یک ادعای عجیب؛ ایران ارزان‌ترین خودروهای جهان را تولید می‌کند!/ افزایش حقوق کارگران بیشتر از افزایش قیمت خودرو بود؟

همزمان با درخواست جدید خودروسازان برای آزادسازی قیمت خودروهای داخلی، یک اندیشکده مطالعه‌ای انجام داده و اعلام کرده خودروهای ایرانی از ارزانترین خودروهای خارجی هم ارزانتر است.

اخیرا اندیشکده امیرکبیر گزارشی در حوزه خودرو منتشر کرده و در آن به بررسی و مقایسه قیمت خودرو با سایر بازارها و قیمت خودرو در کشورهای دیگر پرداخته است.

در این گزارش به عدم افزایش قیمت خودرو در ایران اشاره و اعلام شده قیمت مواد اولیه تولید خودرو در ایران در حالی طی ۱۲ سال گذشته ۳۸ برابر شده که قیمت مصوب پژو پارس سال در این بازه زمانی تنها ۱۲.۸ برابر شده است.

این گزارش در حالی منتشر شده که از دو هفته قبل خودروسازان قیمت برخی از خودروها را خودسر افزایش دادند و همزمان با حذف ارز دولتی تولید خودرو، خواستار آزادسازی قیمت‌گذاری خودرو شدند.

آنچه در ادامه می‌آید مهم‌ترین بخش‌های این گزارش است که اندیشکده امیر کبیر منتشر کرده است.

افزایش ۱۳ برابری قیمت خودرو ظرف ۱۰ سال

یکی از نکاتی که در این گزارش به آن اشاره شده است، روند افزایش قیمت خودرو طی دهه ۹۰ است. در این گزارش میزان افزایش قیمت خودرو پژو پارس سال با میزان افزایش قیمت مواد اولیه مقایسه شده است.

در نمودار زیر، قیمت مهم‌ترین مواد اولیه عرضه شده در بورس کالا برای تولید خودرو از فروردین‌ ۱۳۹۰ تا تیر ۱۴۰۲ بررسی شده است. بر اساس این نمودار، میانگین قیمت مواد اولیه، «در طول ۱۲ سال گذشته بیش از ۳۸ برابر شده است. بخش مهمی از مواد اولیه خودرو به قیمت فولاد بر می‌گردد و بر اساس این گزارش، قیمت فولاد در مدت یاد شده بیش از ۴۵ برابر افزایش داشته است. این در حالی است که قیمت مصوب پژو پارس سال از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۲ تنها ۱۲.۸ برابر شده که نشان از عقب ماندگی قیمت خودرو از شاخص‌های اصلی تعیین کننده هزینه تمام شده آن است.»

یک ادعای عجیب؛ ایران ارزان‌ترین خودروهای جهان را تولید می‌کند!/ افزایش حقوق کارگران بیشتر از افزایش قیمت خودرو بود؟

این گزارش با این مقایسه نتیجه گرفته که «افت کیفیت از سوی خودروسازان در نتیجه‌ سیاست‌های قیمتی اعمال شده بر این صنعت است.»

افزایش حقوق کارگران بیشتر از افزایش قیمت خودرو

در بخش دوم این گزارش، قیمت خودرو با سایر بازارهای مالی و قیمت کالاهای مختلف مقایسه شده است. برای مثال بر اساس این نمودار، شاخص کل بورس اوراق بهادار در دهه ۹۰ حدود ۷۶ برابر شده، قیمت ورق گالوانیزه بیش از ۵۰ برابر افزایش قیمت داشته، قیمت سکه ۵۸ برابر و قیمت دلار ۴۷ برابر شده است، اما قیمت انواع خودروی ساخت داخل نهایتا ۳۳ برابر شده است.

نکته جالب توجه این است که این نمودار حداقل حقوق اداره کار را هم با میزان افزایش قیمت خودرو مقایسه کرده و نتیجه گرفته میزان افزایش حقوق بیشتر از میزان افزایش قیمت پژو ۲۰۶ و پژو پارس سال بوده است. به عبارتی بر اساس این گزارش، حداقل حقوق اداره کار در سال ۹۰ تا ۱۴۰۲ بیش از ۱۶ برابر شده اما قیمت مصوب پژو ۲۰۶ و پژو پارس سال به ترتیب ۱۴.۵ و ۱۴.۳ برابر شده است. گزاره‌ای که باید بر اساس آن به این نتیجه رسید که میزان افزایش قیمت‌ خودرو در این مدت بسیار اندک بوده و همین مساله عامل زیان خودروسازان است.

خودروهای ایرانی، ارزانترین خودروهای جهان!

در بخش دیگری از این گزارش قیمت خودروهای ارزان جهانی با قیمت خودروهای داخلی ایران مقایسه و نهایتا نتیجه‌گیری شده که ایران خودرو و سایپا ارزانترین خودروهای جهان را تولید می‌کنند!

