سازمان میراث فرهنگی می گوید عوارض خروج از کشور را گرانتر می کند تا مردم در کشور بمانند. فعالان بخش خصوصی می گویند این کارها فایده ای ندارد و باید اصل ماجرا را درست کرد، یعنی سفر داخلی، ارزان و با کیفیت شود

امید سلیمی بنی: مردم ایران به سفر علاقه زیادی دارند، خصوصا سفر به کشورهای خارجی و دیدار از سرزمینهای دور دست، در این میان، سازمانهای دولتی عهده دار گردشگری و مسافرت، مانده اند چه کنند. چون از یک سو، مردم به مسافرت می روند، ولی نه در سرزمین خود، از طرف دیگر، مردم کشورهای دیگر چندان دوست ندارند از ایران دیدار کنند. هر قدر هم که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آمار می دهد سالانه 3 میلیون نفر از ایران بازدید کرده اند، کمتر کسی قانع می شود، چون کارشناسان می گویند این آمار، بیشتر مربوط به دیپلماتها، کارگران افغان و پاکستانی غیر مجاز و همچنین متکدیانی از سرزمینهای شرقی و حتی کشورهای دوردستی مانند بنگلادش هستند که می آیند چیزی از سفره گسترده سرزمین پارسیان، بردارند و بروند.

وسط این بازار آشفته، دولت برای کنترل بازار سفرهای خارجی و پابند کردن مردم برای بازدید از جاذبه های گردشگری وطن، فکر بکری به ذهنش رسیده، ساده ترین کاری که می توان انجام داد یعنی افزایش تعرفه گمرکی و بالا بردن عوارض خروج از کشور.

این را معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفته. در بسته ای که این مقام مسئول، پیشنهاد داده، ابتدا باید سفرهای داخلی به صورت "عمده فروشی" عرضه شود و بعد هم عوارض خروج از کشور افزوده شود.

احمد دهقانان از "سیاستهای ارزان سازی سفرهای داخلی" سخن گفت و افزود: "دو راهبرد عملیاتی را برای ارزان‌سازی سفرهای داخلی حائز اهمیت است. راهبرد اول این است که سفرها به صورت پکیج تعریف شود و در کشور عمده‌فروشی تور گسترش یابد و راهبرد دوم نیز این است که با اعمال سیاست‌های گمرکی به این موضوع کمک کنیم."

اعمال سیاستهای گمرکی، همان گران کردن عوارض خروج از کشور است، به بیان دیگر، سیاستگذاران گردشگری کشور می خواهند با بالا بردن هزینه مردم برای خروج از کشور، مسافرتهای داخل کشور را ارزان کنند.

کشورهای دیگر سفر را آسانتر می کنند، اینجا هر روز سختتر می شود

نیمی از سیاست عمده‌فروشی سفرهای داخلی و افزایش عوارض خروج از کشور قطعا قابل اجراست، یعنی آن بخشی که مربوط به افزایش عوارض خروج از کشور است. زیرا این امر نه تنها سابقه قبلی نیز دارد و افزایش عوارض خروج از کشور از 25 هزار تومان به 55 هزار تومان در ذهن بسیاری از گردشگران مانده، بلکه دهقانان، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی می گوید موضوع افزایش عوارض خروج در بودجه امسال نیز پیش بینی شده، به عبارت دیگر، این نیمه از بسته حمایت از گردشگری داخلی، کاملا در مرحله اجرایی قرار گرفته است.

ولی بخش خصوصی، دل خوشی از این سیاست ندارد. رئیس جامعه تورگردانان در مقابل این رویکرد، نظر متفاوت خود را چنین با خبرآنلاین در میان گذاشت: "در تمام دنیا، سیاستگذاران دولتی، سعی می کنند مسافرت را برای مردم خود تسهیل کنند، ولی در ایران، وضع بر عکس است و هر روز قرار است سفر برای مردم مشکل تر شود."

