علی پاکزاد: نرخ اعمال شده دربازار فرعی ارز در مناطق آزاد به عنوان نرخ رسمی برای ارز مسافری از سوی بانک مرکزی برگزیده شد، با این توضیح که نرخ رسمی همچنان برای برخی مصارف اعمال خواهد شد.
ارز چند نرخی به عنوان سیاستی طی سالهای جنگ مورد استفاده دولت قرار گرفت، در آن شرایط کمبود منابع ارزی به دلیل شرایط جنگی و کمبود درآمدها به دلیل عدم توان صادرات نفت کشور را تهدید می کرد اما امروز به نظر می رسد آنچه بیش از شرایط جنگی و تحریم ها برای کشور ایجاد مشکل کرده است، مدیریت ناموزونی است که در اقتصاد ملی اتفاق افتاده است.
درپی اعلام سومین نرخ در بازار ارز خبرگزاری مهر در گزارشی نوشت قیمت ارز در صرافیها رسمی به 1280 تومان افزایش یافته است، نرخ رسمی ارز در بانک مرکزی نیز امروز از 1070 تومان به 1080 تومان افزایش یافته است.
این روند نشان می دهد بانک مرکزی یا به دلیل کمبود منابع ارزی و یا به دلیل تامین منابع ریالی دولت دیگر دیگر تلاشی برای پایین نگهداشتن نرخ دلار در بازار نخواهد کرد و این مسئله پیش می آید آیا به این ترتیب حفظ قیمت 1250 تومان برای متوسط طول سال 90 همچنان در برنامه دولت قرار دارد ویا خیر؟
البته در صورتی که بانک مرکزی اجازه ندهد که قیمت دلار دز روزهای آتی از حدود 1350 افزایش پیدا کند می توان گفت بانک مرکزی هنوز بر همان سیاست حرکت می کند.
اما چه بانک مرکزی سیاست خود را تغییر داده باشد و یا تغییری در قیمت هدف اش برای سال 90 اتفاق نیفتاده باشد آنچه مسلم است عقب نشینی بانک مرکزی از سیاست کاهش نرخ ارزی است که در ماههای گذشته از زبان محمود بهمنی بیان شده بود.
سطوح قیمت دلار در نیمه دوم سال به تبع شرایط اعلام شده از بانک مرکزی از سطح 1183 تومان(متوسط قیمت دلار در نیمه نخست امسال) فراتر خواهد رفت و همانطور که تجربه نشان دهد است سیاست های چند نرخی در عمل زمانی اتفاق می افتد که بانک مرکزی از مهار قیمت ارز نا امید شده باشد و در تلاش است برای کاهش سطح رانت بازار و یا استفاده از فضای رانتی به نفع بخش های خاص اقتصادی نرخ های مصنوعی در بازار ایجاد و دنبال می کند.
در عمل بانک مرکزی که از پایین کشیدن نرخ دلار نا امید شده در حال تن دادن به رشد نرخ ارز است.
/22231
بانک مرکزی با اعلام سومین نرخ ارز، نشان داد امیدی به پایین کشیدن نرخ ارز ندارد.
کد خبر 181533
نظر شما