براساس جدولی که در این گزارش به آن استناد شده، قیمت نیسان Versa ۱۶ هزار دلار است. قیمت یکی از مدل‌های خودروی کیا و خودروی استپ‌وی ۱۶ هزار دلار است. اما قیمت خودروهای تولید ایران نهایتا ۴ هزار دلار است. برای مثال قیمت کوییک ۳.۹ هزار دلار، قیمت پژو پارس و ساینا اس هم به ترتیب ۴.۱ و ۴.۸ هزار دلار است. قیمت این خودروها البته در جهان معادل‌هایی دارد. برای مثال ارزانترین خودروی خارجی که در این گزارش به آن اشاره شده سوزوکی ماروتی است که ۴ هزار دلار قیمت دارد. دیگر خودروهای ارزان دنیا، رنو کویید نسخه هند و تاتا تیاگو است که به ترتیب ۵.۶ و ۶.۷ هزار دلار قیمت دارد.

نهایتا این گزارش اعلام کرده که خودروهای ایرانی از ارزانترین خودروهای جهانی هم ارزانتر هستند آن هم در حالی که از کیفیت بالاتری برخوردارند.

البته در بخشی از این گزارش تاکید شده که تمام مشکلات صنعت خودروسازی ایران به قیمت‌گذاری دستوری شورای رقابت بر نمی‌گردد بلکه باید سهم بهره‌وری را هم در این میان دید. این گزارش تاکید کرده که بهره‌وری دو شرکت ایران خودرو و سایپا در این سال‌ها تغییری نکرده است که بتواند منجر به کاهش قیمت خودروهای تولیدی آنان شود.

اما در ادامه این نکته اعلام شده که افزایش بهره‌وری تنها می‌تواند بخش ناچیزی از سرانه هزینه تولید را کاهش دهد و این مسئله بیانگر آن است که در کنار کاهش ارزش پول ملی، قیمت‌گذاری دستوری و سرکوب قیمتی خودروهای داخلی از عوامل اصلی چنین نتیجه‌ای بوده‌اند.

جهت مشاهده لیست قیمت روز خودرو های داخلی و خارجی می توانید به صفحه لیست قیمت روز خودرو در خبرآنلاین مراجعه کنید.

۲۲۳۲۲۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1818052

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۹:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    2 1
    دلار را چند حساب کرده. اگر قیمت شورای رقابت را با دلار آزاد تبدیل کرده حدود 6000 دلار می شود ولی قیمت خودرو با دلار دولتی حدود 12000 دلار است. دوم این که به قیمت شورای رقابت خودرو به دست مصرف کننده نمی رسد. پس قیمت خودرو داخلی برای مصرف کننده هم قیمت خودرو خارجی است با کیفیت بسیار کمتر و مصرف بنزین بسیار بالاتر.
  • پاسبان IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    3 0
    اگر یک نوع کاغذ و قلم به یک بچه 5 ساله بدهید و همان کاغذ و قلم را به یک نقاش حرفه ای بدهید بچه 5 ساله نقاشی خواهد کشید که بعدا مچاله شده و به سطل آشغال می اندازند اما نقاش حرفه ای نقاشی می کشد که میلیون ها تومان ارزش دارد یا مثلا مقایسه یک شیرینی پز حرفه ای و نابلد که مواد اولیه با ارزش آرد و شکر و ... را یکی به شیرین خوشمزه و ارزشمند تبدیل می کند و دیگری یک شیرینی سوخته و سفت و بد مزه ... لطفا بی عرضگی خودور سازها در تبدیل مواد اولیه با ارزش فولادی و پتروشیمی را به یک مشت لگن توجیه نکنید همه جا داستان همین است خواهشا آدرس غلط ندهید .
  • IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    1 1
    سهم انرژی و آب در تولید خودرو چقدر است ؟ افزایش حاملهای انرژی کمتر از افزایش خودرو طی دهه نود بوده ( به گواه آمار رسمی ) . بنابر این ، همین افزایش در قیمت خودرو ، زیادی و اضافه است ضمنا چرا حساب کردید که قیمت دلار ۴۷ برابر شده ؟ دلار واردات خودرو که در سامانه نیما عدد پایین تری است که . بعلاوه اگر تیراژ خودرو با همین کیفیت نامطلوب کمتر از ظرفیت تولید خودروساز است چه دخلی به مصرف کننده دارد ؟ بعبارتی وقتی هزینه های ثابت و نیروی انسانی برای ظرفیت بیشتر هست ولی تولید به هر علت پایینتر ، آیا این هزینه مازاد را مصرف کننده باید بده ؟ بالاتر از همه آیا مقایسه شده که نسبت حقوق به خودرو در سالهای ۹۰ و ۱۴۰۲ کمتر شده یا بیشتر ؟‌
  • ناشناس IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    2 1
    آخه داری کیفیت خودرو خارجی را با کیفیت خودرو ایرانی مقایسه می کنی .البته بامزه میزان حقوق کارگر و کارمند به ریال هست تو داری با دلار حرف می زنی .حقوق یک شهروند اروپایی با دلار هست ماشین هم به دلار .حقوق یه شهروند ایرانی به ریال هست ولی ماشین با دلار
  • علی IR ۱۲:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۵
    0 0
    باورش برای مردم سخته !