دو سال پیش بود که بهزیستی تصمیم گرفت قانون 30 ساله فرزند خواندگی را تغییر دهد و شرایط را آسانتر کند تا خانواده ها راحتتر بتوانند کودکان بدسرپرست یا بی سرپرست را به فرندی قبول کند.

زهرا تالانی:  این لایحه در مجلس تصویب شد اما شورای نگهبان ایرادات شرعی به آن وارد کرد. مجلس نیز این لایحه را به سازمان بهزیستی بازگرداند تا اصلاحات انجام شود اما سید جواد زمانی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس می گوید در پارلمان، کسی از سرانجام این لایحه خبری ندارد و بهزیستی در اصلاح آن کوتاهی کرده است.

او البته در گفتگو با خبرآنلاین درباره مزیتهای این طرح می گوید: "مطابق این قانون زوجهایی که یک فرزند دارند می توانند سرپرستی کودکی را به عهده گیرند. همچنین کودکان بد سرپرست نیز با شرایطی می توانند تحت سرپرستی خانواده های متقاضی قرار گیرند. اعطای سرپرستی به اتباع ایرانی مقیم خارج از کشور و امکان سرپرستی موقت از کودکان نیز از جمله مزیتهای قانون فرزند خواندگی است."

گفتگوی سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس با خبرآنلاین را بخوانید؛

چرا بهزیستی و مجلس تصمیم گرفتند قانون فرزند خواندگی که مربوط به سال 1353 بود را تغییر دهند؟

عدم اجازه سرپرستی به ایرانیان مقیم خارج از کشور، ایجاد محدودیت برای متقاضیان و زنان بدون فرزند، عدم در نظر گرفتن شرط توانایی به نگهداری، عدم امکان سرپرستی کودکان متعدد، عدم امکان سرپرستی کودکان بد سرپرست، عدم وجود جایگزینی قانون ارث و ... از جمله اشکالات قانون قبل بود.

سال 1388 بالاخره قانون چند ساله فرزند خواندگی توسط بهزیستی اصلاح و به مجلس ارائه شد. مهمترین تغییرات این قانون چه بود؟

مطابق «لایحه جدید قانون سرپرستی کودکان و نوجوانان» سن فرزند خواندگی که در قانون قبلی 12 سال بود در قانون جدید به 18 سال افزایش می یابد.همچنین از آنجا که پیش از این فرزند خوانده ارث نمی برد اما در قانون جدید برای اینکه از تأمین آینده فرزند خوانده در آینده مطمئن شویم، دریافت ضمانت هایی از والدین جدید الزامی شده است. این ضمانت ها می تواند با تملیک بخشی از دارایی والدین به نام کودک باشد یا اینکه بخشی از اموال والدین بعد از مرگ به کودک برسد، البته این تضمین صرفاً به صورت واگذاری اموال نیست و ممکن است ضمانت های دیگری نیز از جمله بیمه عمر کودک از سوی والدین ارائه شود که سازمان بهزیستی را قانع کند.

تغییرات دیگر چه بود؟

در قانون قبلی کودکانی قابل واگذاری از سوی بهزیستی بودند که 3 سال از سرپرستی آن ها در بهزیستی گذشته باشد. این زمان در قانون جدید به 2 سال کاهش می یابد زیرا هر سال که می گذرد شانس فرزند خواندگی یک کودک با افزایش سن کاهش می یابد چون بیشتر والدین متقاضی و خواستار داشتن کودکان خردسال تر هستند. همچنین گروه دیگری که در اولویت فرزند خواندگی قرار می گیرند، زنان و دختران مجردی هستند که از موقعیت و جایگاه مطلوب اقتصادی و اجتماعی برخوردارند اما به هر علت ازدواج نکرده اند، به این ترتیب شناسنامه نسبیت کودک به نام خانوادگی مادر برای کودک صادر می شود.

این افزایش سن از 12 به 18 سال شانس فرزند خواندگی را کاهش نمی دهد؟

افزایش سن در واقع نوعی آینده نگری است، زیرا اکنون چنین مشکلی نداریم و متقاضیان فرزند خوانده 7.5 برابر تعداد کودکان مقیم مراکز بهزیستی هستند، اما قانون باید جامعیت داشته باشد. شاید در سال های آینده با تغییر روند عرضه و تقاضای کودکان این مسأله به وجود آید که از هم اکنون باید در قانون به آن توجه شود

یکی از ایرادات شرعی هم که شورای نگهبان به این لایحه گرفت همین دادن فرزند به دختران و زنان مجرد بود. آیا این مورد اصلاح می شود؟

نخستین منتقد این لایحه، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی بود که بندهایی از این لایحه را که به زنان و دختران مجرد، اجازه سرپرستی فرزند می‌دهد، مغایر با سنت حسنه نکاح دانسته بود

دیگر ایراداتی که شورای نگهبان به این لایحه گرفت چه بود؟

شورای نگهبان معتقد بود با توجه به اینکه مسئولیت تعیین تکلیف کودکان بی سرپرست از لحاظ شرعی برعهده ولی فقیه است مجلس باید این موضوع را در لایحه مشخص کند در صورتی که این امر در لایحه فرزند خواندگی مد نظر قرار نگرفته بود. به همین دلیل در جلسه با نماینده شورای نگهبان قرار بر این شد که برای رفع ایراد گرفته شده از سوی شورای نگهبان جمله ای در بند یک این لایحه اضافه شود.

الان این لایحه چه سرنوشتی پیدا کرده است؟

مجلس از نحوه اصلاح این قانون خبر ندارد چون بعد از ایراداتی که شورای نگهبان به آن گرفت ما آن را به بهزیستی برگرداندیم. متاسفانه تاکنون بهزیستی نسبت به اصلاح این لایحه کوتاهی کرده است.

این لایحه به نظر شما چه مزیتهایی داشت؟

مطابق این قانون زوجهایی که یک فرزند دارند می توانند سرپرستی کودکی را به عهده گیرند. همچنین کودکان بد سرپرست نیز با شرایطی می توانند تحت سرپرستی خانواده های متقاضی قرار گیرند. اعطای سرپرستی به اتباع ایرانی مقیم خارج از کشور و امکان سرپرستی موقت از کودکان نیز از جمله مزیتهای قانون فرزند خواندگی است.

47232

کد خبر 172387

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۷:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۹
    1 0
    سازمان بهزیستی بلازده که هر چند ماه یک رئیس عوض می کند به نظر مجلس می تواند کار کند. آن هم چه روسایی! همه متخصص و زبده.
  • بدون نام IR ۱۹:۳۷ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۹
    0 0
    عرضه و تقاضای کودک مگه داریم در مورد یک کالا صحبت میکنیم این ها آدم هستند خدایا خودت به داد ما یتیم ها برس اینا مارو کالا فرض کردن و میفروشن
  • بدون نام IR ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۰
    2 0
    اخرش چی میشه ما میتونیم بچه بگیریم یا نه.بهتره از بهزیستی سوال کنید نه نماینده ها
  • بدون نام IR ۲۳:۴۰ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۸
    0 1
    خوب حق دارن که این لایحه رو زود تصویب نمی کنند چون نه خودشون بی سرپرستن نه نیاز به یک بچه دیگر بجز بچه اولشون دارن

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین