جدی نگیرش خوشگلم.
  • امیر CA ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    12 0
    بسیار جالب بود
  • بدون نام IR ۱۳:۴۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    2 13
    این که شما توصیف کردید که بهشته مگه می شه؟ دیکتاتور نازی بوده پس آخی بچه.
  • دهاتی IR ۱۳:۴۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    6 0
    خدا کنه مثل بعضی از کشورها ... آرزوی این روزها بسرشون نزنه که بدجوری خراب کردن... راستی پس بیداری اسلامی چی بود؟؟؟ !!!
  • مرتضی IR ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    7 0
    در پاسخ به برادر علی. مگه هرکاری صدا و سیمای ما می کنه درسته؟ اتفاقا سیاست خارجه کشور ما درباره لیبی خیلی درهم برهم بود. نه فهمیدیم که طرفدار انقلابیون هست نه مخالف اونها. چه بسا تلویزیون ما هم جو زده شده باشه
  • حمیده IR ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    16 1
    کاریه که شده و حالا قذافی رفته اگه بدبخت هم بشن مردم دیگه راه برگشتی نیست. خودشون خواستن که اینجوری بشه شما زیاد خودشو ناراحت نکن
  • قلی زاده IR ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    0 23
    تکلیفت رو معلوم کن آقا جان شما با دیکتاتورهایی یا با ملت ها. می زنم پا چشتا اگه تو خیابون ببینمت
  • یاسر IR ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    13 0
    تا بوده همین بوده همین مردمی که الان جشن گرفتن قول میدم پشیمون میشن از این اشتباه و جو گیر شدنشون بعدها میفهمن چه خیانتی به خودشون و نسل های بعد کردن با این این چیزایی که شما از لیبی گفتی نظرم کاملاعوض شد به قذافی البته به شرطی که حرفاتون راست باشه
  • بدون نام IR ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    19 3
    قبول دارم! همه چی داشتن جز آزادی! درست مثل ایران قبل از انقلاب... حالا چی داریم؟
  • سینا IR ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    6 2
    خدا منو ببخشه در مورد قذافی فکرهای خیلی بدی کردم.حقیقتا ایشون یک منجی بودن
  • بدون نام IR ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    8 0
    اشتباه نکنید . وضعیت لیبی در زمان قذافی به خاطر در امد بالای نفتی لیبی و جمعیت کم ان میباشد .مطمئنا قذافی به قدری در امد نفتی داشت که برای مردم هزینه کند و پول برای کارهای دیگر هم بماند.وضعیت مشابه در امارات و کویت نیز وجود دارد ولی چون در انجا حاکمان جز به مردمشان به جیز دیگری فکر نمیکنن شاهد اعتراض و انقلاب نیستیم.در اخر باید بگویم دلیل اصلی انقلاب لیبی ازادی نیست.
  • بدون نام IR ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    4 5
    قذافی سال های ابتدایی حکومتش به مردمش میرسید حتی به همه خونه و زمین داد. اما باحماقت خودش وحمایت از تروریست ها و سلاح کشتار جمعی باعث تحریم های شدید علیه کشورش شد.. و اگه تصاویر شهرهای لیبی رو میدیدید ... بیشتر جاها آسفالت هم نداشت.. ذمکراسی و آزادی از همه چیز با ارزش تره ...
  • مرتضی 2 A1 ۱۵:۴۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    8 0
    اگر ای میلی که به دستت رسیده درست باشد باید بگویم که خوشی زیر دلشان زده است.
