با سقوط قذافی، سوالی که امروز ذهن هر لیبیایی را به خود مشغول داشته، این است که چگونه باید اقتصاد لیبی را بازسازی کرد؟ به رغم فقر بالا در این کشور، لیبی از ثروتمندترین کشورهای آفریقا و مهمترین تولیدکنندۀ نفت در این قاره است که از قضا بدهی اندک داشته و تولید ناخالص داخلی این کشور از بسیاری از کشورهای اروپای شرقی نیز بهتر است.
میزان ذخایر نفتی ثابت شده آفریقا در سال 2011 به میلیارد بشکه
اما از زمان آغاز درگیری ها در این کشور صادرات نفت متوقف شده و به رغم وعده های داده شده برای استرداد اموال لیبی از سوی کشورهای غربی، هنوز تکلیف اموال بلوکه شده لیبی مشخص نیست. لیبی در بسیاری از کشورهای مهم جهان دارای سرمایه گذاری های مهم و قابل توجهی بوده که درآمد زیادی را عاید کشور می کرده است.
سرمایه گذاری های لیبی در کشورهای مختلف جهان که مبلغ آن تنها در اروپا به 7 میلیارد یورو می رسد
لذا از سرگیری فعالیت های اقتصادی برای نجات لیبی امری است که باید در اسرع وقت صورت گیرد. تا پیش از آغاز درگیری ها در لیبی این کشور 95 درصد از درآمدهای خود را از طریق صادرات نفت بدست می آورد و در قبال آن 75 درصد از مواد غذایی خود را وارد می کرد.
بیکاری در لیبی از مهمترین چالشهای پیش روی این کشور خواهد بود . بیش از نیمی از جمعیت این کشور را جوانان زیر 30 سال تشکیل می دهند و بیکاری در این کشور تا پیش از آغاز جنگ به یک سوم می رسید. با این حال لیبی از میزان قابل توجهی از جوانان تحصیل کرده برخوردار است.
از سویی سواحل مدیترانه لیبی، فرصتی استثنایی برای سرمایه گذاری های بزرگ و عظیم خواهد بود و می تواند منبع درآمد مناسبی با جذب توریست در این کشور ایجاد شود. لذا عجیب نیست که از هم اکنون بسیاری از بانک های عربی و اروپایی برای سرمایه گذاری در لیبی صف کشیده اند و بخش های مختلف و مستعد این کشور از جمله معادن، کشاورزی و بخش های مالی را هدف قرار داده اند. لیبی برخلاف سایر کشورهایی که بهار عربی را تجربه می کنند، اقتصاد قدرتمندی دارد که می تواند از طریق آن کشور را بازسازی کند.
26331البوابه / 28 اوت 2011
ترجمه: زهرا خدایی
نظر شما