ابراهیم پورفرج در گفتگو با خبرآنلاین، اینطور سیاست جدید سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را نقد می کند: "سفر خارج رفتن به معنای خوشگذرانی نیست. ما می بینیم که مردم ایران با خانواده به سفرهای خارجی می روند تا با مردم دیگر کشورها، تاریخ، تمدن، هنر و طبیعت آنجا آشنا شوند. این به معنای خوشگذرانی ناپسند نیست، ولی سیاستگذاران دولتی می خواهند هر روز سفر را برای مردم گران کنند تا کمتر به مسافرت بروند."

به گفته این فعال جامعه گردشگری، در حال حاضر، مردم با عوارض خروج 55 هزار تومانی هم به مسافرت می روند و در صورتی که این مبلغ، بالاتر برود، باز هم مردم به مسافرت خواهند رفت، زیرا سفر در داخل کشور، هم گران است و هم کیفیت ندارد.

پورفرج اینطور درباره "انگیزه" مردم از سفر به خارج از کشور، یاد می کند: " مردم به شهرستانهای داخلی تا زمانی که شرایط فراهم نشود، مسافرت نمی کنند. چرا مردم به کشورهای دیگر می روند؟ چون انگیزه بیشتری در آنجا بر ای مسافرت وجود دارد. مردم با خانواده می روند، دیگر کشورها، تاریخ و فرهنگ و طبیعت زیبا را می بینند و آرامش و امکانات بیشتری در اختیارشان است، با آرامش و راحتی خرید می کنند. ولی در ایران، این شرایط به سادگی مهیا نیست. ما باید انگیزه سفر در ایران را زیاد کنیم، نه این که مانع سفر مردم ایران به کشورهای دیگر شویم."

این فعال گردشگری در انتهای سخنان خود می گوید: "هر کار بکنند به سفرهای خارجی اضافه تر خواهد شد و حجم مسافرتها تغییری نمی کند. این چه منطقی دارد که از مردم پول بیشتری بگیریم تا سفر نروند؟ دیگران در کشورهای خود شرایط را تسهیل می کنند، ولی ما هر روز مسافرت را سخت تر می کنیم."

وی به سیاستگذاران گردشگری کشور خطاب می کند: "این افزایش درآمد نیست که از مردم عوارض بیشتری بگیرید، باید توازن تجاری گردشگری را بین ایران و سایر کشورهای توریستی برقرار کنید. ورود گردشگران از کشورهای دیگر را زیاد کنید تا درآمد را افزایش یابد، نه این که با گرفتن عوارض بیشتری از مردم خود، باعث شوید آنها سفر نکنند."

تسهیل سفرهای داخلی، شاید وقتی دیگر

نیم دیگر سیاستهای جدید دولت برای آسانسازی سفرهای داخلی، "عمده فروشی" در قالب بسته های گردشگری داخلی است. به گفته دهقانان، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، عمده فروشی در سفرهای داخلی، بسیار اندک است و مردم ایران تمایل زیادی دارند وقتی در مملکت خود به گردش می پردازند، به صورت انفرادی و یا خانوادگی سفر کنند. به عنوان مثال قفل شدن جاده های منتهی به استانهای گردشگری مانند خطه شمال، نشان می دهد مردم ایران، تمایل زیادی به استفاده از خودروی شخصی برای گردش در داخل ایران دارند.

با وجود تمام این سخنان به نظر می رسد سیاستهای دولت در تسهیل مسافرتهای خارجی، محکوم به شکست است، زیرا از یک سو، هزینه مسافرت، به خصوص سوخت در کشور، بالاست و از طرف دیگر، برخی موانع اقتصادی دیگر مانند نرخ بالای اقامت در هتلها، مردم را از هزینه گران سفر در داخل کشور می ترساند. دولت در این مواقع، بخش خصوصی را دخیل می داند و می گوید بخش خصوصی باید توان رقابت با خارجیها را در کاهش قیمت خدمات و افزایش کیفیت، داشته باشد.