  • علی IR ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    0 0
    نگرفتی مرتضی جان من میگم اگه حمایت رسانه های غربی برای نفته ایرانم حتما بله
  • بدون نام IR ۱۷:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    3 0
    علیرغم درستی نکته های بالا چون خودم به آن کشور سفر نمودم ولی سوال اصلی اینست که چرا مردم لیبی حاضر شدند با کشورهای اروپایی همپیمان شده تا رییس دولت خودشان ازمیان بردارند؟
  • بدون نام IR ۱۷:۰۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    3 0
    علیرغم درستی نکته های بالا چون خودم به آن کشور سفر نمودم ولی سوال اصلی اینست که چرا مردم لیبی حاضر شدند با کشورهای اروپایی همپیمان شده تا رییس دولت خودشان راازمیان بردارند؟
  • سالار IR ۱۷:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    8 0
    مردم ليبي ديگه چه ميخاستند واقعا مردم ديوانه بودند نه قذافي
  • بدون نام IR ۱۸:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    2 1
    این همه نظر مخالف و موافق عادیه اینجا خبر انلاین باید یکم به خودش تکون بده و وضع مالی و رفاهی قبل از قذافی رو برامون بررسی کنه . ضمنا هیچی ازادی نمیشه
  • بدون نام IR ۱۹:۴۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    0 11
    تحلیلی به این مزخرفی به عمرم نخونده بودم. راستش رو بگو حضرت نوروزپور، حلیم چه کسی رو داری مفت و مجانی هم می زنی؟
  • فریدون CA ۰۱:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    10 2
    چه قدر شبیه وضعیت یه جای دیگه ای قبل از انقلاب هست
  • یوسف IR ۰۴:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    5 0
    مُرده بودی این مطلب رو قبل از پایان ماجرای لیبی بذاری که اینقدر شلوغ نکنیم. وای از جهل ما!
  • بدون نام IR ۰۴:۴۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    7 2
    من 3 بار برای نمایشگاه در طرابلس بودم مسلط به عربی هستم با مردم حرف میزدم دیدم و شنیدم : فقر نابرابری خفقان وحشتناک محدودیت های جنسی منجر به انواع ناهنجاریهای پنهان ....عکسهای احمقانه قذافی توی همهه مناطق...من واقعا کشور مال قذافی بود مردم هم بخور و نمیر در سایه ترس غیر قابل تصور با ساختار قبیله ای .ولی تحصیل و درمان داشتند. نان هم ارزان بود...
  • نفت IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    5 0
    اخر این ما جرا معلومه فقط از همه خواهش میکنم سیاست صدا وسیما رو خوب به یاد داشته باشید چون بعدا دیدنی میشود (موج بیداری اینا شکمی حرف میزنند)
  • س - ک IR ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    4 1
    درد مردم ليبي و ديگر کشورهاي خاورميانه عربي بي پولي و گرسنگي نيست ، بلکه درد آنها سد بزرگ حاکمان در برابر آگاهي و حق تعيين سرنوشتشان است . آنها آزادي اين وديعه الهي را مي خواهند که سياست هاي مالي پولي رهبرانشان تامين نشد و صبح دميد و بيدار شدند .
  • قلی زاده IR ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    0 1
    mamnon az matlab khoobi ke neveshtid. man ham ettelaati ra ke dadid , nemidanestam
  • بدون نام IR ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    0 6
    با تحلیلت موافق نیستم
  • رضا عاملی IR ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    1 5
    افراد ستمکار ممکن است چند کار مثبت همانجام دهند ولی کلیت رفتاری انها مهم است.فردی مثل قذافی که دنبال ثروت اندوزی های خودخواهانه و شهرت رانی و کاخ سازی های عجیب و غربی که در گزارش ها تا 300 کاخ ذکر شده و فردی که از هیچ نوع عقلانیت پذیرفته شده ای برخوردار نبود و به قتل عام مردم خود پرداخت به هیچ وجه قابل دفاع نیست و می دانم که شما هم چنین منظور ندارید . لذا امروز روز شادی رها شدن یک ملت از سلطه یک انسان بیمار و ظالم است.