بخش خصوصی نیز سیاستهای دولت را در گران شدن خدمات خود مقصر می داند و می گوید افزایش ناگهانی قیمت سوخت، بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها که قرار بود با شیب ملایمی در 5 سال صورت گیرد، افزایش هزینه کالاهای عمومی مانند خوراک و همچنین مالیات هایی که از اصناف مرتبط با گردشگری اخذ می شود، باعث گران شدن طبیعی هزینه خدمات گردشگری داخلی شده است. در این میان، ظاهرا مردم بیشتر تمایل دارند مانند گذشته از خدمات گردشگری ارزانتر و با کیفیت تر خارج از کشور استفاده کنند و برای دیدن هموطنان خود، خیلی تمایل نداشته باشند، اگر که عوارض خروج از کشور، بیشتر بشود هم بشود.

45/233

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 173711

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    همه چيز كشور ما بر عكسه اينم يكيش از افعال واررونه برره استفاده ممكنيم
  • بدون نام MY ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    بیا.. بفرما..چه خوب و سری و آسون مشکلات مملکت رو حل کند این دولت مشکلپرور پاک عدالتپرور و ....آخه مرد حسابی تو داری از بیت المال حقوق میگیری که این نظرات رو تحویل بدی؟ این هم شد کار. حتما بابت این کشفت هم پاداش از بیت المال توقع داری
  • نام US ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    منم یک نظر دارم بیا واسه اینکه تو گندم خود کفا بشیم نون رو گرون کن تا مردم نون نخورن چطوره
  • بدون نام IR ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    هرجا که هنر و عرضه رقابت وجود ندارد محدودیت ایجاد می شود
  • !!!!!!!!!! IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    كاري كه رو كه بلد نيستين درست كنين !!جز خراب كردن هم كه كاري بلد نيستين پس چه كاره مردميد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • ذبيح IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    2 0
    مردم آزادند هر كجا كه دوست دارند برن! چرا ميخواييد نظرتونو به مردم تحميل كنيد؟ اگه مرديد سفرهاي داخلي رو ارزون كنيد! ويلا تو شمال شده شبي 200 هزار!
  • بدون نام IR ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    به این جمله توجه کنید : "اعمال سیاستهای گمرکی، همان گران کردن عوارض خروج از کشور است، به بیان دیگر، سیاستگذاران گردشگری کشور می خواهند با بالا بردن هزینه مردم برای خروج از کشور، مسافرتهای داخل کشور را ارزان کنند. " صحیح این است ...مسافرتهای داخل کشور را ارزان جلوه دهند
  • نادر IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    احتمالا میخواد یارانه از محل عوارض خروجی تامین کنه!!!!
  • بدون نام IT ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    به این آقای فهمیده باید حالی کرد شما یه توالت تمیز تو کل جاده های تحت مدیریت خودتت پیدا کن و بعدش ادعای مدیر بودن بکن با این مشکل حل کردنت!
  • بدون نام DE ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    وقتی که سفر کردن در شمال دو برابر سفر به ترکیه است باید چه کار کنیم؟ حتا اگرعوارض خروج هم دوبرابر کنند می ارزد.
  • بدون نام IR ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    ای وای برما با این راه حل ها ...
  • بدون نام CH ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    میخوای گرون کنی خب بکن دیگه چرا بهونه الکی میتراشی
  • بدون نام IR ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    این هم ضرر و زیان محدودیت گردشگران خارجی. چون اونا نمیان از امکانات قرون وسطی ما دیدن کنند مردم خودمون باید این پول را به دولت خدمتگزار بدهند.
  • بدون نام IR ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    خیلی جالبه می خوان صورت مسئله رو پاک کنند بعد بگن مشکل رو حل کردیم
  • بدون نام IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    برای تشویق مردم به استفاده از وسائل نقلیه غمومی صد تاصدوپنچاه در صد به کرایه ها اضاف کردن بجای هدایت مردم فراهم کردن شرایط مقتضی خدا وکیلی شما مدیران کاری غیراز اضافه کردن قیمتها بلدید
  • بدون نام IR ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    0 0
    be jaye gerun kardane avarez berin sahele shomalo tamiz konid ke tabdil be ashghal duni shode.fahmidane inke chera turist nemiyad iranam kare sakhti nist chon hich kharaji hazer nist ba manto shena kone.toro be khoda nazaramo chap konid
  • بدون نام IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    0 0
    man ye fekre behtar daram.tu salone entezare forudgah maye liz konande mesle roghan berizid harki umad bere kharej biofte dasto pash beshkane!
  • علي DE ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    سفر داخلي رو كه نمي تونيد ارزان كنيد ولي گرون كردن سفر خارجي و اصولا افزايش هزينه زندگي مردم ازتون برمياد من اين توانمندي شمارو تاييد مي كنم!
  • بدون نام IR ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    کشورهای خارج برای سر گرمی وتفریح مسافران همه گونه تلاش وفداکاری را انجام میدهند . بر حلاف ایران که با فشارهای مادی و ....... میخواهند بنظر خودشان اصلاحات انجام دهند .
  • بدون نام US ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    آقایون چرا فکر می کنن هرکی میره خارج از کشور برای خوشگذرانیه ؟
  • کورش IR ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    الحمد لله که تنها هنر مدیران این کشور گران کردن است و افتخار هم به این موضوع میکنند !!
  • رضا US ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    تویه یک شهر کوچیک ترکیه کشور مسلمان همسایه می دیدم که جا برای استفاده از قایق رو رودخانه در ورزشی بنام rafting نبود و بچه های 10-12 ساله حتی وقت خالی برا کار نداشتن (راهنمای قایق)اونجا فکر می کردم کشور ما با همین منابع طبیعی و حتی بیشتر چرا بهتر مدریت نمی شه ما از کسانی که تجربه این صنعت دارن استفاده نمی کنیم
  • مقیمی IR ۱۸:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    متاسفانه حضرات مسئول در سازمان ایرانگردی وجهانگردی برای حل معضل گردشگری راحت ترین راه ونه البته بهترین را انتخاب کرده اند.تمام دانش شمادر همین حداست که گران کنید.چشم نخورید با این هوشتان.کلاً تب گران کردن هر چیزی به سازمان شما هم سرایت کرده
  • فرزاد IR ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    به این میگن راه حل برره ای. آخه مرد حسابی اگه راست میگی و عرضه داری هزینه های سفرهای داخلی رو کاهش بده. خیلی ببخشید آدم میره مسافرت حتی یک دستشویی مناسب وسط راه پیدا نمیشه-حتی از نوع پولیش-و مردم به سختی میتونند بهداشت رو رعایت کنند. شما خیلی همت داری لااقل تو جاده ها چندتا رستوران و دستشویی بساز باقیش پیشکش
  • مصطفی IR ۱۹:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    ای بابا! این سازمان میراث فرهنگی هم شده غوز بالا غوز! بدبخت مردمی که دولتیانشان نمی گذارند سفر بروند و آرامش داشته باشند!
  • منصور NL ۲۰:۲۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    بابا یه کاری کنید مردم بخوان ایرانو ببینن. چرا آخه صورت مسئله رو پاک میکنید؟ عوارض گرون کردنم شد کار؟
  • بدون نام IR ۲۱:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    وقتی با این همه گرونی توی مملکت هستش چرا نرم خارج از کشور !! به جای گرون کردن که هیچ فایده ای نداره و فقط پول به جیب اینوری و اونوری میره یه فکری به حال جــــــذب مردم به سفر داخلی کنید... من نمی دونم این مدیران ما با خودشون چی حساب می کنن نشستن یه گوشه گود تصمیلات به قول یارو گفتنی " آبکی " می گیرن !
  • بدون نام MY ۱۸:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۷
    1 0
    در یکجا مطلبی دیدم از دکتر ماهاتیر محمد. ایشان در رابسه با ایران گفته بود "اگر مدیریت گردشگری اصفهان را به عهده میگرفتم میتونستم معادل فروش نفت کشورتان درآمدزایی کنم" این حرف به اعتقاد من عملی است به شرطی که چنین مدیرانی نظیر معاون گردشگری عینکشون رو از روی چشم بردارند
  • بدون نام IR ۰۳:۰۷ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۸
    1 0
    فقط فقط به فكر عذاب دادن مردمند !! از هر راهي كه بشه ...! ساديسمين ! اين دولت در تاريخ بياد ماندنيست ...