  • رضا IR ۱۳:۴۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    5 1
    به نظر من اين داده‌ها با هم نمي خواند برادر در كشوري كه اين همه امكانات براي ادامهتحصيل موجود است، چرا درصد دانشگاهي ها 25 درصد باشد!!! در ساختار قبيله‌اي آنجا دادن حقوق بيكاري عجيب به نظر مي رسد. به نظر من عجيب است
  • علی IR ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    1 0
    مقاله بسیار خوب وقابل استفاده ای است ونکات تازه ای در آن دیده میشود که قبلا مطرح نشده بود
  • بدون نام IR ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    0 0
    این ایمیل چند روز پیش به دست من هم رسید و من از فرستنده منبع این سخنان را خواستم که پاسخی نگرفتم. آیا می توانید مشخص کنید منبع این سخنان چه کسی است؟ از کجا مطمئنید که این مسائل درست باشند. بهتر بود اول صحت مطالب را تایید می کردید و سپس به تحلیل اقدام می کردید. اگر تحلیل شما بر اساس اطلاعات اشتباه باشد خودتان چه نظری دارید؟
  • بدون نام IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    6 0
    راستش معلوم بود . اينو ميدونم كه تو كشورهاي عربي هر ديكتاتوري بره بعد آن بدترش مياد
  • محمد علی IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    4 1
    اون فقط یک ایمیل بود - زمان شاه هم تغذیه رایگان به بچه ها می دادن
  • رفیع پور IR ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    1 0
    در جواب آقای محمد علی و جناب نوروزپور. لازم نبود که به یک ای میل نا معلوم استناد کنید. کافی است سری به سایت سی آی ای فکت بوک بزنید و همه این ها رو ببیند با آقای حسن که گفته این ها برای کشور ثروتمندی چون لیبی چیز زیادی نیست موافقم همه موارد ای میل درست بوده حتی من می گویم از این هم بهتر بوده
  • رفیع پور IR ۱۷:۳۷ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    2 0
    قسمت دوم: اما هزار برابر از این ها بیشتر را هم که به مردم قذافی می داد آنها الان دنبال دموکراسی بودند و فکر می کنند بهترین کار را کرده اند. شاید نویسنده محترم درست بگوید آنها به زودی درگیر جنگ داخلی بشوندو حتی از کرده خود پشیمان بشوند ولی خواست مردم الان درست یا غلط این بوده و
  • رفیع پور IR ۱۷:۳۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    2 1
    قسمت سوم: حتی در قرآن کریم هم آمده است که مردم هستندکه در سرنوشت خود تغییر ایجا می کنند نگفته که حتما هر تغییری که مردم ایجاد می کنند درست خواهد بود. این نکته خیلی مهم هست. شما نقش مردم را باید جدی بگیرید آنها نشان دادند که می توانند تغییر دهند حتی به ضرر خودشان.
  • امید IR ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    0 0
    بر فرض صحت این اظهارات(هر چند در تصاویری که میبینیم وضعیت رفاهی مناسبی دیده نمی شود)دیکتاتورها در صورت دسترسی به منابع مالی مقداری را در میان مردم توزیع میکنند تا با وابسته کردن مردم آنها را به نحوی مزدور خود کنند.در کشور زیر سلطه دیکتاتورها به دلیل نبود آزادی و برابری همه نمی توانند رشد کنند.از شما میپرسم لیبی در دنیا در چه رده ای در زمینه های اقتصادی،فرهنگی و علمی قرار داشت؟ آیا تولیدکننده بود یا مصرف کننده؟
  • بدون نام IR ۲۲:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۶
    5 0
    میگن مردم ما هم قبل از انقلاب وضع مالی خوبی داشتن
  • حم. شادكام IR ۰۵:۰۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
    0 0
    انسان - به قول خدا- ظلوم و جهول است. دليلش در قرآن نزديك شدن به شجره ممنوعه مي باشد. خدا از اين ماجرا خبردار بود ولي جز هشدار كاري نكرد بلكه آدم و حوّا را آزاد نهاد تا با قبول عواقب هر خطايي آنرا تجربه كنند. امثال قذافي مي خواهند خلق خدا فقط ديكته آنهارا بنويسند.
  • افسوس IR ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
    0 1
    بجاي اين خبرهاي دروغ بهتره يكم واقعيت بگين فكر كنم اينترنت وسايت ويكيپديا اطلاعات كاملي در مورد ليبي داره كه كاربران مي تونن برن ببينن اين اطلاعاتي كه شما دارين به مردم مي دين در مورد كاناداست تا ليبي ،كشوري كه بافت جمعيتي قبيله اي داره و از 120 قبيله تشكيل شده چند درصد مردمش خواهان دانشگاه هستند كه حالا ميخواد مجاني باشه يا نباشه بهتر هر اراجيفيرو به عنوان خبر به خورد مردم ندين لطفا.
  • امید IR ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
    8 4
    بر فرض صحت این اظهارات(هر چند در تصاویری که میبینیم وضعیت رفاهی مناسبی دیده نمی شود)دیکتاتورها در صورت دسترسی به منابع مالی مقداری را در میان مردم توزیع میکنند تا با وابسته کردن مردم آنها را به نحوی مزدور خود کنند.در کشور زیر سلطه دیکتاتورها به دلیل نبود آزادی و برابری همه نمی توانند رشد کنند.از شما میپرسم لیبی در دنیا در چه رده ای در زمینه های اقتصادی،فرهنگی و علمی قرار داشت؟ آیا تولیدکننده بود یا مصرف کننده؟
  • من IR ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
    0 0
    شما هم داريد مثل صدا و سيما و بعضي ها دور خودتون پيله مي تنيد. عزيزم اين ايميل كشكي رو از كجا آوردي؟ واسه اون تحليل تنهايي فكر كردي يا از ضرغامي كپي گرفتي؟ خوش به حالت
  • حبیب US ۲۱:۲۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
    10 0
    یک عده فکر می کنند اگر دموکراسی باشه دیگه همه چیز گل و بلبله و بهشت . رفاه و آسایش ملت وابسته به دموکراسی نیست . چه بسیار کشورهای دمکراتیکی که مردم شان در رفاه نیستند .دمکراسی خوبه به شرطی که مردم داوطلبانه آن را انتخاب کرده باشند .دمکراسی زوری به ضرب بمب خیری برای مردم ندارد. چماغ دمکراسی بد جوری سر گیجه می اره. به هر حال مشکلاتی بوده ولی ادرس رو عوضی رفتند . بقول معروف :این ره که تو می روی به ترکستان ترسم نرسی به کعبه اعرابی:
  • سید محسن IR ۰۲:۲۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۸
    0 0
    پس حتما خوشی زد زیر دلشون!!!!!!!!!!!!!!!
  • بدون نام US ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۹
    0 0
    در رشته خبرنگاري يك مبحثي هست بنام اخلاقيات خبرنگاري،و در اون گفته ميشه كه خبرنگار و تحليلگر تا ميتونه بايد بيطرف باشه و لااقل اجازه نده دم خروس تمايلات سياسي خودش زياد بيرون بزنه!
  • سهراب IR ۱۹:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۹
    2 0
    لطفا این دروغ های مزخرف را که مزدوران قذافی که اتفاقا در ایران قول و خویش و مشابه دارند را منتشر نکنید ...
  • بدون تعصب IR ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۹
    7 0
    درلیبی هرچه بود که گذشت وزمینه برای غارت ثروت ان کشور فراهم شدوهرروز وضع مردم از هر نظر بدترخواهد شد و مطمعن باشید در کشوریکه صدها قوم وقبیله بانظرات وتعصبات قومی ودینی واجتماعی وجود داردهرگز روی ازادی و دمکراسی را نخواهنددیدیکسری به مناطق کشورخودمان که قبلیل مختلف وجوددارد یک سری بزنیدمتوجه نظرم میشوید
  • فاضل US ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۰
    0 5
    مثل اينست مردي براي همسرش ماشين وخانه و تفريح امكانات بدهد اما دريك مهماني به او اجازه صحبت ندهد.بجاي او سخن بگويد و تصميم بگيرد.آيا زنان امروزي ميپذيرند؟ نه قذافي متعلق به گذشته است.خيلي هم دير شد
    • IR ۲۰:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۵
      0 0
      الان اوضاع لیبی بهتر شده ؟ الان نه کسی رفاه داره و نه آزادی . هر دو از دست رفت .
  • بدون نام IR ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۰
    7 0
    با این تحلیل شما و اون ایمیل بی نام و نشان به نظر می رسه مردم لیبی یک مشت احمق و نادان و عقب افتاده هستن که می خوان خودشونو بندازن جلو کامیون تا ببینن وقتی دارن له می شن چه صدایی میدن ... ممکنه اینها که گفتی برای یک عده ای باشه که طرفدار جنایات اون بودن و از خون ملت تغذیه می کردن ولی بقیه مردم در تنگنا و ظلم بودن ... قذافی هم که فقط طرفدارای خودشو مردم می دونست و بقیه همه دشمن بودن .
  • امير IR ۰۴:۰۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۷
    10 2
    شايد اين مردم ميخواستند سرنوشت ايران رو تجربه كنند . جالبه
  • علی IR ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۰
    4 1
    جناب نوروز پور با سلام فقط یک جمله ....آیا گردو در جیب ریختن وسپس شکستن سر درست است!
  • بی نام IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
    1 0
    الحمدالله پشت به خادم خيانت است بخود الان ملت ليبي از گرسنهگي و چنگ اسير هستن خدا را شكر
  • محمد DE ۰۵:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۴
    1 1
    موارد مطرح شده در مورد دوران قذافی صحت داره من سه سال تو طرابلس زندگی کردم دولت جماهیری لیبی برای اکثر مردم حداقل هایی برای زندگی مهیا می کرد درامدزایی برای مردم خوب بود. نان ربع دینار بود قذافی ابتدای قدرت گرفتن یک منجی برای لیبی بود و حس مبارزه با امپریالیسم رو به شدت تقویت می کرد طوری که دشمن درجه یک امریکا در افریقا بود ولی متاسفانه به مرور زمان مغرور شد و اهتمامی به اداره کشور نداشت.سر قضیه هسته ای مثل ما تحریم شد بعد چند سال و بعد از حمله امریکا تسلیم شد اگه مقاومت میکرد و با پول نفت زیر ساخت هاشو محکم می کرد الان وضع لیبی بهتر بود... در کل به نظر من باز کردن پای امریکایی ها به لیبی بود که قذافی رو ساقط کرد
  • بی نام A1 ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۰۶
    0 1
    با عرض پوزش نویسنده محترم هم یک تنه به قاضی رفته و از این ور بام افتاده کسی که بعد از چهل سال حکومت حاضر نشود صدای مخالفی را بشنود و از قدرت دل نکند قطعا در آن سیستم ناکارآمدی، فساد و صدها مشکل ریز و درش دیگر پدید خواهد آمد. تصاویر بخوبی نمایانگر بود که آثار رفاه در چهره این کشور اصلا دیده نمی شد. به اضافه اینکه، ظلم و ستم این دیکتاتور به مردمش اینقدر بوده و انباشته شده که با یک جرقه یا به قول شما تحریک کشورهای خارجی به مرز انفجار می رسد. عاقبت دیکتاتوری همینه چه صدام باشه چه قذافی چه اسد چه مبارک .....
  • حسن IR ۱۵:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۹
    0 0
    این چرت وپرتا را به خورد مردم ندین کلا تو لیبی همه چی دست دولت بوده بخش خصوصی هیچ جایگاهی نداشته یه حقوق بخور ونمیری به مردمش میداده خود قذافی دویست میلیارد دلار سرمایه داشته کارهای عمرانی خیلی کم انجام شده نسبت به اون درامدیکه لیبی داشته هیچ بوده مردم را بدون اینکه دادگاهی براشون تشکیل بدن زندان مینداخته دوتا کانال تلویزیون تو شش ساعت داشتن هزاروسیصد نفر را تو زندان به گلوله بسته اونم دست کمی از صدام نداشته